HIVOS

»

Nieuwe publicatie van Hivos over homo-emacipatiestrijd Gepost op 21/01/2010

Homo's en lesbo's worden in veel ontwikkelingslanden op gruwelijke wijze gediscrimineerd. In sommige landen, zoals Iran en Sudan, worden ze tot op de dag van vandaag ter dood veroordeeld. In veel andere landen wordt het hen onmogelijk gemaakt om op een normale manier aan de arbeidsmarkt deel te nemen. Het boek `Urgency Required' geeft een beeld van discriminatie en stigmatisering van homo's en lesbo's. Het maakt ook duidelijk welke positieve ontwikkelingen er zijn, zoals de invoering van anti-discriminatie wetgeving.
De wereldwijde verschillen op het gebied van homo-emancipatie zijn groot. Veel Afrikaanse religieuze leiders ontkennen tot op de dag van vandaag dat homoseksualiteit bestaat. Nederland staat als voorloper bekend maar islamitische homo's en lesbo's hebben in ons land een moeilijk leven. Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen, zeker op het gebied van wetgeving. In de zogenaamde `Yogyakarta principes' wordt precies aangegeven hoe de universele mensenrechten van toepassing zijn op mensen met verschillende seksuele oriëntaties. Steeds meer landen hebben de Yogyakarta principes omarmd.
Hivos heeft gekozen voor de titel `Urgency Required' omdat homo's en lesbo's in zoveel landen nog gediscrimineerd worden. Daar moet snel verandering in komen. In het boek wordt het probleem samengevat met de woorden: `Homofobie lijkt het laatste geaccepteerde vooroordeel, waar racisme wordt verworpen, antisemitisme wordt veroordeeld en vrouwenhaat zijn legitimiteit heeft verloren.'
Het boek is samengesteld door Ireen Dubel en André Hielkema. Ireen Dubel is Programma Manager Gender, Vrouwen en Ontwikkeling bij Hivos. André Hielkema is werkzaam bij de Humanistische Alliantie en Stichting Socrates.