Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 10.30 uur

Utrecht, 21-01-2010

Politie rondt onderzoek vernielingen af

(zie persbericht Eemland zuid, 23/12/09 Jongeren aangehouden voor groot aantal vernielingen)

AMERSFOORT De politie heeft het onderzoek naar de grootschalige vernielingen en diefstallen in meerdere wijken van Amersfoort afgerond.

In de wijken Schothorst, Zielhorst, Kattenbroek en Nieuwland vonden vanaf eind oktober tot in december met enige regelmaat vernielingen en diefstallen plaats. Vooral autos moesten het daarbij ontgelden waarbij het bekrassen van de lak en het inslaan van ruiten een voorkeur bij de daders had. Daar bleef het echter niet bij want ook een aanzienlijk aantal ruiten van scholen, gebouwen en een wijkcentrum sneuvelden in de golf van geweld.

Uiteindelijk werden tussen 15 december en 6 januari tien jongeren, in de leeftijd van 14 en 15 jaar, door de rechercheurs aangehouden en verhoord. Dit leidde tot de oplossing van maar liefst 52 aangiften waarbij bleek dat er vermoedelijk nog meer benadeelden zijn maar dat geen aangifte werd gedaan bij de politie. Met de aangiften die nu in het dossier zijn opgenomen is een schadebedrag van vele duizenden euros gemoeid die mogelijk nog door de ouders van de jongeren moet worden terugbetaald. De meeste schades zijn inmiddels door de verzekeringsmaatschappijen vergoed wat inhoudt dat de verzekeraar zich als benadeelde in het proces tegen de verdachten moet melden.

Rijden op gestolen fiets

AMERSFOORT- Op woensdagmiddag werden twee personen aangehouden omdat ze op een gestolen fiets reden.

Omstreeks 15.15 uur zagen agenten twee personen rijden op een wel heel mooie fiets. Agenten volgden de mannen op de Zwaluwenstraat. Hier werd de fiets gecontroleerd en deze bleek van diefstal afkomstig. De man en de vrouw, in de leeftijd van 42 en 45 jaar uit Amersfoort, werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Vernieling bushokje

AMERSFOORT- Op woensdag werd een jongen aangehouden omdat hij betrokken was geweest bij een vernieling van een bushokje.

Omstreeks 21.00 uur kreeg de politie de melding dat een bushokje zou worden vernield aan de Liendertseweg. Dit zou gedaan zijn door een groep jongens. Agenten gingen direct ter plaatse en troffen een 15-jarige jongen aan uit Amersfoort die voldeed aan het opgegeven signalement. De jongen werd ingesloten voor verhoor.

Veel te veel

AMERSFOORT- Op donderdagochtend werd een bromfietsbestuurder aangehouden omdat hij veel te veel gedronken had.

Omstreeks 00.15 uur zagen agenten een 25-jarige man uit Amersfoort slingerend rijden over de Hoolesteeg. De man werd gecontroleerd en hij bleek te veel gedronken te hebben en blies op het bureau 650 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.