Politie Haaglanden

Extra persbericht 21 januari

Haaglanden, 21-01-2010

Twee mannen aangehouden voor serie babbeltrucs
Leidschendam-Voorburg - De politie heeft twee mannen (38 en 44 jaar uit Den Haag) aangehouden op verdenking van een serie babbeltrucs. Politie en justitie houden hen verantwoordelijk voor ten minste tien en wellicht dertig babbeltrucs in Voorburg, Den Haag, maar ook in regios Hollands Midden en Rotterdam Rijnmond. Daarbij werden met name oudere mensen gedupeerd, voor een totaalbedrag van meer dan 40.000 euro. Het tweetal is dinsdag 19 januari voor de rechter-commissaris geleid. Die verlengde hun hechtenis met veertien dagen. In die tijd wordt het onderzoek voortgezet.

Mogen we uw ketel even controleren?
Naar aanleiding van vier aangiften van babbeltrucs in Voorburg, stelde de recherche van Bureau Leidschendam-Voorburg een groot onderzoek in. Uit de aangiften bleek dat de twee mannen op de volgende manier te werk gingen. De mannen belden aan bij oudere dames (86-88 jaar) en deden zich voor als medewerkers van de woningbouw, waterleiding, dakbedekkingsbedrijf of gemeente. Zij gaven aan dat ze iets willen komen nakijken in huis dat bijvoorbeeld moest worden vervangen (boiler, leidingen, lekkage). Vervolgens verspreidden de twee mannen zich apart van elkaar door het huis, waardoor de bewoner geen overzicht meer had. Nadat ze weg waren bleken er spullen zoals sieraden, geld, pinpassen en eigendoms- en identiteitspapieren gestolen. In een aantal gevallen moesten de slachtoffers aan het eind van het bezoek van de twee mannen administratiekosten betalen. Zij moesten dit doen met hun pinpas. Hierbij werd de pas door een nep-pinapparaat gehaald, waarbij de slachtoffers hun pincode moesten intoetsen. Als de slachtoffers aangaven dit niet te willen, werd er aangedrongen door de mannen. In deze gevallen werden de bankrekeningen direct na het bezoek van de twee verdachten geplunderd.

In een aantal gevallen belde één van de twee mannen na het vertrek uit de woning naar het slachtoffer en deed zich voor als medewerker van de bank. Hij sprak over een storing, waardoor het slachtoffer de pincode moest geven of veranderen in een makkelijk te onthouden pincode. Ook refereerde hij aan de net gestolen pinpas, waarbij de verdachte zeer gedetailleerde persoonsgegevens van het slachtoffer wist te vertellen. Dit maakte dat de slachtoffers soms hun pincode gaven, omdat ze dachten met een echte bankmedewerker te spreken. Op deze manier wisten de verdachten pincodes te bemachtigen en plunderden ze vervolgens de bankrekeningen.

Mogelijk nog meer slachtoffers
Door middel van onder andere analyse van de telefoongegevens achterhaalden rechercheurs de verblijfplaats en identiteit van de twee verdachten. Zij werden in hun woonplaats op 15 januari aangehouden. Mogelijk zijn er nog meer mensen slachtoffer geworden van deze twee verdachten. De politie roept hen dan ook op eventueel alsnog aangifte te doen.

Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.