Vrije Universiteit Amsterdam

Balanstraining ter preventie van herhaalde enkelverstuikingen


* Startdatum: 21-01-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Balanstraining ter preventie van herhaalde enkelverstuikingen


* Spreker: M.D.W. Hupperets


* Promotor: prof.dr. W. van Mechelen


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Een eenvoudig oefenprogramma, gebaseerd op een serie balansoefeningen, kan het risico op een recidiverende enkelverstuiking met 35% reduceren. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Maarten Hupperets.

Enkelverstuikingen zijn de meest voorkomende sportblessures in een variëteit aan sporten. Naar schatting vinden in de Verenigde Staten dagelijks 23.000 enkelverstuikingen plaats. Met een geschat aantal van 234.000 verstuikingen per jaar kunnen de kosten in Nederland oplopen tot meer dan 84.000.000.
Met name in het eerste jaar na een enkelverstuiking bestaat er een verhoogd risico op een herhaling van dit letsel. De helft van deze letsels leidt tot chronische pijn, langdurige klachten en medische zorg.

Het EMGO Instituut heeft voor onderzoek naar Gezondheid en Zorg de effectiviteit van een individueel uitvoerbaar proprioceptief oefenprogramma uitgevoerd in aansluiting op usual care gevalueerd. Een groep van 522 sporters (274 mannen en 248 vrouwen) tussen de 12 en 70 jaar oud werden random verdeeld over twee groepen. Beide groepen ondergingen usual care. Volgend op usual care ontving de interventiegroep (256 sporters) een acht weken durend proprioceptief oefenprogramma.

Het programma bestond uit drie trainingssessies per week van maximaal dertig minuten per keer. Sporters werden aanbevolen de oefeningen uit te voeren als onderdeel van de warming up voor hun normale sportactiviteit. De oefeningen werden steeds moeilijker en zwaarder naarmate de acht weken vorderden.
Alle sporters werden prospectief gedurende een jaar gevolgd. Gedurende deze periode rapporteerden 145 sporters een recidiverende enkelverstuiking: 56 (22%) in de interventiegroep en 89 (33%) in de controlegroep.

Het interventieprogramma is in staat het risico op een recidiverende enkelverstuiking met 35% te reduceren ten opzichte van de controlegroep. Deze risicoreductie is grotendeels toe te wijzen aan sporters die niet-medisch behandeld waren voor het inclusieletsel. Voor elke negen sporters die het oefenprogramma uitvoerden werd een recidiverende enkelverstuiking voorkomen.

Deze trial heeft de effectiviteit van een acht weken durend proprioceptief oefenprogramma als additie op usual care aangetoond, aldus de auteurs. Verder heeft het laten zien dat het programma specifiek werkzaam is bij niet-medisch behandelde sporters.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam