Vrije Universiteit Amsterdam

Gebergtefront in de zuidoostelijk Canadese Cordillera


* Startdatum: 20-01-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Gebergtefront in de zuidoostelijk Canadese Cordillera


* Spreker: N.J. Hardebol


* Promotor: prof.dr. S.A.P.L. Cloetingh prof.dr. R. Madariaga prof.dr. F. Roure


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het onderzoek van Nico Hardebol toont hoe een geïntegreerde benadering, bestaande uit analytische methoden in combinatie met verschillende modelleertechnieken, een beter beeld geeft van de processen die een rol spelen rond en onder een gebergtefront.

Het front van een gebergte vormt een overgang tussen een Voorlandgebergte en Voorlandbekken. Het is een overgangszone, dat verschuift wanneer het gebergtefront zich uitwaarts verplaatst en wordt gekenmerkt door een samenspel tussen sedimentatie en erosie en begraving en opheffing van gesteenten. Hardebol richt zich hierbij op het zuidoostelijke front van de Canadese Cordillera, dat wordt beschouwd als een `arche-type' Voorlandgebergte, en bovendien een relevante geschiedenis kent in olie-en-gas exploratie.

De vorming van olie-en-gas vindt plaats door rijping (maturatie) van organisch materiaal in gesteente onder invloed van temperatuur- en daarmee met begravinggeschiedenis. Het organische maturiteitsniveau is bepaald voor monsters in het gebied en vergeleken met computer modellen die de voorwaartse begraving- en temperatuurgeschiedenis berekenen. Hardebol toont hoe de begraving- en temperatuurgeschiedenis in het Voorlandgebergte wordt bepaald door de interactie tussen sedimentatie in het initiële Voorlandbekken en wordt overgenomen door structurele opeenstapeling van `thrust sheets'.

De temperatuurgeschiedenis in het Voorlandgebergte wordt ook beïnvloed door mogelijke variaties in warmtestroming van grotere diepte opwaarts. De diepe ondergrond wordt gekenmerkt door verhoogde opwaartse warmtestroom ten gevolge van een dunne thermische lithosfeer onder de Canadese Cordillera. Het voorland echter kent een lage warmtestroming die samenvalt met een veel dikkere lithosfeer van het Noord Amerikaanse continent. Met numerieke computermodellen bestudeerde Hardebol de geodynamische implicaties van deze overgang in de bovenmantellithosfeer onder het Voorlandgebergte.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam