Vrije Universiteit Amsterdam

Modellen van transitie naar een duurzame economie


* Startdatum: 20-01-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Modellen van transitie naar een duurzame economie


* Spreker: K.E. Safarzynska


* Promotor: prof.dr. J.C.J.M. van den Bergh


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Karolina Safarzynska onderzocht hoe evolutionaire economie kan bijdragen aan het modelleren van de micromechanismen die ten grondslag liggen aan de transitie van de huidige naar een duurzame economie. In het algemeen kan een transitie worden gedefinieerd als een geleidelijk, continu proces van maatschappelijke veranderingen waarin de maatschappij (of een complex subsysteem daarvan) structureel van aard verandert. Transities zijn dus fundamentele veranderingen in het systeem.

Safarzynska ontwikkelde meerdere formele evolutionaire modellen van transities. Dit zijn structurele maatschappelijke verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op het gebied van economie, cultuur, technologie, instituties en natuur en milieu. Deze modellen hadden tot doel het blootleggen van de kerneigenschappen van transities van sociaaleconomische systemen, zoals insluiting, padafhankelijkheid (de keuzes die gemaakt zijn in het verleden, de keuzes in het heden mede bepalen), co-evolutie, groepselectie en recombinante innovatie.

Formele modellering kan een bijdrage leveren aan het verbeteren van inzicht in de interactie tussen verschillende transitiemechanismen die anders lastig intuïtief te begrijpen zouden zijn. Zij maken het mogelijk om de effecten van beleidsinterventies in complexe systemen te verkennen. Bestaande transitiemodellen richten zich veelal op sociale fenomenen en behandelen zelden economische mechanismen of doen dit zeer oppervlakkig. Daarentegen houden 'mainstream' (neoklassieke) economische modellen van technologische verandering geen rekening met sociale interacties en de veranderende heterogeniteit van gebruikers en hun perspectieven - ook al beïnvloeden deze de richting van innovaties en patronen van sociaaltechnologische ontwikkeling.

Evolutionaire economie biedt een aanpak die verder gaat dan de bestaande economie - met name hanteert ze realistischere aannames met betrekking tot het gedrag en de dynamische heterogeniteit van consumenten, bedrijven en beleggers. Een dergelijke benadering kan de huidige transitiemodellen aanvullen door ze te voorzien van een beter zicht op relevante economische processen.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam