Provincie Gelderland

MAAK ROL PROVINCIE BIJ JEUGDZORG GROTER

Maak de rol van de provincie bij jeugdzorg niet kleiner, maar juist groter. Dat is de reactie van de provincie Gelderland op de evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg. Het Gelders bestuur baseert zich bij dit standpunt op de belangrijkste conclusies in de evaluatie. Volgens de onderzoekers is de jeugdzorg waar de provincie verantwoordelijk voor is over het algemeen goed geregeld. Ook blijkt de samenwerking tussen gemeenten en provincie goed georganiseerd te zijn. Omdat het rijk nog verantwoordelijk is voor de licht-verstandelijk gehandicapten en de Jeugd-GGZ bestaan tussen deze twee terreinen en de provinciale jeugdzorg de nodige knelpunten. In Gelderland is dat grotendeels ondervangen door goede afspraken te maken met en tussen de instellingen, maar dat is niet overal in het land het geval. "Nu bestaan er nog drie verschillende ingangen tot de jeugdzorg: maak er daar één van, namelijk Bureau Jeugdzorg. Dat levert een grotere en betere bijdrage aan goede jeugdzorg dan weer een stelseldiscussie", aldus gedeputeerde Hans Esmeijer.

Met de invoering van de Wet op de Jeugdzorg in 2005 werden de provincies verantwoordelijk voor grote delen van de jeugdzorg en kreeg het Bureau Jeugdzorg de poortfunctie. Voor lichtverstandelijk gehandicapte jongeren en jongeren in de Jeugd-GGZ bleef een eigen toegang bestaan, met eigen regels voor de indicatie en voor de financiering. Daardoor komt zorg voor jongeren met complexe problemen, waar ook sprake is van een handicap of psychische problemen soms moeizaam tot stand, of weten hulpverleners van elkaar niet dat ze met dezelfde jongere bezig zijn.

ideaal
"Het ideaal is: één gezin, één plan. Dat lukt het beste met één financiering, één indicatie en toegang, één regisserende overheid: de provincie heeft daarvoor de schaal, kennis en ervaring", aldus Esmeijer. Deze verandering maakt het ook gemakkelijker voor de provincie om daadwerkelijk de regierol op te pakken die zij heeft binnen de jeugdzorg. Ook de onderzoekers trokken deze conclusie: "De regierol voor de provincies wordt belemmerd omdat de ene toegang niet is gerealiseerd, er te weinig samenhang is tussen de verschillende financieringssystemen en de juiste prikkels ontbreken."

logisch
Volgens Esmeijer leidt de evaluatie maar tot één duidelijke conclusie, als het gaat over de structuur van de jeugdzorg: de provincies hebben hun deel goed voor elkaar. Uitbreiding van die rol is daarom de meest logische vervolgstap. Daarmee neemt hij een voorschot op de reactie van minister Rouvoet die over enkele weken zal verschijnen. In Den Haag zijn de meningen verdeeld over de toekomst van de jeugdzorg. Verschillende partijen zijn van mening dat de jeugdzorg bij de gemeenten in betere handen is; anderen willen de verzekeraars een grotere rol geven. Esmeijer: "Verzekeraars laten zich niet door de politiek aansturen en gemeenten verantwoordelijk maken leidt tot een nieuwe versnippering. In Gelderland zjin 56 gemeenten. Die zijn verantwoordelijk voor het preventieve jeugdbeleid en zijn druk bezig met het optuigen van een eigen Centrum voor Jeugd en Gezin. Daar kunnen inwoners terecht met opvoedingsvraagstukken. Veel zal ook op dat niveau kunnen worden afgehandeld. Maar wordt het complexer, dan zul je bij gespecialiseerde jeugdzorg terecht komen. Per definitie kun je dat beter regionaal organiseren en aansturen. Al is het alleen maar omdat jongerenproblematieken zich niet houden aan gemeentegrenzen. Een ander belangrijk bezwaar vind ik dat nu alweer morrelen aan de structuur per definitie ten koste gaat van de zorg. Het kind hoort centraal te staan, niet het stelsel. Provincie en gemeenten hebben taken en bevoegdheden in elkaars verlengde. Gemeenten gaan over het preventieve jeugdbeleid; provincies over de geïndiceerde jeugdzorg. In Gelderland hebben we goede afspraken gemaakt over wie wat doet. Ik verwacht veel van de verruimde mogelijkheden die gemeenten krijgen om problemen in een vroeg stadium te signaleren en daar wat aan te doen. Daardoor zal steeds minder jeugd een beroep hoeven te doen op de jeugdzorg."

Type persbericht



Provincie Gelderland