Achtste editie Wine Professional zeer succesvol
Duurzaamheid centraal thema tijdens vakbeurs
AMSTERDAM, 20100120 -- Van 11 t/m 13 januari vond in de Amsterdam RAI de achtste editie plaats van Wine Professional, de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijn en fijne gastronomische producten. De organisatie was zoals ieder jaar in handen van The Wine and Food Association. Duurzaamheid vormde het voornaamste thema van de verschillende proeverijen en presentaties waarmee de beurs omlijst werd.
Strenger toegangsbeleid, grotere internationale uitstraling
Mede op last van de brandweer en op verzoek van de exposanten is het bezoekersaantal bewust iets teruggebracht, via een aangepast, strenger toegangsbeleid. Er was duidelijk een verschuiving te zien in de samenstelling van het bezoek: meer eindbeslissers, meer eigenaren, meer professionals uit de het hogere restaurantsegment. Dat het internationale aanzien van Wine Professional nog altijd stijgt, ondanks de economische recessie, bleek wel uit het feit dat veel producenten en speciale gasten uit het buitenland overkwamen om gastrollen te vullen bij de proeverijen en presentaties. Ook onder bezoekers waren veel buitenlandse producenten en vertegenwoordigers van consortiums om zich alvast te oriënteren en de mogelijkheden te onderzoeken voor deelname aan Wine Professional 2011. De overige bezoekers van Wine Professional kwamen uit de sectoren wijnspeciaalzaak, slijterij, hotel en pers.
Topchefs
Wine Professional ontleent een groot deel van zijn aantrekkingskracht aan kwaliteit en interactiviteit. Beide worden gecombineerd op de twee proeftheaters (GaultMillau Theater en Forum Gastronomicum Theater) waar drie dagen lang verrassende en leerzame presentaties, masterclasses en proeverijen worden gepresenteerd. Ook dit jaar kon The Wine and Food Association daarbij weer rekenen op de actieve deelname van bijna 40 vooraanstaande chefs uit binnen- en buitenland en veel toonaangevende sommeliers.
Aandacht voor duurzaamheid en de toekomst
Naast de deelname van deze topchefs waren er programmaonderdelen op het gebied van kwaliteitswijn die in het teken stonden van actuele trends, duurzaamheid, en educatie. Zo stonden bij enkele proeverijen duurzame gevangen vissoorten, biologische producten en biologisch of biodynamisch geproduceerde wijnen centraal. En verder waren er uiteraard traditionele presentaties van diverse beroemde wijnen en wijnhuizen, al dan niet in aanwezigheid van de producent en/of wijnmaker zelf. Een aantal proeverijen was speciaal georganiseerd voor de jongste generatie sommeliers. In de komende nummers van Proefschrift verschijnen verschillende artikelen aan naar aanleiding van deze unieke programma's.
Hoogtepunten - een greep
Zoals gebruikelijk telde Wine Professional weer diverse spraakmakende programmaonderdelen. De officiële opening van Wine Professional 2010 werd verricht door miss Wine Professional | Miss Buscaglione, Federica Bertolani, in het bijzijn van Andreas Larsson (Beste Sommelier van de Wereld van 2007), Jean-Michel Deiss en zijn vrouw, en Jan van Lissum, directeur van Wine Professional.
De eigenzinnige Deiss, wijnmaker van het Elzas-domein Marcel Deiss, presenteerde aansluitend een prachtige openingsproeverij. Hoe mooi Barolo kan zijn - met de nadruk op de nebbiolo-druif en het terroir - bewees Alvio Cavallotto, wijnmaker en oenoloog van het gelijknamige wijnhuis. De Flemish Primitives (topchef Peter Coucquyt en food scientist Bernard Lahousse) boden origineel gastronomisch perspectief bij een proeverij waarbij de Loire-streek Vouvray centraal stond. Andreas Larsson leverde gedurende de drie beursdagen bij een groot aantal wijn-spijssessies zijn kundig commentaar bij de gepresenteerde combinaties.
Officiële Partners
Wine Professional wordt jaarlijks georganiseerd door The Wine and Food Association en wordt ondersteund door Koninklijke Horeca Nederland, SVH, Jeunes Restaurateurs d'Europe, Relais Restaurants, Les Patrons Cuisiniers, Alliance Gastronomique, GaultMillau Nederland, Fa. H.L. Granaat, Proefschrift, KVNW en Jaargids Wijn.
The Wine & Food Association