Provincie Groningen

Verwijsindex Zorg voor Jeugd Groningen van start 19 januari 2010

Woensdag 20 januari start de provincie Groningen gefaseerd met de invoering van de verwijsindex Zorg voor Jeugd Groningen. Dit is een digitaal systeem waarmee problemen bij kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd en waarbij de hulpverlening goed op elkaar kan worden afgestemd. Hierdoor zal de hulp aan de jeugdigen in de provincie verbeteren. In de eerste fase sluiten 215 instellingen aan op Zorg voor Jeugd Groningen, zoals de GGD, Bureau Jeugdzorg, instellingen voor Maatschappelijk Werk, maar ook scholen en welzijnsinstellingen. Het aantal deelnemende instellingen zal de komende jaren groeien.

In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Elke instelling voelt zich vanuit zijn eigen invalshoek verantwoordelijk voor de problemen van of met jeugdigen. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Maar dat werkt niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat het niet goed en dan is de jeugdige daarvan de dupe. Het is de taak van de gemeente en provincie om ervoor te zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt, zodat elke jongere tijdig die hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

Eén organisatie verantwoordelijk
Zorg voor Jeugd Groningen brengt nieuwe risicomeldingen van hulpverleners bij elkaar en informeert hulpverleners onderling over hun betrokkenheid bij kinderen en jongeren van 0-23 jaar. Belangrijk hierbij is dat per jeugdige één organisatie wordt aangewezen die verantwoordelijk is voor de afstemming en coördinatie en bewaakt wat er gebeurt (zorgcoördinatie). Op deze manier is het voor alle betrokken instellingen duidelijk wie verantwoordelijk is. De zorgcoördinatie wordt in Groningen uitgevoerd door óf de GGD óf Bureau Jeugdzorg.

Wie komen er in Zorg voor Jeugd Groningen?
Alleen kinderen en jongeren van wie professionals vanuit hun deskundigheid en na een zorgvuldige afweging vinden dat ze hulp en ondersteuning nodig hebben, komen in de verwijsindex Zorg voor Jeugd Groningen te staan. Denk aan ernstige gedragsproblemen op school, problemen thuis, structureel schoolverzuim, drank- of drugsmisbruik of een vermoeden van huiselijk geweld of ander misbruik. Het gaat om de jeugdige zelf, maar ook om de omgeving die de jeugdige ondersteunt.

Instructie
Op 20 januari wordt de eerste groep professionals geïnstrueerd om te werken met Zorg voor Jeugd Groningen. Na de instructie kunnen zij direct met het systeem werken. In de periode januari tot en met maart worden in totaal ruim 1.000 professionals geïnstrueerd.

Oorsprong Zorg voor Jeugd
Zorg voor Jeugd Groningen vindt z'n oorsprong in het bestuursakkoord Jeugdzorg 2008-2012. Hierin spraken de Groninger gemeenten en de provincie op 4 november 2008 af om een provinciebrede verwijsindex in te voeren. Het invoeren van een verwijsindex is voor gemeenten een wettelijke verplichting. Zij hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de taak om problemen bij jeugdigen vroegtijdig te signaleren en coördinatie van zorg te organiseren. Tegelijk met de invoering van de provinciebrede verwijsindex, wordt deze aangesloten op de landelijke Verwijsindex Risico's Jeugdigen (VIR). Dit betekent dat vanaf januari 2010 alle gemeenten in Groningen zijn aangesloten op de VIR. Hiermee voldoen de gemeenten aan de wettelijke verplichting die hen is opgelegd.

Zorg voor Jeugd Groningen is een project van de Groninger gemeenten en van de provincie Groningen. Het project is mede mogelijk gemaakt door het actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT.

19 januari 2010