Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden 20-01-2010

Uitspraak Raad van State inzake glastuinbouw Sexbierum betekent winst voor natuur en milieu

Milieufederatie en Waddenvereniging boden aan
om beroep bij Raad van State in te trekken

De Raad van State heeft uitspraak gedaan in de zaak die de Friese Milieu Federatie en de Waddenvereniging hadden aangespannen betreffende het bestemmingsplan glastuinbouw Sexbierum van de gemeente Franekeradeel. De Raad heeft de beide natuur- en milieuorganisaties in het gelijk gesteld. De Friese Milieu Federatie en Waddenvereniging verwachten nu dat de gemeente Franekeradeel het plan gaat verbeteren op het gebied van natuur en milieu. .
FMF en Waddenvereniging wijzen er met nadruk op dat zij alles op alles hebben gezet om de gang naar de Raad van State te voorkomen. Kort voor de hoorzitting van de Raad van State waarin het beroep behandeld zou worden, hebben de FMF en de Waddenvereniging nog aangeboden om het beroep in te trekken. Dat deden de beide natuur- en milieuorganisaties omdat ze begrip hebben voor het belang dat de Provincie Fryslân, de gemeente Franekeradeel en DLG hebben bij het snel uitvoeren van het plan. FMF en Waddenvereniging wilden wel de toezegging dat ze zeggenschap zouden krijgen over het vervolg van het project voor wat betreft ruimtelijke kwaliteit, milieu en duurzaamheid. Die zeggenschap zou verkregen moeten worden middels een zetel voor een vertegenwoordiger van beide organisaties in de Stuurgroep van het project. Dit aanbod is echter afgewezen. Het gevolg is dat er nu een nieuw plan gemaakt moet worden.

De bezwaren van Friese Milieu Federatie en Waddenvereniging spitsen zich toe op de onvoldoende waarborgen voor ruimtelijke kwaliteit, milieu en duurzaamheid bij de aanleg van de tweede fase van het kassencomplex. Heel concreet vinden de natuur- en milieuorganisaties dat de kassen teveel lichtuitstraling zullen veroorzaken voor de dierenwereld van de Waddenzee en de directe leefomgeving van mensen. Het plan is bovendien volgens beide organisaties qua oppervlak te groot van omvang. Voorts schaadt het huidige plan de uiterst lichtgevoelige en sterk bedreigde meervleermuis in het gebied. Fryslân is een belangrijk gebied voor de meervleermuis. Tenslotte hebben de beide organisaties bezwaren tegen de toegestane kashoogte (11 meter) en vinden zij dat de mogelijkheden voor opwekking van duurzame energie onvoldoende ambitieus zijn.