AzG hulpvlucht opnieuw geen toestemming om te landen in Haïti
20/01/2010 11:23
Artsen Zonder Grenzen
Patiënten overlijden als gevolg van verlate medische voorraden
Amsterdam, 20 januari 2010 - Een hulpvlucht van Artsen zonder Grenzen met aan boord 12 ton medisch materiaal zoals medicijnen en twee nierdialysemachines is al drie keer weggestuurd van het vliegveld van Port-au-Prince sinds zondagavond. Dit ondanks herhaaldelijke toezeggingen dat de hulpvlucht zou mogen landen. De vracht was deel van de hulpvlucht die zondagochtend ook al geen toestemming kreeg om te landen. Sinds 14 januari zijn er vijf hulpvluchten van Artsen zonder Grenzen omgeleid naar de Dominicaanse Republiek. Deze vluchten hadden in totaal een lading van 85 ton medische middelen en hulpgoederen.
'Vijf van onze patiënten in het Martissant gezondheidscentrum zijn overleden doordat ze niet het medisch materiaal kregen dat ze nodig hadden, materiaal dat aan boord van dit vliegtuig zat,' verklaart Loris de Filippi, een van de noodhulpcoördinatoren van Artsen zonder Grenzen ter plaatse. 'Ik heb nog nooit zo erg meegemaakt. Elke keer als ik uit onze operatiezaal kom vragen zie ik mensen die bij drommen vragen om geopereerd te worden. In het Choscal ziekenhuis alleen al wachten er 12 mensen op een amputatie. We moesten uit nood op de markt een zaag kopen om amputaties te kunnen uitvoeren. We vechten hier tegen de klok.'
Meer dan 500 patiënten die dringend chirurgische zorg nodig hebben zijn al van het Artsen zonder Grenzen gezondheidscentrum in de wijk Martissant overgebracht naar het Choscal ziekenhuis. Hier hebben de teams sinds donderdag al meer dan 230 operaties uitgevoerd. De hulpverleners werken non-stop vanaf de eerste uren na de aardbeving en de voorraden aan boord van deze hulpvluchten zijn van levensbelang voor het behandelen van de slachtoffers. Artsen zonder Grenzen werkt op vijf locaties in Port-au-Prince en hebben er zo'n 3.000 patiënten behandeld en meer dan 400 operaties uitgevoerd.
'Het is net alsof je in een oorlogssituatie werkt, zegt Rosa Cristani, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in het Choscal ziekenhuis. 'We hebben geen morfine meer, dus mensen verrekken van de pijn. We kunnen niet aanvaarden dat vliegtuigen met levensreddende medische voorraden en apparatuur keer op keer weggestuurd worden terwijl onze patiënten doodgaan. Er moet voorrang gegeven worden aan hulpvluchten met medische voorraden om in Haïti te landen.'
Veel patiënten die onder het puin zijn gehaald lopen groot gevaar te overlijden aan bloedvergiftiging en de gevolgen van het crush syndrome, een aandoening waarbij giftige afvalstoffen vrijkomen in de bloedbaan door het afbraak van spierweefsel, die kan leiden tot dodelijk nierfalen. Dialysemachines zijn van levensbelang om mensen met deze aandoening in leven te houden.
Ook zijn er twee vluchten met daarin 26 hulpverleners omgeleid naar de Dominicaanse Republiek. Artsen zonder Grenzen is erin geslaagd vijf vliegtuigen met een totaal aan 135 ton voorraden op Port-au-Prince te landen. Nog eens 195 ton voorraden wachten op toestemming om op Port-au-Prince te landen.
Meer dan 700 Artsen zonder Grenzen medewerkers bieden medische noodhulp aan aardbevingsslachtoffers in en rondom Port-au-Prince. Artsen zonder Grenzen zonder Grenzen werkt op dit moment in het Choscal ziekenhuis, in het Martissant gezondheidscentrum, het Trinité ziekenhuis, het Carrefour ziekenhuis en het Jacmel ziekenhuis; een 100 bedden tellend opblaasbaar veldhospitaal wordt op dit moment opgezet in de wijk Delmas. Daarnaast onderzoekt Artsen zonder Grenzen de situatie in gebieden buiten de hoofdstad.
http://www.artsenzondergrenzen.nl