Gemeente Culemborg
`Kraak je smaak' op basisscholen Culemborg
Leerlingen worden bewust van allerlei toevoegingen in het dagelijkse
voedsel...
Leerlingen van ruim 300 groepen van Gelderse
basisscholen gaan onderzoeken welke stoffen aan voedsel worden
toegevoegd om het `lekkerder' te laten smaken of het er `mooier' te
laten uitzien. Hiervoor krijgen ze deze maand de materiaalzending
`Kraak je smaak' in hun klas.
In Culemborg doen 9 groepen van 6 basisscholen (Augustinus, De
Regenboog, Montessori, Koningin Beatrix, Prins Bernhard en Oranje
Nassau) mee aan de zending. Het Steunpunt NME Culemborg verzorgt de
verspreiding in Culemborg.
clauwe kip `Kraak je smaak' heeft tot doel leerlingen bewust te maken
van allerlei toevoegingen in het dagelijkse voedsel. Waarom worden er
allerlei stoffen aan voedsel toegevoegd? Wat zit er allemaal in dat
pakje tomatensoep of in die winegums? Welke rol spelen onze zintuigen
zien, proeven en ruiken bij het eten en hoe maakt de voedingsindustrie
hier gebruik van? Vragen waarop leerlingen met behulp van deze
materiaalzending een antwoord kunnen krijgen.
Ook kunnen ze zelf onderzoeken en experimenteren met de bijgeleverde
materialen die bestaan uit een aantal natuurlijke smaak- en
kleurstoffen zoals suiker, zout, geelwortelpoeder en citroen.
Gelderse scholen kunnen drie keer per jaar een pakket met materiaal
ontvangen van de natuureducatieve centra. De coördinatie hiervan is in
handen van het IVN Consulentschap Gelderland te Arnhem. Dit schooljaar
hebben de scholen al `Pieren en Pissebedden' ontvangen en later volgt
nog `Kruiden en onkruiden'.