Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst komt met concept Bermbeheerplan

Botanische waarde bermen verhogen en differentiatie aanbrengen

Met een oppervlakte van 30.000 ha is Bronckhorst één van de grootste plattelands-gemeenten van ons land. De gemeente beheert 863 kilometer weg waarvan 540 km buiten de bebouwde kom. De totale lengte wegbermen, buiten de bebouwde kom, is 1080 km en heeft een oppervlakte van 349 ha (482 voetbalvelden). B en w stelden vandaag in concept een nieuw Bermbeheerplan met een loopperiode van tien jaar vast met kwaliteitseisen voor het beheer en onderhoud van bermen en greppels. Tot op heden gebeurt dit nog verschillend per oude gemeente. Het plan omschrijft op welke wijze de gemeente de beschikbare middelen (arbeid, machines en geld) op een zo efficiënt mogelijke wijze wil inzetten voor het optimaliseren van de functies die de bermen hebben.

In het Bermbeheerplan staat dat de hoofdfunctie, de verkeersveiligheid van de weggebruiker, door geen enkele andere bermfunctie in het gedrang mag komen. Daar staat tegenover dat aan de ontwikkeling van natuur alle mogelijke kansen moeten worden gegeven. De karakteristieke opbouw van het Bronckhorster landschap willen wij handhaven en versterken ten behoeve van cultuurhistorie, ecologie, recreatie en toerisme. Het plan is in overleg met een klankbordgroep van belanghebbenden, agrariërs en belangenorganisaties (LTO, IVN) opgesteld en wordt binnen de huidige budgetten uitgevoerd. Het concept Bermbeheerplan ligt vanaf vandaag tot en met 17 februari a.s. tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis en is ook te raadplegen zien via www.bronckhorst.nl. Geïnteresseerden kunnen er in deze periode hun mening over geven.

Nieuwe ontwikkelingen
De gemeente is van plan om de botanische waarden en de differentiatie van de bermen te verhogen. Zo willen we vanaf 2010 ieder jaar vier kilometer berm verschralen. Bij het verschralen maaien wij de bermen en voeren het maaisel af. Hierdoor wordt de berm minder voedselrijk (schraal) en neemt de bloemen- en kruidenrijkdom van de berm toe.

Met het nieuwe beheerplan willen wij ook meer differentatie in de bermen krijgen. Wij creëren deze differentiatie door sommige bermen of bermgedeelten, waar mogelijk, niet jaarlijks te maaien. In de overblijvende bermbegroeiing vinden veel dieren een schuilplaats en daarnaast geven deze elementen in het kale winterlandschap informatie aan de weggebruiker over het verloop van de weg, wat weer gunstig is voor de verkeersveiligheid.

Verder starten we dit voorjaar in samenwerking met de stichting Graafschaps Niejboer en de vereniging Natuurmonumenten, voor een proefperiode van vijf jaar, met de herintroductie van schapenbegrazing in bermen in Het Grote Veld in Vorden. Uitgangspunt is vooral de cultuurhistorische waarde die van een schaapskudde met herder uitgaat. Positieve neveneffecten zijn het ecologisch beheer en de toeristische waarde van de kudde. Het bermbeheerplan hangt nauw samen met onder meer ons Verkeer en Vervoer Plan, het project Kroel'n in het zand en het Landschapsontwikkelingsplan van de gemeenten Bronckhorst, Lochem en Zutphen.

Hengelo (Gld), 19 januari 2010