Stichting Natuur en Milieu
Maatschappelijke organisaties vragen overconsumptie vlees, zuivel en
vis aan te pakken
Een derde minder dierlijke eiwitten in tien jaar
19 januari 2010 - Veertien maatschappelijke organisaties op het gebied
van ontwikkeling, eerlijke handel, milieu, dierenwelzijn en
natuurbehoud dringen aan op regelgeving die de overconsumptie van
dierlijke eiwitten ontmoedigt en de veehouderij verduurzaamt.
In een brief aan de Tweede Kamer stellen de organisaties dat een
verlaging van de consumptie van vlees, vis, zuivel en eieren met
minstens 33 procent in 2020, onderdeel moet worden van het
kabinetsbeleid. Ook bepleiten zij de invoering van regelgeving en
financiële prikkels om de consumptie en productie van dierlijke
eiwitten te verduurzamen.
Op 20 januari vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over de Nota
Duurzaam Voedsel. Both ENDS, Compassion in World Farming, Cordaid,
Nederlandse Dierenbescherming, Greenpeace Nederland, ICCO, IUCN NL,
Milieudefensie, Natuur en Milieu, Oxfam Novib, Solidaridad, Varkens in
Nood, Nederlandse Vegetariërsbond en Wakker Dier roepen de politiek op
de ambities van dit kabinet om te zetten in meetbare resultaten.
Het kabinet erkent de noodzaak tot verduurzaming van onze dierlijke
eiwitconsumptie, en zegt in de Nota Duurzaam Voedsel over 15 jaar
koploper te willen zijn. Maar de voornemens blijven steken in mooie
woorden zoals het verleiden en informeren van consumenten en in
vrijblijvende overleggen met bedrijven. In de praktijk blijkt dit
nauwelijks wat op te leveren.
De maatschappelijke organisaties roepen op tot het invoeren van het
vervuiler betaalt principe, bijvoorbeeld via een BTW verhoging op
vlees, zuivel, eieren en vis. Ook het stellen van verregaande
duurzaamheidseisen aan de veehouderij, zoals een verbod op de import
van veevoer uit recent ontboste gebieden en verduurzaming van de
visserij via vlootreductie en het instellen van zeereservaten, dragen
bij aan de aanpak van mondiale problemen.
Uit recent verschenen cijfers van het Productschap Vee, Vlees en
Eieren blijkt dat Nederlanders opnieuw meer vlees eten. Een
zorgwekkende ontwikkeling, omdat wij, net als de meeste Westerse
landen, al meer vlees eten dan goed voor ons én de planeet is. We
hebben te kampen met grootschalige ontbossing, het uitsterven van
soorten, klimaatverandering, uitputting van de visbestanden, een
ongelijke voedselverdeling en onnoemelijk dierenleed.
De Wereldvoedselorganisatie, het Planbureau voor de
Leefomgeving, het IPCC en talloze prominente opinieleiders waaronder
Al Gore en Paul Mc Cartney, geven aan dat vermindering van de
vleesconsumptie op de korte termijn bijdraagt aan het oplossen van
deze wereldwijde crises. De maatschappelijke organisaties stellen dat
een trendbreuk met ons westerse voedselpatroon onvermijdelijk is en
zij willen dat de overheid hierin de regie gaat nemen.
Brief aan Tweede Kamer (15 januari 2010)
Word nu donateur van Natuur en Milieu en ontvang de film Food, Inc.
op dvd!
Publicatiedatum: 19-01-2010