Automatisch melken: goed vakmanschap
voorop voor goede uiergezondheid
19 jan 2010
Hoe melkveehouders ook automatisch melken, een goede uiergezondheid
wordt voor een groot deel bepaald door goed vakmanschap van de
veehouder. Zo moet de hygiëne van de koe leidend zijn bij te nemen
managementmaatregelen, bijvoorbeeld het reinigen van de ligboxen. Ook
moet men voldoende tijd besteden aan de gegevens uit het automatisch
melksysteem (AMS) en aan de dagelijkse verzorging van de koeien. Het
gaat om maatwerk per bedrijf. Er is dan ook geen volledige blauwdruk
te geven voor bedrijven die automatisch melken. Dat blijkt uit
onderzoek verricht door Wageningen UR Livestock Research en de
Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het project is
onderdeel van het UGCN Meerjarenplan Uiergezondheid en financieel
mogelijk gemaakt door het Productschap Zuivel.
In een epidemiologische studie zijn de risicofactoren onderzocht voor
uiergezondheid op 150 bedrijven die melken met een automatisch
systeem. De melktechniek in het AMS moet goed zijn afgesteld zodat
spenen geen ringen of puntbloedinkjes vertonen na het melken. Sprayen
van de spenen na het melken, waarmee meer dan 30% van de speen wordt
geraakt (gerekend vanaf de onderzijde) is belangrijk voor een goede
uiergezondheid.
Gunstige factoren
Als de koeien zelf voldoende naar de AMS komen, resulteert dat in een
betere uiergezondheid op het bedrijf. Het gebruik van een wachtruimte
kan daarbij gunstig zijn. De koeien moeten goed uit de voeten kunnen
in de stal en niet kreupel zijn. Bedrijven die voor het omschakelen
naar een AMS een goede uiergezondheid hebben, doen het beter met het
AMS-systeem. Tevens hebben bedrijven met een hoge melkgift per koe en
minder koeien een betere uiergezondheid.
Preventieve maatregelen
Bovendien hebben bedrijven die preventieve maatregelen nemen om de
algemene gezondheid van het melkvee te verbeteren â zoals vrij zijn
van ParaTBC en meedoen aan de GD-programmaâs voor
IBR-vrij-certificering en het BVD-virusvrij programma â een hogere
uiergezondheidstatus.
Voeding
Tot slot kwam naar voren dat ook voeding een rol speelt in de
uiergezondheid. Vooral het voeren van de resten van de melkkoeien aan
de droge koeien lijkt een negatief effect te hebben. Maar ook het
sterk de nadruk leggen op veel structuur in het voer voor de
melkgevende dieren, een hoger percentage stro en/of hooi in het
rantsoen en het later maaien voor meer structuur in de kuil, blijken
gerelateerd aan een slechtere uiergezondheid.
Downloaden rapport
Rapport 257 âAutomatisch melken: risicofactoren voor de
uiergezondheidâ van Francesca Neijenhuis et al. kunt u hier gratis
downloaden.
Contact
Francesca Neijenhuis
Tel. 0320 - 293 435
(c) 2010 Wageningen UR.
Wageningen Universiteit en Researchcentrum