Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Meer concurrentie in voedselvoorziening Europa

Nieuwsbericht | 19-01-2010

Op maandag 18 januari kwamen de Europese landbouwministers bijeen in Brussel. Er werd onder meer gesproken over meer transparantie en concurrentie in de Europese voedselvoorzieningsketen.

Werkprogramma Spaans voorzitterschap

Spanje is in de eerste helft van 2010 voorzitter van de Europese Unie. De Spaanse voorzitter presenteerde het werkprogramma van Spanje voor de Raad van landbouw- en visserijministers.

Spanje heeft onder de kop 'Voedsel en landbouw: een strategische sector voor Europa' drie prioriteiten op het gebied van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Deze drie prioriteiten zijn de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013, de concurrentiepositie van landbouw en de agrovoedselindustrie, en de rol van vrouwen in rurale gebieden.

Op visserijgebied besteedt Spanje het komend half jaar vooral aandacht aan de herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid en het maken van nieuwe meerjarenbeheerplannen.

Een beter werkende voedselvoorzieningsketen in Europa

De landbouwministers hebben gedebatteerd over de visie van de Europese Commissie op een beter functioneren van de voedselvoorzieningsketen in Europa. Hiermee wil de Commissie oneerlijke praktijken en misbruik van onderhandelingsmacht voorkomen, de transparantie vergroten, en concurrentie stimuleren.

Aanleiding hiervoor is de stijging van de prijzen van agrarische grondstoffen en voedsel in 2007 en 2008, gevolgd door een sterke daling. Opvallend hierbij is de vertraging van ongeveer zes maanden waarmee de prijsdaling van agrarische grondstoffen heeft doorgewerkt in de prijzen van de levensmiddelenindustrie en een even lange periode voordat de daling zichtbaar werd in de voedselprijzen voor consumenten.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zei in haar bijdrage dat beter functionerende en meer transparante agroketens in het belang zijn van de consument. Ze dragen ook bij aan versterking van de (internationale) concurrentiepositie van de agrofoodsector als geheel en de ondernemers die de keten dragen zoals tuinders, graanproducenten, telers in landen buiten de Euroese Unie, toeleveranciers, verwerkers, handelaren, distributeurs en detailhandelaren.

Het goed functioneren van markten voor agrarische grondstoffen en voedsel is ook van belang voor het verder hervormen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in een meer marktgeoriënteerde richting.

Nederland heeft een open economie en ondersteunt daarom het streven van de Commissie om concurrentie en concurrentiekracht en verdere integratie van de markten in Europa te stimuleren.

Verder zei minister Verburg dat de verdere ontwikkeling van een systeem van monitoring van prijzen een belangrijke rol kan spelen bij het vergroten van de transparantie in de voedselketen. De administratieve lasten die voortvloeien uit de monitoring mogen volgens haar echter niet bij het bedrijfsleven komen te liggen.

Tot slot wil Verburg de verschillende partners in de keten ook aanspreken op het bereiken van doelen op het gebied van duurzaamheid en de relatie tussen voedsel en gezondheid.