Gemeente Veenendaal


Vijftig jaar één Veenendaal

Â
Op 1 januari 2010 was het precies vijftig jaar geleden dat Stichts en Gelders Veenendaal werden samengevoegd tot één gemeente Veenendaal. Tot 1 januari 1960 was Stichts Veenendaal een zelfstandige gemeente in de provincie Utrecht en behoorde Gelders Veenendaal tot de gemeente Ede in de provincie Gelderland. Was Veenendaal vanouds geografisch en economisch één dorp, bestuurlijk was er sprake van twee nederzettingen. De gemeentegrens, samenvallend met de provinciegrens, volgde het traject Benedeneind, Valleistraat, Verlaat, Nieuweweg. Aan de ene kant woonde je in Stichts, aan de andere kant in Gelders. Wie verhuisde door bijvoorbeeld de Grift over te steken, veranderde dus niet alleen van gemeente maar ook van provincie. Dat deze voor Nederland bijzondere situatie tot veel ongemak leidde, laat zich raden. Waar ligt de oorsprong van de tweedeling en hoe komt het dat de vereniging zo lang op zich heeft laten wachten? We nemen een kleine duik in de geschiedenis.

Â
Vanouds

De veenkolonie Veenendaal is ontstaan in het midden van de zestiende eeuw in de Rhenense en Gelderse Venen. In de Rhenense Venen of Stichts Veenendaal had de stad Rhenen het voor het zeggen, in de Gelderse Venen of Gelders Veenendaal was het ambt Ede de baas. In 1795, toen de turf al lang afgegraven was, kwamen de Fransen. Stichts Veenendaal maakte van de gelegenheid gebruik zich los te maken van Rhenen en werd een nieuwe gemeente, Gelders Veenendaal bleef onder het bestuur van Ede. Voor een korte tijd, van 1812 tot 1815, vonden Stichts en Gelders elkaar in één gemeente, maar vervolgens duurde het bijna anderhalve eeuw voordat ze, en nu voorgoed, samengingen.

Â
Complicaties

De zaak werd bemoeilijkt door minstens twee dingen. Enerzijds zat Gelders Veenendaal, als kleinste van de twee, niet te wachten op inlijving bij de grootste, Stichts Veenendaal. De Geldersen hebben zich dan ook lang en krachtig verzet tegen de fusie. Anderzijds was er het probleem van de grens. Het ging niet om een simpele verlegging van de gemeentegrens, de provinciegrens was in het geding. De gemeenten, de provincies en het Rijk moesten er allemaal iets van vinden en hadden uiteraard ook allemaal zo hun eigen belangen en afwegingen. Toch kun je je er achteraf wel over verbazen dat het zóân slepende affaire is geworden.

Â

De Holleweg gezien vanaf de Vendelseweg in 1961. In het midden vooraan het zogenaamde drielandenpunt, de plek waar de grenzen van de gemeenten Renswoude (links), Ede (rechts) en Veenendaal (voorgrond) bij elkaar kwamen (fotocollectie Gemeentearchief Veenendaal)

Â

Â
Stichts wil wel

Aan Stichts heeft het niet gelegen. Al in 1819 pleitte de gemeenteraad bij de Tweede Kamer voor de bestuurlijke hereniging van âbeide de Veenendalenâ. Veenendaal was âeen aan regelmatige straten en gragten liggend dorpâ met vrijwel uitsluitend âstedelijke nijverheidâ. Daartegenover stond het boerendorp Ede, met Gelders Veenendaal als een toevoegsel op afstand. De Kamer was echter niet onder de indruk van deze argumentatie en legde het verzoekschrift naast zich neer.

Ook in de eerste helft van de vorige eeuw werd het grenswijzigingsvraagstuk van alle kanten onderzocht. Zo wilde Stichts Veenendaal in 1924 overgaan tot annexatie van Gelders Veenendaal, De Klomp en De Kade. In dat plan, het zal geen verwondering wekken, zagen de bewoners van het gebied geen heil: in een petitie met 500 handtekeningen lieten ze het gemeentebestuur van Ede weten dat ze per se in Ede wilden blijven wonen. Veel ondertekenaars spraken zich in besliste termen uit en sommigen lieten ook hun hart spreken. Iemand schreef: âWe zijn in Ede geboren en wensen er ook te sterven.â Einde verhaal. Voorlopig althans.

Â
Streken

Behalve Ede dreigden ook Renswoude en Rhenen grond kwijt te raken aan Veenendaal. Toen na de Tweede Wereldoorlog de discussies weer oplaaiden, kwam dat Veenendaal op een paar ludieke protestacties van haar buren te staan. In 1949 hingen inwoners van Gelders een spandoek op met de prikkelende tekst: âât Veen zit wel aan ons te plukken maar ât annexeren wil niet lukkenâ. Rhenenaren zetten vier jaar later voor de lol de grenspaal aan de Kerkewijk op het Zwaaiplein. Met een bord naast de paal gaven ze tekst en uitleg: âRhenens gebied. Tijdelijk afgestaan aan Veenendaalâ. Even waanden ze zich terug in 1795.

Â
Winnaar

Maar de politiek had het laatste woord. En die verlegde op 1 januari 1960 de grens definitief ten faveure van Veenendaal: op die datum kreeg de gemeente er 600 hectare grond en 5000 inwoners bij. â1959 en Gelders Veenendaal maken plaats voor 1960 en âGrootâ Veenendaalâ, aldus het nieuwsblad De Vallei van 30 december 1959. Groei zat er ook in de raad en het college: het aantal raadsleden kwam op negentien en het aantal wethouders op drie. Burgemeester A. Bakker had voor 1960 vijf belangrijke wensen voor Veenendaal: Gods zegen, honderden nieuwe woningen, een nieuw raadhuis, meer gemeentelijke autononie en uitbreiding van de werkgelegenheid.

Â
Balans

Sinds vijftig jaar ligt de hele gemeente Veenendaal in de provincie Utrecht. In die halve eeuw is het dorp in veel opzichten een stad geworden. Het aantal inwoners steeg in ieder geval van 23.305 in 1960 tot 62.050 in 2010. En we gaan op naar de 75.000. Of er ook grenzen zijn aan de groei, zal de tijd leren. We zien het, volgens een oude Veense zegswijze, âbij Leeuwis en Welkzijnâ.

Â

De gemeente Veenendaal verwelkomde haar nieuwe inwoners per circulaire (collectie A.P. de Kleuver, Gemeentearchief Veenendaal)


* 50 jaar veenendaal - welkomstbrief.pdf