Technische Universiteit Delft

Promotie: Zeespiegel

door M&C

Promotie van dhr. B. Wouters: "Identification and Modelling of Sea Level Change Contributors"

19 januari 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. B. Wouters | ingenieur luchtvaart en ruimtevaart, Nederland promotor | Prof.ir. B.A.C. Ambrosius LR
coprom. | Dr.ir. E.J.O. Schrama UHD-LR

Identification and Modelling of Sea Level Change Contributors

Sinds begin 2002 brengt de Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) satellietmissie het aardse zwaartekrachtsveld maandelijks met een ongekende nauwkeurigheid in kaart. Op korte tijdschalen zijn de waargenomen variaties vooral gekoppeld aan verplaatsingen van water op het aardoppervlak. Deze nieuwe set van observaties heeft gezorgd voor een sprong voorwaarts in het inzicht in de verschillende componenten van de aardse waterhuishouding, en hun onderlinge interactie.

De GRACE data zoals aangeleverd door de onderzoeksteams bevatten een grote hoeveelheid ruis, wat de interpretatie van de observaties ernstig bemoeilijkt. Het eerste deel van deze thesis beschrijft een statistiche filtermethode, die het grootste deel van de ruis verwijderd en een gebruik van de GRACE data op hun hoogste resolutie toelaat.

Met deze gefilterde dobservaties zijn variaties in de waterhuishouding van de aarde bestudeerd. Een methode werd ontwikkeld om de massabalans van de Groenlandse ijskap op een regionale schaal in kaart te brengen. Het onderzoek in deze thesis toont aan dat de ijskap jaarlijks gemiddeld 200 kubieke kilometer aan ijs verloor tussen 2003 en 2008, wat een stijging van ongeveer 0.5 mm/jaar van de gemiddelde zeespiegel veroorzaakt. Een versnelling van het ijsverlies wordt waargenomen, met een bijdrage van 0.75 mm/jaar aan zeespiegelstijging in de laatste twee jaar. Verder werden de GRACE waarnemingen gebruikt om de seizoensgebonden uitwisseling van ongeveer drieduizend gigaton aan water tussen de oceaan en land te identificeren. In combinatie met radarhoogtemetingen van de zeespiegel kunnen ook variaties in de warmtehoeveelheid van de oceaan geschat worden. In het laatste deel van de thesis werd onderzocht hoe massaverplaatsingen op de continenten het zwaartekrachtsveld van de aarde beinvloeden, en hoe de passieve reactie van de zeespiegel hierop gemodelleerd kan worden. Indien dit 'zelfgravitatie-effect' wordt meegenomen in numerieke oceaanmodellen, verbetert de overeenkomst tussen modeldata en observaties in verschillende gebieden significant.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.