|Datum | |11 januari | |2010 | |Nummer | |7 |
Films over heden en verleden
van Brabant in première
Zes korte films die het heden en verleden van Brabant met elkaar verbinden gaan op 18 januari in première. In de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch presenteert het provinciale programma Schatten van Brabant een filmprogramma dat een eigentijds licht werpt op Brabantse rituelen, plekken en verhalen. Gedeputeerde Brigite van Haaften van de provincie Noord-Brabant opent de middag om 13.30 uur.
Voor deze première konden belangstellenden zich aanmelden via de website www.schattenvanbrabant.nl. Samen met een aantal genodigden zijn zij 18 januari gast van de provincie.
Werk van eigen bodem
Alle films zijn gemaakt in opdracht van de provincie en vertellen over verschillende facetten van het Brabant van toen en nu. Van Heusden tot Lunetten, van Allerzielen tot de kermis. De filmmakers komen allemaal uit Brabant. Op een eigentijdse manier spelen ze in op de vijf programmalijnen van Schatten van Brabant: Nieuwe rituelen (over tradities en hedendaagse kunst), Groene kamers (verhalen en geschiedenis van het landschap), Mensenwerk (het arbeidsverleden van Brabant), Collectief geheugen (het ontsluiten van gemeenschappelijke verhalen) en Jouw wereld (jongeren in de samenleving van nu). Op de film Morendo na, bracht Schatten van Brabant het geld en de faciliteiten bij elkaar om de films mogelijk te maken. Morendo wordt deze dag vertoond omdat de film laat zien welke verrassende voorstellingen er kunnen ontstaan als je film combineert met andere disciplines. In het geval van Morendo is dat met live muziek.
Na de première worden alle films in 2010 op verschillende plekken in Brabant vertoond.
De makers en de films die in première gaan op 18 januari zijn:
Ellen Rijk - Jeanine
Ernst ter Horst - Oorlogskinderen
Ton van Zantvoort - Carrousel
Rob Moonen - Island in the Sun
Carine van Vugt - Brabantstoet
Marijke de Bie - Allerzielen Alom.
De film Naast het graf van Jef Monte is in oktober in première gegaan. Ook Morendo, de film van Lucas van Woerkum, is recent in première gegaan.
Een korte samenvatting van de films vindt u onderaan het persbericht.
Schatten van Brabant
Schatten van Brabant is het cultuurprogramma van de provincie Noord-Brabant over de betekenis van het verleden voor nu. Schatten van Brabant doet meer dan het verleden levend maken. Het plaatst dat wat Brabant bindt in een nieuw perspectief, door kunstenaars/ filmmakers en 'bronnen' (archieven en andere betrokkenen van historisch materiaal) aan de slag te laten gaan. In Schatten van Brabant plaatsen film en nieuwe media historisch materiaal in een eigentijds perspectief.
Ook in 2010 geeft Schatten van Brabant weer nieuwe filmopdrachten.
Ellen Rijk - Jeanine
Jeanine is het brandpunt van de spiegeltent in Rijckevorsel, net over de Belgische grens. Ze is de gastvrouw voor de dansende ouderen. Niet alleen Vlamingen, ook Brabanders. Als ze even niet hoeft te bedienen, staat ze op de vloer. Als Jeanine met een man danst, zie je hem twintig jaar jonger worden.
Ernst ter Horst - Oorlogskinderen
Brabantse oorlogskinderen komen niet alleen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn ook gevlucht voor oorlogen elders en hier thuisgekomen. Oorlog is van jong en oud, de slachtoffers wonen in de straat of om de hoek. Het bewijs dat ook oorlog in Brabant van alle tijden is.
Ton van Zandvoort - Carrousel
Samen zwieren, zwaaien en draaien: de kermis is en was een ontmoetingsplek. Vroeger een uniek verzetje, nu massa-entertainment. Is er nog ruimte voor nostalgie als de Tilburgse kermis dit jaar en recordaantal bezoekers trekt van anderhalf miljoen mensen?
Rob Moonen - Island in the Sun
Concentratiekamp Herzogenbusch werd vanaf 1951 Woonoord Lunetten. Lucas en Louise zijn kinderen van KNIL-militairen en groeiden er na de oorlog op. Samen vertellen ze over vroeger en nu, en over hun Island in the Sun: Ambon.
Carine van Vugt - Brabantstoet
Optocht na optocht trekt door Brabant. Verklede mensen, zwarte pieten, processiegangers en reuzen. Een eindeloze stoet van afwisselende sferen en emoties. Een circus van Jeroen Bosch. Met bestaand beeldmateriaal (foundfootage) in beeld gebracht.
Marijke de Bie - Allerzielen Alom
Vier het geleefde leven! Tijdens Allerzielen Alom worden overleden dierbaren op een bijzondere manier herdacht. Kunstenaars kleden de begraafplaatsen 's avonds gastvrij aan met licht, vuur, klank en kunst. Bezoekers herdenken hun dierbaren. Marijke de Bie maakte er een sfeervolle film van.
Jef Monte - Naast het graf
Aan het eind van de oorlog blazen de Duitsers de toren van het Heusdense stadhuis op. De ontploffing leidt tot de dood van 134 Heusdenaren die er beschutting zochten voor artillerievuur. Betrokkenen maken duidelijk dat zij het leed van toen, in 2009 nog voelen.
Lucas van Woerkum - Morendo
Lucas van Woerkum filmde zijn grootouders in de laatste dagen van hun leven. De muziek van Ottorino Respighi vormt de rode draad. In die muziek spelen vogels een grote rol. De vrijheid van de vogels staat lijnrecht tegenover het isolement en de beslotenheid van de grootouders in hun huis.