Oxfam Novib reageert op WRR rapport.
18/01/2010 15:59
Oxfam Novib
- Rapport rekent af met hulp-cynisme: hulp is nodig maar moet beter
- Pleidooi voor een breed samenhangend beleid van de overheid
- Vernieuwingsvoorstellen nog niet bevredigend
Den Haag, 18 januari 2010. In een eerste korte reactie op het WRR rapport, 'Ontwikkelingshulp - Van pretentie naar Ambitie' stelt Oxfam Novib dat het rapport veel stof tot nadenken geeft en een stevige bijdrage levert aan de discussie over ontwikkelingssamenwerking. Het is volgens Oxfam Novib jammer dat de commissie de globale agenda, die in haar analyses sterk naar voren komt, niet concreter heeft uitgewerkt.
"Het rapport levert goede analyses over de complexiteit van ontwikkeling en de relatie tussen hulp en ontwikkeling. De WRR spaart beslist de huidige OS-sector niet, maar ik zie wel een duidelijke weerlegging van het hulpcynisme dat in Nederland de laatste tijd enorm heerst. Als we armoede willen overwinnen is hulp nodig. Maar het moet beter. Dat vind ik ook."
"De WRR pleit voor een veel bredere kijk op ontwikkeling en dringt aan op veel meer samenhang op alle beleidsterreinen van de overheid. Er moeten veel meer mondiale oplossingen gevonden worden voor problemen, die juist arme landen op achterstand zet. Dit spreekt me zeer aan en is ook hoe Oxfam al jaren in internationaal verband opereert. Alleen al door belastingontwijking door multinationals lopen arme landen 160 miljard dollar per jaar mis. Maar ook voor klimaatproblemen en voedsel zijn veel meer mondiale oplossingen nodig. Ik vind het wel jammer dat de commissie niet verder uitwerkt hoe de verbreding en globalisering van ontwikkeling in de praktijk uitgewerkt moet worden."
"De WRR noemt terecht economische groei als een voorwaarde voor ontwikkeling, maar ik snap niet dat de WRR zo makkelijk heenstapt over het belang van armoedebestrijding, bijvoorbeeld investeringen in (basis-)onderwijs en medische voorzieningen. Afgezien van het feit dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan zijn gezonde, opgeleide en mondige mensen een voorwaarde voor economische groei. Ook daarin zal dus geïnvesteerd moeten blijven worden."
"Het rapport doet vervolgens een aantal aanbevelingen, waarvan ik de onderbouwing soms mis. Ik heb bijvoorbeeld grote vraagtekens bij een nieuwe structuur, die de WRR 'NLAid' noemt. De onderbouwing dat zo'n reorganisatie de hulp effectiever maakt ontbreekt. De WRR kijkt bijvoorbeeld niet naar de ervaringen van USAid of het Zweedse Sida."
"Overigens benadrukt het rapport ook de noodzaak tot coördinatie, en pleit het zowel voor specialisatie, als voor geografische focus - met name op Afrika. Die keuzes hebben ook wij als Oxfam Novib gemaakt in ons nieuwe bedrijfsplan."
"Het rapport suggereert verder dat niet meer perse aan de 0,7% BNP voor OS vastgehouden moet worden. Ik mis echter een visie op hoe de globale agenda vormgegeven moet worden en ik zie niet het begin van een financiële systematiek daarvoor. Gezien de enorme behoefte die nu bestaat in arme landen aan ondersteuning, en oplopende behoefte aan financiële steun voor problemen rond voedsel en klimaatverandering, zou het onverantwoord zijn om de norm van 0,7% nu los te laten."
"Wat ik het meest mis in de analyses van de WRR is het belang van maatschappelijke organisaties. Voor het aanpakken van de mondiale uitdagingen is een actieve en weerbare civil society nodig, zowel in het Noorden als in het Zuiden. De WRR gaat hier naar mijn mening te makkelijk aan voorbij."
Op zondag 24 januari zal Farah Karimi in debat gaan met Peter van Lieshout, auteur van het rapport, en met Arend Jan Boekestijn en Wiet Jansen bij 'Volkskrant op Zondag' in de Rode Hoed.
Einde bericht
http://www.oxfamnovib.nl