Senternovem

18-01-2010 | 'Het zal je verbazen wat je kan doen om te besparen'

Het vernieuwde energielabel is - dankzij een stevig pakket verbeteringen - een goed instrument om woning- en gebouweigenaren objectief te informeren over de energieprestatie van hun bezit, en de mogelijke verbetermaatregelen. Hoe werkt dat in de praktijk?

"Je kunt onder meer benchmarken op energieverbruik" vertelt Erik Tromp, senior adviseur bij de Rijksgebouwendienst (Rgd), dat het beheer en onderhoud regelt voor ruim elfhonderd eigendomspanden. Een aanzienlijk deel van deze gebouwen is uitgerust met het label.

Bij de Rgd loopt momenteel een intern programma met als doel het totale energieverbruik met 25 procent te verminderen in 2020, in een tempo van circa 2 procent per jaar. Tromp: "Voor dat programma kunnen we het label inclusief lijstje van mogelijk te nemen energiebesparende maatregelen prima gebruiken. Het geeft je een uitstekend inzicht in de energetische kwaliteit van je gebouwvoorraad."

Onderhoud en besparing combineren

Ook is het label erg handig bij het afstemmen van het Meerjaren Onderhoud van de gebouwen, vertelt Tromp. Zo kan de vervanging van technische installaties worden gespiegeld aan maatregelen die uit het energieadvies komen. Op die manier worden onderhoud en energiebesparing logisch gecombineerd.

Tromp: "Het lijstje met energiebesparingsmogelijkheden dat bij het label zit, is heel belangrijk. Laat een label opstellen, en het zal je verbazen wat je kan doen om te besparen. Je moet je niet blind staren op de energieklasse, maar vooral kijken naar mogelijkheden voor energiebesparing die ook op het label staan."

Ook krijgt de Rgd veel vragen van huurders - de ministeries - over de energiekosten. "Dan biedt het label objectief uitkomst om de kosten te verklaren."

Kwaliteitsverbetering

Met het energielabel wordt het niet alleen makkelijker maar ook uitdagender om aan kwaliteitsverbetering te doen. Bij de eerstvolgende grote renovatie wil de Rgd haar eigen hoofdgebouw - het VROM-ministerie - van label C opkrikken naar label A. Tromp: "Het label geeft je inzicht in de stand van zaken, en dan wil je meer. Energiebesparing zorgt bovendien voor meer woon- en werkcomfort, een hogere (verkoop)waarde van het gebouw en een beter milieu." Wijzigingsdatum | 18-01-2010