VU medisch centrum Film over kleurrijke zorgpaden in première

14 januari 2010

De film 'Kleurrijke zorgpaden' van VUmc is de eerste in zijn soort, en ging begin januari 'in première'. De vier korte films tonen specifieke problemen in de zorg met patiënten, die een andere culturele achtergrond hebben. "Het doel is uiteindelijk dat zorgverleners gevoeliger worden in de omgang met deze patiënten", aldus senior-onderzoeker Toine Pieters van de afdeling metamedica, die medeverantwoordelijk is voor de film.

De komende jaren zal het aantal patiënten met een andere culturele achtergrond alleen maar stijgen Foto: Digidaan De demografische ontwikkelingen in de regio Amsterdam drukken VUmc op de feiten. De komende jaren zal het aantal patiënten met een andere culturele achtergrond alleen maar stijgen. "Maar in een ziekenhuis wordt in de regel nog altijd uitgegaan van blanke Nederlanders in de leeftijd vanaf veertig jaar", vertelt Toine Pieters.

Tij keren
Met het programma interculturalisatie probeert VUmc sinds twee jaar het tij in de zorg te keren. Dat betekent volgens Pieters op den duur niets anders dan een verbetering van de kwaliteit van de ziekenhuiszorg voor allochtone patiënten. In de film 'Kleurrijke zorgpaden' komen voorbeelden van praktijkproblemen aan bod bij aandoeningen als diabetes, acute CVA, dementie en mammacarcinoom. Zonder dat er overigens pasklare oplossingen worden aangedragen. Elke patiënt, net als elke zorgverlener, is immers weer anders. De casussen vormen het uitgangspunt voor een gesprek en discussie op de werkvloer.

Pieters: "Dus, hoe ga je als zorgverlener om met een Marokkaanse jongen die diabetes heeft en toch aan de vastenmaand ramadan wil meedoen?" De internist in 'Kleurrijke zorgpaden' wil er eigenlijk niets van weten, want "diabetes en ramadan gaan niet samen". De diabetesverpleegkundige daarentegen probeert toch een passende oplossing te vinden.

Verbaasd
"Studenten geneeskunde die meededen aan het vooronderzoek voor de film waren heel verbaasd toen ze ontdekten hoe belangrijk het is om je in te leven in de patiënt. Het lijkt zo'n open deur. Maar het blijkt heel lastig om dit in je achterhoofd te houden tijdens de drukte van de alledaagse zorg."

Toch moet het, vindt Pieters. "Gevoeligheid voor culturele wensen en behoeften hoor je te hebben als aankomend arts. Handvatten zijn bijvoorbeeld naar de patiënt luisteren en goed kijken of iets aankomt in een bepaalde situatie. Of eens een extra persoonlijke vraag stellen."

Om tot een betere interactie te komen met patiënten, kunnen ook tolken en geestelijk verzorgers een belangrijke rol spelen, aldus Pieters. "Daar wordt nog altijd te weinig gebruik van gemaakt. Dat is jammer, want zij kunnen meewerken aan oplossingen bij schijnbaar onoverkomelijke problemen."

Deelnemers van het symposium 'Kleurrijke zorgpaden' dat vorig jaar mei plaatsvond, krijgen de film toegestuurd, net als alle afdelingen van VUmc. Pieters vindt daarnaast dat het vierluik zo snel mogelijk onderdeel moet worden van het onderwijs aan artsen en verpleegkundigen. Wat hem betreft is het programma interculturalisatie van VUmc pas geslaagd als dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek onder patiënten over vijf jaar.

De film 'Kleurrijke zorgpaden' kan worden besteld bij PGV, tst. 43475, PGV@VUmc.nl

Annette Karimi