Politie Zaanstreek-waterland

7e keer blaasactie Kroegtijgers & Damlopers

Zaandam, 14-01-2010

Voorlichting aan uitgaande jongeren

7e keer blaasactie Kroegtijgers & Damlopers

Zaterdagavond 16 januari geven de Politie Zaanstreek-Waterland en Brijder Verslavingszorg op de Dam in Zaandam voorlichting over alcohol en drugs aan uitgaande jongeren. Het is alweer de zevende keer dat deze actie gehouden wordt.

In 2-tallen voeren politieagenten aan het begin van de
uitgaansavond/nacht blaastesten uit. Uitgaande jongeren krijgen vervolgens van Brijder Verslavingszorg op straat voorlichting over uitgaan en alcohol en/of drugs. Het drinkgedrag van de individuele jongeren wordt besproken en daarmee inzicht verschaft in de risicos van het eigen drinkgedrag. De actie wordt ondersteund door campagnemateriaal dat wordt uitgedeeld. Zoals folders overde risicos van overmatig alcoholgebruik en indien gewenst, condooms. Een team van Brijder Verslavingszorg in Zaandam licht de informatie toe. Het infoteam bestaat uit jongeren die getraind zijn om andere jongeren op een open manier voorlichting te geven over verantwoord gebruik van alcohol en drugs. Zij gaan daarbij uit van schadebeperking en geven praktische tips.

Uit de volwassenen enquête van de GGD uit 2009 blijkt dat het drinkgedrag van de Zaanse jeugd niet afwijkt van het alcoholgebruik onder jongeren in de rest van het land. Van de 19-24-jarigen drinkt ruim 90% alcohol. Ruim 40% drinkt minstenséén keer per week 4 glazen of meer. Ruim een kwart drinkt minimaal 1 dag per week 6 glazen of meer.

De voorlichtingsactiviteiten op de Dam zijn onderdeel van het 4-jarige project Kroegtijgers en Damlopers dat in 2007 is gestart. Aanleiding vormt het onderzoek Kroegtijgers en Damlopers dat in 2006 door de GGD is uitgevoerd naar het alcohol- en drugsgebruik, veiligheid en mogelijkheden voor preventie in het uitgaansleven in Zaandam.

Vervolgens hebben GGD, Brijder Verslavingszorg, horeca, politie, justitie, gemeente Zaanstad, Straathoekwerk en Welsaen de handen ineen geslagen en de aanbevelingen uit het onderzoek gebruikt om voor de komende vier jaar een plan te maken met regionale
preventieactiviteiten.

Doel is uiteindelijk het uitgaansleven in Zaandam veiliger en gezonder te maken.