Gemeente Veere


Onderzoek sociale staat van provincie Zeeland

Resultaten bekend

De provincie Zeeland heeft een onderzoek uit laten voeren door Scoop naar de âSociale Staatâ van de provincie.

Â

De uitkomsten geven een beeld van de stand van zaken op sociaal gebied. De resultaten voor de gemeente Veere zijn in onderstaand rapport te raadplegen.

Te downloaden:

* Gemeentelijk rapport - Veere.pdf (3,69 MB) Zie het origineel


Conclusies:

Hoofdstuk 5: Conclusies

Wanneer we kijken naar de bevolkingsontwikkeling voor de gemeente Veere dan blijkt uit de provinciale prognose dat het inwoneraantal van deze gemeente tot 2030 zal afnemen. De totale afname over de periode 2010 tot 2030 bedraagt 4,5%. Deze daling is sterker dan de daling van het inwoneraantal voor heel Zeeland, waar een daling van ongeveer 2% verwacht wordt. Kijken we naar de kernen binnen de gemeente dan zien we dat op de korte termijn, richting 2015, vier kernen naar verwachting zullen groeien, twee kernen qua omvang gelijk blijven en zeven kernen te maken krijgen met een bevolkingsdaling. De kernen die naar verwachting groeien zijn Aagtekerke, Biggekerke, Meliskerke en Westkapelle. De kernen die naar verwachting met de sterkste bevolkingsdaling te maken krijgen zijn Koudekerke en Domburg.

Naast een groei van de bevolking is er ook sprake van een veranderende bevolkingssamenstelling. Het aantal jonge kinderen zal naar verwachting in de meeste kernen teruglopen. Alleen in Serooskerke, Veere en Vrouwenpolder wordt een toename van het aantal kinderen verwacht. Kijken we naar de 15- tot en met 29- jarigen dan zien we dat het ook aantal inwoners in deze leeftijdscategorie in bijna alle kernen terugloopt; uitzondering hierop zijn Meliskerke en Biggekerke. Ook het aantal inwoners in de leeftijdscategorie 30 tot en met 44 loopt in alle de kernen terug, behalve in Vrouwenpolder. Over het algemeen neemt het aantal ouderen overal in aantal toe.

In het onderzoek naar de leefbaarheid van kernen en wijken is onderscheid gemaakt in 'veronderstelde' en 'ervaren' leefbaarheid. Veronderstelde leefbaarheid is de sociale infrastructuur in relatie tot het inwonertal. De score voor de sociale infrastructuur is samengesteld uit scores op acht aspecten, namelijk culturele voorzieningen en het culturele verenigingsleven, bereikbaarheid, onderwijs, economische bedrijvigheid, sportaccommodaties en -verenigingen, horeca, financiële dienstverlening en zorgvoorzieningen. Er is rekening gehouden met het feit dat bepaalde voorzieningen voor inwoners in de ene levensfase meer of minder relevant zijn dan voor inwoners in de andere levensfase. Naast de voorzieningen, verenigingen en activiteiten die de veronderstelde leefbaarheid uitmaken is gekeken naar woonmilieukenmerken van de kernen.

De gemiddelde score voor de sociale infrastructuur in de gemeente Veere komt uit op een 8,0. De kernen met de laagste score zijn Aagtekerke, Gapinge en Meliskerke. De kernen met de hoogste score op sociale infrastructuur zijn Domburg, Koudekerke en Westkapelle. Kernen met een mindere sociale infrastructuur dan op grond van inwoneraantal verwacht mag worden zijn Aagtekerke, Meliskerke en Gapinge; deze kernen hebben daarmee een lagere veronderstelde leefbaarheid.

Er is een aantal randvoorwaarden aanwezig dat van invloed is op de levensdomeinen van inwoners en zo ook op de ervaren leefbaarheid. Veiligheid, gezondheid en mobiliteit werken door op de levensdomeinen wonen, leren, werken, zorgen en recreëren. De ervaringen van inwoners met de manier waarop de randvoorwaarden inwerken op de levensdomeinen resulteert in de 'ervaren' leefbaarheid. Het bevolkingsonderzoek levert hier gegevens voor op.

Voor wat betreft veiligheid komt naar voren dat veruit de meeste inwoners (86%) van Veere zich nooit of zelden onveilig voelen. Als het hun eigen kern/wijk betreft is dit gevoel van veiligheid nog iets hoger. De ervaren veiligheid hangt nauw samen met hoe inwoners de collectieve redzaamheid en de sociale veiligheid in hun kern of wijk inschatten. In Aagtekerke, Meliskerke en Oostkapelle is een sterker gevoel van collectieve zelfredzaamheid; in Zoutelande en Biggekerke is dit gevoel minder sterk.

In Domburg en Serooskerke zijn er vergeleken met de andere kernen grotere groepen inwoners die een minder sterke sociale veiligheid ervaren. Van de verschillende vormen van overlast zijn hondenpoep, rommel op straat en stank van landbouw de belangrijkste. Over rondhangende jongeren oordelen inwoners van de gemeente Veere het meest negatief; over de veiligheid in het eigen huis juist erg positief.

In de gemeente Veere geeft 83% aan de eigen gezondheid als goed tot zeer goed te ervaren. In Koudekerke en Oostkapelle oordelen de meer mensen negatief over de eigen gezondheid. Omdat beweging en gezondheid samenhangen is ook gevraagd naar de verschillende inspannende activiteiten. 73% van de inwoners van de gemeente Veere blijkt te voldoen aan de norm4 van tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging. Het percentage inwoners dat deze norm haalt is het laagst in Domburg.

Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de inwoners van Veere bijna elke dag gebruik maakt van de auto. Daarnaast maakt 45% dagelijks gebruik van de fiets en 1% gebruikt dagelijks het openbaar vervoer. Over het algemeen zijn de inwoners van Veere tevreden over de woning waarin ze wonen; de verschillen tussen de kernen zijn klein.

Voor opleiding en werk is een deel van de inwoners uit Veere aangewezen op plekken buiten de eigen provincie: 30% heeft een opleiding buiten de provincie gevolgd en slechts een kleine groep inwoners werkt buiten Zeeland.

De kernen waar het meeste mantelzorg gegeven wordt zijn Meliskerke en Westkapelle; in Vrouwenpolder is dit het minst. 16% van de mantelzorgers voelt zich zwaar of zelfs overbelast. Bijna 40% van de inwoners van Veere doet aan vrijwilligerswerk, voornamelijk voor sportverenigingen en de kerkelijke of levensbeschouwelijke organisaties. Sportverenigingen en kerkelijke verenigingen zijn ook de meest populaire verenigingen wat lidmaatschap betreft (resp. ongeveer 35% en 25% is lid). In Westkapelle wordt vaker aangegeven, dat de belangrijkste vereniging in de eigen kern gevestigd is; in Grijpskerke is dat juist vaker buiten de eigen kern.

Hoe oordelen de inwoners van Veere nu over het geheel aan voorzieningen, verenigingen en activiteiten; wat is hun ervaren leefbaarheid? Het percentage inwoners dat tevreden is met de kern als woonplaats is het hoogst in Domburg, Oostkapelle en Westkapelle. Van alle voorzieningen worden jongerenontmoetingsplekken en openbaar vervoer het minst gewaardeerd; basisonderwijs en huisarts zijn de voorzieningen die het best worden gewaardeerd. De aanwezigheid van een bepaald voorzieningenniveau in een kern met een bepaalde omvang (de veronderstelde leefbaarheid), blijkt geen garantie te zijn voor tevredenheid met de kern als woonplaats (de ervaren leefbaarheid). Zo zijn er bijvoorbeeld in Serooskerke naar verhouding best veel voorzieningen, maar is de ervaren leefbaarheid toch lager dan gemiddeld in de gemeente Veere.

4 De norm voor volwassenen is toegepast op de populatie 15 jaar en ouder. De norm voor jongeren is hoger (een uur per dag).