Passieve vloerverwarming slaat in als een bom


Stimulans voor lokale economie en werkgelegenheid

ENSCHEDE, 20100115 -- De ontdekking in 2009, dat de al jaren bekende Tonzon Thermoskussens een vloer nog warmer maken dan de luchtlaag erboven, is ingeslagen als een bom en bezorgt wetenschappers die er voor het eerst van horen hoofdbrekens. Dit opmerkelijke effect is te beschouwen als echte vloerverwarming maar dan passief. Je stopt er geen extra energie in, het bespaart juist energie. Mensen die nu wonen op een koude vloer en horen van deze passieve vloerverwarming willen dit ook en het liefst zo snel mogelijk. Dit veroorzaakt een explosieve toename van het aantal mensen dat het wil laten aanbrengen of zelf gaat aanbrengen.

Het succes van de passieve vloerisolatie betekent een geweldige impuls voor de door bijna iedereen gewenste CO2-reductie en voor de lokale economie en werkgelegenheid. Veel klusbedrijven en aannemers hebben hiermee een leuke aanvulling op hun broodwinning. Door het winterweer hebben aannemers nu extra tijd voor de uitvoering, waardoor opdrachten soms zeer snel kunnen worden uitgevoerd. Dat geldt overigens niet in alle delen van het land. In de Randstad hebben aannemers altijd mensen van buiten laten komen om vloerisolatie bij hun klanten te laten aanbrengen. Daarom is er daar maar weinig praktijkervaring en moeten de mensen wat langer wachten, totdat ook daar aannemers en klusbedrijven een brevet hebben behaald om het werk gecontroleerd te mogen uitvoeren.

Het bijzondere effect van de Thermoskussens op de vloertemperatuur is zichtbaar geworden door infrarood technologie en is te danken aan een andere manier van isoleren. Het systeem voorkomt de uitwisseling van stralingswarmte tussen de onderkant van de vloer enerzijds en de koudere aardbodem en de nog koudere funderingsmuren anderzijds. Daarbij wordt een relatief warme luchtlaag gecreëerd bovenin de kruipruimte en in de luchtlagen, die in de kussens zijn opgesloten. Het warmteverlies naar onderen wordt vrijwel volledig geblokkeerd. De vloer kan eindelijk de warmte accumuleren, die het uit de kamer krijgt. Het effect is zelfs nog merkbaar bij woningen die bij de nieuwbouw al een laag piepschuim hebben gekregen. De gebruikelijke isolatiematerialen kunnen een warmtestroom alleen maar afremmen, omdat ze zijn gebaseerd op het principe van de warmteweerstand. Een van de nadelen van de warmteweerstand is dat voor iedere halvering van de warmtestroom een verdubbeling van de dikte nodig is, waardoor het volume enorm toeneemt, met alle nadelen van dien. De Tonzon Thermoskussens isoleren volgens het principe van een thermische condensator dat bij transport en opslag helemaal geen ruimte inneemt.

Het geringe transport volume is te danken aan het feit dat de lucht pas op de plaats van bestemming wordt ingepakt. Nederlanders nemen het mee achter in de auto, in de trein of in het vliegtuig naar hun woning of familie in Frankrijk, Suriname, Turkije, Marokko etc.
Ook het materiaalgebruik is met 60 gram per m² extreem laag. De totale milieubelasting is mede daardoor uitzonderlijk lager dan die van andere isolatiematerialen, zelfs wanneer deze gebaseerd zijn op natuurlijke grondstoffen. Daarom is alleen aan de Thermoskussens het DUBO-certificaat toegekend (link voor certificaat: tinyurl.com/ydcl3w4, link voor classificatie: tinyurl.com/ycrha7c). Uit het ijzersterke materiaal komen geen giftige gassen, irriterende vezeltjes of stof en het is daardoor prettig boven het hoofd te verwerken in vaak krappe kruipruimtes. Mede dankzij het geringe transportvolume kan het nog succesvol worden aangebracht in kruipruimtes, waar andere producten al lang niet meer toepasbaar zijn. Dankzij het compacte en schone materiaal ondervinden bewoners maar weinig overlast van de werkzaamheden.

De energiebesparing met Thermoskussens is vele malen hoger dan van andere vloerisolaties omdat de vloer veel warmer wordt, 's ochtends sneller is opgewarmd en 's nachts veel langzamer afkoelt. De behoefte aan extra warmte is daardoor veel lager. Men heeft al een behaaglijker wooncomfort bij een lagere binnentemperatuur. Daarbij kan de thermostaat 's ochtends later worden ingeschakeld en 's avonds eerder worden teruggezet. Door actief op deze veranderingen in te spelen, is bij veel woningtypes een gemiddelde besparing van 20% haalbaar. Dit besparingscijfer kan nog fors worden opgekrikt door ook de buizen van de CV onder de vloer te isoleren en de radiatoren te voorzien van HR-Radiatorfolie. In tegenstelling tot de oude radiatorfolie komt deze folie niet op de muur maar op de achterkant van de radiator zelf. Deze in Nederland ontwikkelde folie voorkomt de uitstraling van warmte naar de koude buitenmuren en doet zo onzichtbaar zijn energiebesparend werk. Deze aanpak is effectiever en duurzamer dan de folie op de muur. Er is minder materiaal nodig en dankzij de warmtebestendige tape laat de folie niet voortdurend los.

Hoe de Thermoskussens ook in krappe kruipruimtes nog prettig kunnen worden aangebracht is te zien op een filmpje op de website van MeerMetMinder (link naar filmpje: tinyurl.com/ybr7jnu).
MilieuCentraal heeft een filmpje laten maken over de simpele manier waarop HR-Radiatorfolie bij bestaande radiatoren kan worden aangebracht zonder ze van de kant te halen (link naar filmpje tinyurl.com/ydzvcnk).

Het VARA programma Vroege Vogels is blijkens haar website
http://tinyurl.com/dd2ylj voornemens zondag 17 januari 2010 in haar uitzending aandacht te besteden aan deze Nederlandse klimaatinnovatie.