Gemeente Utrecht

Stedenbouwkundig plan Utrechtse Parkwijk vastgesteld

In Parkwijk komen onder andere een aantal maatschappelijke voorzieningen zoals een islamitisch centrum, kantoorruimte voor kleine ondernemers en extra woningen. Dit staat in het stedenbouwkundig plan Parkwijk dat de gemeenteraad heeft vastgesteld in zijn vergadering op donderdag 14 januari.

Raadsleden waren kritisch over de gevaarlijke verkeerssituaties en het aantal parkeerplaatsen na de nieuwe bebouwing. Wethouder Bosch beloofde goed te kijken naar het verkeer en de aan- en afvoer ervan naar Parkwijk. De PvdA, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en SP dienden een motie in, om met omwonenden en ondernemers een aantal verkeers- en parkeermaatregelen te treffen en om te handhaven op onder andere foutparkeren, veiligheid en zwervuil rond winkelcentrum Parkwijk. Deze motie werd unaniem aangenomen. De wethouder zal de raad over de voortgang en resultaten informeren. Behalve de SP stemden alle partijen voor het stedenbouwkundig plan Parkwijk.

Woonvisie

In de komende 10 jaar worden ruim 26.000 woningen gebouwd, waarvan veel woningen binnen de stad. Dit staat in de Woonvisie 2010-2019 waarover de gemeenteraad debatteerde. De woonvisie bevat de algemene plannen voor woningbouw en huisvesting voor de komende tien jaar. Verschillende fracties maakten zich zorgen over het 'scheefwonen' (wonen in een huis dat niet past bij het inkomen). De discussie ging onder meer over de verdeling tussen (sociale) huur en (sociale) koop.

De Woonvisie 2010-2019 werd door de raad vastgesteld; de fracties van GroenLinks en SP stemden tegen.

Brief over wijziging Vreemdelingenwet
De raad wil dat de geplande wetswijziging van de Vreemdelingenwet (artikel 16) niet doorgaat. Door deze wijziging wordt het veel moeilijker om een verblijfsvergunning te krijgen na een eerder illegaal verblijf in Nederland. De PvdA diende daarvoor samen met het CDA, de ChristenUnie, SP, D66 en GroenLinks een actuele motie in. Op verzoek van de VVD werd hoofdelijk gestemd over de motie. De VVD en Leefbaar Utrecht (8 stemmen) stemden tegen de motie. De overige partijen (32 stemmen) stemden voor. De motie is met een begeleidende brief naar de minister van Justitie gestuurd.