Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over het verdwijnen van mogelijk honderd banen bij de Friese politie

13 januari 2010

Hierbij biedt de minister de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door het lid Griffith (VVD) over het verdwijnen van mogelijk honderd banen bij de Friese politie. Deze vragen werden ingezonden op 20 november 2009 met kenmerk 2009Z22169.

Kamervragen 2009Z22169 Vragen van het lid Griffith (VVD) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het verdwijnen van mogelijk honderd banen bij de Friese politie. (Ingezonden 20 november 2009)
1 Heeft u kennisgenomen van het bericht "Mogelijk 100 banen weg bij Friese politie"? Antwoord 1: Ja.
2 Is het waar dat zeker honderd banen zullen verdwijnen en dat dat ten koste zal gaan van blauw op straat? Wat is de oorzaak hiervan? 5 Deelt u de zorgen van de Friese korpsleiding dat het aantal agenten op straat in de toekomst in gevaar komt omdat het korps het aantal voltijdbanen voor 2013 moet terugbrengen van ruim 1400 naar 1357? Hoe gaat u deze inkrimping voorkomen? Antwoord 2 en 5: Met de invoering van het nieuwe Budget Verdeel Systeem (BVS) in 2007 is het Friese korps een krimpkorps geworden, terwijl het daarvoor mocht groeien in sterkte. Het Friese korps heeft relatief hoge personeelslasten als gevolg van vergrijzing. Doordat veel oudere personeelsleden bovendien besluiten langer door te werken nemen deze kosten minder snel af dan aanvankelijk werd voorzien. Door BZK is voor het korps Fryslân op basis van het huidige BVS een "betaalbare" sterkte voor 2013 berekend. Voor het korps Fryslân is deze vastgesteld op 1350 fte. Dit zijn ca. 100 personeelsleden minder dan de huidige sterkte. Eventueel verlies in operationele sterkte in Friesland moet landelijk worden gecompenseerd door korpsen waarvan het BVS-aandeel stijgt. Hierbij dient overigens te worden aangetekend dat de BVS-verdeelsystematiek dit jaar opnieuw herijkt wordt. In het voorjaar zal duidelijk zijn wat daarvan de effecten zijn voor Fryslân.
3 Wat zijn naast de stijging van de loonkosten door vergrijzing en de investeringen in nieuwe politiebureaus, de redenen voor de financiële problemen bij het Friese korps waardoor deze inkrimping moet plaatsvinden? Antwoord 3: Zoals in de begroting van mijn departement voor 2010 is aangegeven leidt de kredietcrisis tot een financiële problematiek voor de Nederlandse politie door het wegvallen van een deel van de dekking onder de lopende CAO en een taakstelling. Uiteraard dient ook het korps Fryslan een aandeel te leveren in de oplossing van deze taakstelling.
4 Hoe verhoudt zich dit met uw toezegging dat de bezuinigingen bij de politie niet ten koste zullen gaan van blauw op straat? Antwoord 4: Met het dagelijks bestuur van het Korpsbeheerdersberaad i.o. heb ik afgesproken landelijk de operationele sterkte op peil te houden en de bezuinigingen te zoeken in de niet operationele sterkte. Deze afspraak geldt dus voor de landelijke sterkte, niet voor de sterkte per regio: dat betekent dat er op regionaal niveau fluctuaties kunnen optreden in de operationele sterkte. 6 Kunt u aangeven op welke functies en afdelingen binnen de Friese politie de inkrimping van toepassing is? Antwoord 6: Een deel van de krimp is gerealiseerd en zal gerealiseerd worden in de vorming van het Shared Service Centrum Noord. Verder kan ik hier nog geen uitsluitsel over geven, de organisatie van het korps en de inzet van personeel zijn de verantwoordelijkheid van het regionaal college. 7 Op welke manier zal de inkrimping verlopen? Zal het boventallige personeel geplaatst worden bij een andere werkgever? Antwoord 7: Er wordt onderzocht of personeelsleden voor langere of kortere periode bij politiekorpsen of andere organisaties geplaatst kunnen worden die daartoe budgettaire ruimte hebben. 8 Dekt de door u toegezegde rijksbijdrage van acht miljoen aan de politie Friesland het tekort zodanig af dat er geen inkrimping van het operationele personeel hoeft plaats te vinden? Antwoord 8: De artikel 3 bijdrage van ¤ 8,43 miljoen dient primair om de bufferfunctie van het eigen vermogen van het Friese korps te versterken, en is dus niet voldoende om krimp te voorkomen. Ik verwijs voor dat laatste naar mijn antwoord op de vragen 2 en 5. 9 Deelt u de mening dat de acute financiële problemen waarmee het Friese korps kampt, het grootst zijn van alle korpsen in Nederland? Antwoord 9: Ik kan daar geen uitspraak over doen omdat op dit moment nog niet alle definitieve begrotingen zijn ingediend. De korpsen hebben tot 15 februari 2010 uitstel gekregen om de definitieve begroting in te dienen. Problematisch is vooral, dat het Friese korps anders dan elders weinig eigen vermogen heeft om tegenvallers op te vangen. Vandaar ook dat de extra bijdrage daarop is gericht. 10 Kunt u aangeven wanneer het onderzoek naar de financiële situatie rondom de politie in Friesland is afgerond en aan de Kamer zal worden toegezonden? Antwoord 10: Het onderzoek dient in mei 2010 afgerond te worden, waarna de resultaten aan de korpsbeheerder zullen worden aangeboden. Zodra het aan mij beschikbaar wordt gesteld zal ik het u doen toekomen.
1)
- Dagblad van het Noorden, 13 november 2009
- Friesch Dagbladhttp://www.frieschdagblad.nl/, 13 oktober 2009: "Weer onderzoek naar politie Fryslân"
- Friesch Dagblad, 17 oktober 2009: "Minister helpt noodlijdende Friese politie"