Commissie Gelijke Behandeling

Over de effecten van klagen bij discriminatie

15-01-2010

Niet alleen discriminatie is verboden. Oók is het bij wet verboden om mensen te benadelen omdat ze klagen over discriminatie. Toch ondervinden veel werknemers die (vermeende) discriminatie aan de orde stellen, daar extra problemen van. Zo blijkt uit onderzoek dat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft laten uitvoeren.

Het onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit Twente laat zien dat 14% van de ondervraagde werknemers ervaring met discriminatie heeft. Van degenen die aan de bel trokken krijgt 60% uiteindelijk niet voor elkaar wat ze gehoopt hadden. Bijvoorbeeld excuses of aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. Een kleiner percentage, maar nog altijd 19% ervaart zelfs regelrecht nadeel van het klagen: variërend van vervelende reacties tot ontslag.
Dat neemt niet weg dat het aan de orde stellen van (discriminatie)problemen op de werkvloer in aanzienlijke mate bijdraagt aan het rechtsgevoel van klagers. In 90% van de bij de CGB aangebrachte zaken is de verzoeker blij deze stap te hebben gezet. Ongeacht de uitkomst van het oordeel en ondanks eventuele ondervonden nadelen.

De Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) verbiedt dat mensen benadeeld worden als ze klagen over (vermeende) ongelijke behandeling. Een dergelijk wettelijk verbod alléén blijkt echter onvoldoende om werknemers die de noodklok luiden, te beschermen. Hier is een belangrijke taak weggelegd voor antidiscriminatiebureaus, rechtsbijstandsverleners, advocaten en vertrouwenspersonen. Ook werkgevers en vakbonden dienen hierop alert te zijn.

In de voorlichting over gelijkebehandelingswetgeving zal de CGB extra aandacht vragen voor de beschermde positie van werknemers die (vermeende) discriminatie aan de kaak stellen. Ook in zaken die aan de CGB worden voorgelegd, zullen werkgevers er tijdens en na procedures op geattendeerd worden.

Lees het complete onderzoeksrapport voor meer informatie.

Zie het origineel