Woonbond


15-01-2010

Kamerzoekenden opgelicht

Tientallen kamerzoekenden zijn voor forse bedragen opgelicht. De meesten maakten rond de duizend euro over om in Utrecht een kamer in de Ferdinand Bolstraat of aan de Zaagmolenkade te kunnen huren, terwijl die appartementen helemaal niet te huur zijn. De panden zijn in het bezit van woningcorporatie Mitros en die zegt niets met de zaak te maken te hebben. Hoe de fraudeurs in het bezit zijn gekomen van de sleutels van de betreffende kamers is een raadsel.

De kamers zijn aangeboden op intranet, via bekende kamersites. Als eigenaar werden de namen @Home Housing en Immo Woon Groep gebruikt. De politie kan de vele aangiftes niet zo snel verwerken. ''We bellen mensen op een later tijdstip terug om de aangifte af te handelen'', meldde een zegsvrouw in het Algemeen Dagblad (14 januari). Inmiddels heeft de politie wel twee bankrekeningen van de betreffende bedrijven geblokkeerd, met daarop tienduizenden euro's. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Het gebeurt ook dat niet bestaande kamers te huur worden aangeboden, of dat een wel bestaande kamer meermalen wordt verhuurd. De Woonbond waarschuwt jongeren om vooral kritisch te zijn en heeft op opkamers.woonbond.net een aantal tips geplaatst waarmee teleurstellingen kunnen worden voorkomen. Eén van die tips is dat woningcorporaties eigenlijk nooit appartementen aanbieden via commerciële kamersites op internet. 'Vermoed je nattigheid', wees dan voorzichtig, zegt woordvoerder Hans Roseboom. 'Ga bij het kadaster na wie de eigenaar is van een pand, google op naam van de verhuurder, of bel met een niet-commercieel kamerbemiddelingsbureau in de betreffende plaats. Daar kent men vaak de namen van verdachte bureaus en/of personen.'