The effect of secB on protein folding. A single molecule study
Datum: 15 januari 2010
Eiwitvouwing
Eiwitvouwing
Promotie: dhr. A.P. Bechtluft, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat
5, Groningen
Proefschrift: The effect of secB on protein folding. A single molecule
study
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Nieuwe diepgaande inzichten in de werking van chaperonne-eiwitten
Philipp Bechtluft deed onderzoek naar het effect van het moleculaire
chaperonne-eiwit SecB op eiwitvouwing door middel van een
enkel-molecuulmeetmethode, het zogenaamde optische pincet. Bij het
optische pincet wordt het eiwitmolecuul met zijn beide vrije uiteinden
gekoppeld aan twee minuscule polystyreenbolletjes, waarbij een van de
bolletjes op een pipet vastgehouden wordt en het tweede bolletje
gevangen wordt in de focus van een laser. Door vervolgens het pipet te
verplaatsen ten opzichte van het lasergevangen bolletje kan een kracht
worden uitgeoefend op het eiwitmolecuul. Indien de kracht voldoende
groot is zal het eiwit ontvouwen als een uitgestrekte
polypeptideketen. Dit proces blijkt reversibel. Indien het pipet
namelijk weer teruggaat naar zijn startpositie, vouwt het eiwit ook
weer terug naar zijn oorspronkelijke gevouwen structuur.
Bechtluft nam waar dat indien dit experiment werd uitgevoerd in
aanwezigheid van de moleculaire chaperonne SecB, het eiwit na een
eerste ontvouwingreactie in de ontvouwen toestand blijft. Met zijn
metingen toont hij voor het eerst de werking van een moleculair
chaperonne aan op enkel molecuulsniveau en laat hij zien dat het de
volledig ontvouwen toestand van een eiwit is die gestabiliseerd wordt
door de moleculaire chaperonne. Door gebruik te maken van een
fusie-eiwit waarbij het substraateiwit vier keer achterelkaar geplakt
was, kon ook het effect van SecB op de samenklontering van eiwitten
bestudeerd worden. SecB bleek dit samenklonteren tegen te gaan.
Het onderzoek van Bechtluft heeft geleid tot diepgaande inzichten in
de werking van chaperonne-eiwitten. De optische pincetmethode voor de
bestudering van eiwitvouwing op enkel molecuulsniveau biedt veel
mogelijkheden voor toekomstig onderzoek, onder meer voor de analyse
van eiwitsamenklonteringprocessen zoals wordt waargenomen bij
verschillende humane ziektebeelden zoals de ziekte van Alzheimer.
Philipp Bechtluft (Duitsland, 1979) studeerde biologie aan de
universiteit vanOsnabrück en voerde zijn promotieonderzoek uit bij de
onderzoeksgroep Moleculaire Microbiologie van de Rijksuniversiteit
Groningen, binnen het NWO-programma `van Molecuul tot Cel'. Thans is
hij werkzaam als postdoc-onderzoeker bij de biofysicagroep van het
AMOLF-instituut in Amsterdam. In 2007 bracht de RUG een persbericht
uit over dit onderzoek:
www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2007/persberichten/131_07.
Laatst gewijzigd: 06 januari 2010 11:29
Rijksuniversiteit Groningen