Herzien: Juryvoorzitter ESEF Awards 2010 dik tevreden over kwaliteit nominaties Publicatiedatum: 19-01-2010
Engineering helpt maatschappelijke vraagstukken oplossen
Gebruikersgemak. Slim en daardoor goedkoop produceren. Duurzaamheid, bijvoorbeeld door met nieuwe materialen te werken. Alle drie deze thema's zijn terug te vinden in de nominaties voor de ESEF Awards 2010. "De bedrijven laten zien dat ze met engineering heel goed in staat zijn hedendaagse problemen aan te pakken en daarmee hun producten of het productieproces, onderscheidend te maken", constateert juryvoorzitter professor dr ir Arthur O. Eger.
De hoogleraar Industrieel Ontwerpen van de TU Twente is ook dit jaar voorzitter van de vakjury van de ESEF Awards 2010, die verder bestond uit vertegenwoordigers van brancheorganisaties, hoofdredacteuren van vakbladen en enkele ondernemers. Arthur Eger merkt meteen op dat de jurering moeilijker was dan voorgaande keren. "Omdat in de drie categorieën de toppers dichtbij elkaar zaten. Er was niet, zoals twee jaar geleden, één inzending die er met kop en schouder boven uit stak."
Drie categorieën
Dit jaar worden voor het eerst ESEF Awards toegekend in drie categorieën. Daarmee krijgen ook bedrijven die zich op een andere manier dan engineering als toeleverancier onderscheiden, een kans deze award te winnen. In totaal zijn er in de categorie Engineering drie inzendingen genomineerd en krijgen twee inzendingen de status van innovator. In de categorie Innovatieve Materiaaltoepassing zijn eveneens 3 inzendingen genomineerd. Eén inzending krijgt de status van innovator. En in de derde categorie, Best Supplier, heeft de jury na lang beraad en uitvoerig overleg met klanten van de toeleveranciers die mee deden, drie bedrijven genomineerd en vier andere de innovator status toegekend.
Arthur Eger: "Wie kan beter beoordelen wie de Best Supplier is dan de klant? Daarom hebben we als jury vijf criteria benoemd die volgens ons belangrijk zijn bij de beoordeling van een potentiële toeleverancier. Die hebben we voorgelegd aan klanten van de bedrijven die meedongen naar deze prijs." Deze criteria zijn: hoe groot is het meedenkend vermogen van de supplier; wat is de handelingssnelheid van de toeleverancier; hoe sterk is deze in tracking and tracing; hoe ervaar je de (na)zorg die de supplier biedt en hoe duurzaam is de toeleverancier? "Bij dat laatste punt moet je bijvoorbeeld ook aan het gebruik van verpakkingen denken", vult Eger aan. Als extra is de klanten gevraagd kort te verwoorden waarom zij denken dat deze toeleverancier zich onderscheidt van anderen.
Top toeleveranciers op de ESEF
De juryvoorzitter juicht de keuze voor de drie categorieën toe. "Daardoor scheppen we voor meer bedrijven een kans om zich ofwel in de breedte te onderscheiden, als Best Supplier, ofwel met hun specifieke sterke punten, zoals engineering of innovatief materiaalgebruik." Uit de waarderingen van klanten blijkt eens te meer dat op de ESEF zowel system suppliers als part suppliers staan die zich wel degelijk weten te onderscheiden.
Ze beseffen meer dan wie ook dat hun succes afhangt van het succes van hun klanten en zijn zelfs bereid daarvoor wereldwijd in te kopen en risico's over te nemen, waarbij de toeleveranciers wel nadrukkelijk de regie in de supply chain in eigen hand houden, zoals MTA doet, één van de genomineerden. Of ze gaan in hun specifieke vakgebied juist de diepte in en kunnen hun klanten daardoor kostenbesparende oplossingen aanreiken, bijvoorbeeld Heurkens & Van Veluw, een innovator in de categorie Best Supplier.
Functies van engineering
De genomineerden uit de categorie engineering laten volgens Arthur Eger zien dat ze de functie die engineering kan hebben, begrijpen. Het gaat om meer dan een ontwerp vertalen naar een productierijp product. "Engineering is niet enkel een puur technisch proces, maar je moet het ook zien in de context van bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen", aldus de hoogleraar. Als voorbeeld verwijst hij naar de inzending (productieproces voor een Derde Wereld bril) van ART groep- SMS Stamp Tool & Mould Technologies BV- uit Tilburg. Deze toeleverancier heeft het ontwerp maar vooral het productieproces zodanig gere-engineerd, dat deze innovatieve bril voor minder dan een euro kostprijs gemaakt kan worden. Deze prijs is essentieel, omdat de bril bestemd is voor mensen in ontwikkelingslanden.
Professor Eger: "bedrijven zetten engineering in voor de oplossing van verschillende vraagstukken. Deze liggen bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid zoals het bevestigingsplatform voor kinderzitjes in een auto, zoals ontwikkeld door VDL Parree. Deze nominatie illustreert hoe een maatschappelijk vraagstuk - veilig vervoer van kinderen in personenauto's - met engineering opgelost kan worden. De fabrikant heeft met deze nieuwe versie tevens werk teruggehaald uit China, waar tot nog toe een eenvoudige versie van het bevestigingsplatform werd geproduceerd. Men zorgt door slimme engineering dat complexe zaken voor producent en consument een stuk eenvoudiger worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Cheersch van Grolsch ingezonden en ontworpen door First B.V, zo goed dat ook deze inzending genomineerd werd door de Jury. "Deze Cheersch is een knap staaltje van engineering. Het product lijkt eenvoudig, maar er is veel techniek in verwerkt om de 60 bar werkdruk in het CO2-patroon te reduceren naar een druk van maximaal 1 bar waarmee het bier uit de tap in het glas stroomt"Aldus de juryvoorzitter. De Cheersch laat zien dat je met doordacht design en slimme engineering als producent nieuwe markten kunt aanboren waarop je hogere marges behaalt en daarmee de consument een permanente tapinstallatie op het aanrecht bespaart.
Ook duurzaamheid is thema
Ook de nominaties voor de ESEF Awards Innovatief Materiaalgebruik tonen volgens Arthur Eger aan dat de Nederlandse industrie heel bewust bezig is met innovatie om problemen van klanten en zelfs hele sectoren op te lossen. En duurzaamheid heeft daarbij absoluut de aandacht momenteel. Illustratief is bijvoorbeeld het gebruik van koolstofvezels in een pick and place arm van een machine door Refitech Composites. Arthur Eger: "Zij laten een heel interessante verschuiving zien vanuit het traditionele denken in metalen en aluminium naar nieuwe materialen. Carbon heeft inmiddels de vliegtuigindustrie verlaten en kan nu ook toegepast worden in meer down to earth producten."
Op dat vlak is in zijn ogen nog een wereld te winnen voor ontwerpers en engineers. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de lichtgewicht kunststof cateringtrolley van Promolding. Door kunststoffen toe te passen die aan de zeer strenge veiligheidseisen van de luchtvaart voldoen, slaagt het bedrijf erin een trolley te ontwikkelen die veel gewichtsbesparing en daarmee brandstofbesparing en reductie van CO2-uitstoot oplevert.
Doel bereiken
De inzendingen waren overigens niet alleen van industriële productiebedrijven afkomstig, net als vorige keer heeft weer een grote groep ontwerpbureaus meegedaan. "Alle genomineerden laten zien dat engineering een instrument is om een doel te bereiken", besluit de juryvoorzitter.
Nominaties
De jury heeft de volgende inzendingen genomineerd (in alfabetische volgorde):
Categorie Engineering & Design
ART Groep - Lenzenmachine voor FocusSpec
First BV (partner van People Creating Value) - Grolsch Cheersch thuis biertapsysteem
VDL Parree - MaxiCosi Familyfix base
Categorie Innovatieve Materiaal Toepassing
Promolding BV - TIGRIS lichtgewicht kunststof luchtvaart catering trolley
Refitech Composites - Carbon pick and place arm
Synprodo BV - Biofoam
Categorie Best Supplier
ENSO Ontlakking
MTA BV
Van Hoof Groep BV
De winnaars van de drie ESEF Awards die de vakjury heeft geselecteerd, worden aan het eind van de eerste beursdag van de ESEF 2010, dinsdag 9 maart, bekend gemaakt. Bezoekers kunnen via de website van de beurs (www.esef.nl) stemmen voor de publieksprijs, die ook die dag wordt uitgereikt. De inzendingen van Nederlandse bodem die ook in Nederland geproduceerd worden, dingen tevens nog mee naar de Made in Holland Award, de overkoepelende prijs voor zowel de ESEF als de Techni-Show.
ESEF 2010 vindt plaats van 9 maart tot en met 11 maart 2010 in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie is te vinden op www.esef.nl.
.-.-.-.
Noot voor de redactie (