Marktbrede innovaties bij inzendingen voor Techni-Show Innovatie Awards 2010 Publicatiedatum: 09-01-2010

Technische hoogstandjes en praktische oplossingen

De nominaties voor de platina, gouden en zilveren Techni-Show Innovatie Awards 2010 onderstrepen alle drie de trends in de huidige metaalbewerking. Exposanten tonen met hun inzendingen aan dat ze in staat zijn niet alleen technische hoogstandjes te ontwikkelen, maar ook praktische oplossingen waar de metaalindustrie in de Benelux haar concurrentiepositie kan versterken.

"De drie winnaars zijn net zo overtuigend als vorige keer. Hun producten zijn grensverleggend, behelzen nadrukkelijk nieuwe concepten", zegt juryvoorzitter Reinold Tomberg van de vakjury voor de Techni-Show Innovatie Awards 2010. Vandaag zijn de tien nominaties voor deze Nederlandse machinebouwprijs bekendgemaakt. Dinsdag 9 maart, aan het eind van de eerste beursdag van de Techni-Show 2010, worden de drie winnaars bekendgemaakt in Jaarbeurs Utrecht.

Brede afspiegeling
De jury, bestaande uit hoofdredacteuren van vakbladen, enkele vakjournalisten en een vertegenwoordiger uit het onderwijs, heeft uit in totaal 27 inzendingen er tien genomineerd. Deze dingen mee naar de platina, gouden en zilveren award. Dit jaar zijn de nominaties verdeeld over zowel de machines, gereedschappen alsook - en dat is redelijk nieuw - besturingssoftware voor machines. Ze vormen dus een brede afspiegeling van de gehele markt. "Toch", zo zegt juryvoorzitter Tomberg, "is het jammer dat de gereedschappen zowel bij de Awards als straks op de beurs minder goed vertegenwoordigd zijn dan de machines. Een trend op dit moment is het procesdenken. Moderne productietechniek behelst meer dan machines. Gereedschappen vormen daar een wezenlijk onderdeel van."

Herkenbare trends
De juryvoorzitter herkent enkele duidelijke trends uit de metaalindustrie in de genomineerde inzendingen. Zo zijn de nominaties van Hembrug (Mikroturn 100 CNC Hybrid) en Dymato (Röders RHP 500 / 800) voorbeelden van moderne machines die meerdere bewerkingen combineren, in dit geval harddraaien en slijpen. Beide machines zijn uitgerust met hedendaagse aandrijfconcepten die snelheid combineren met extreme nauwkeurigheden. Nominaties hoeven echter niet altijd high tech te zijn. Slimme, uitgekookte innovaties kunnen net zo waardevol zijn. Het FCS Systeem, een opspansysteem voor vijfvlaksbewerking van Bokhoven Tool Management, laat zien dat je met simpele techniek een grote vraag - hoe je nu echt vijfvlakken kunt bewerken zonder het stuk opnieuw op te spannen - kunt beantwoorden.

Ook energie lijkt stilaan een thema te worden. Trumpf past bijvoorbeeld in de genomineerde kantpers TruBend in de achteraanslag koolstofvezels toe om daarmee het gewicht te reduceren. "Massareductie zal ook in de machinebouw een steeds belangrijker thema worden", zegt Bart Meijer, lector Productie- en Procesinnovatie aan Saxion Hogeschool en jurylid. De bijzonder kleine robot M-1iA van Fanuc is daar eveneens een voorbeeld van. Deze inzending onderscheidt zich eveneens door het bijzondere aandrijfconcept, gebaseerd op de principes van parallelle kinematica.

Made in Holland Award
Over het algemene kwaliteitsniveau is de jury dik tevreden. "Net als vorige keer ligt dat hoog", zegt Tomberg, onder andere verwijzend naar de zeer nauwkeurige encoder Resolute van Renishaw. Ook bij de inzendingen van Nederlandse producten is dat zo. Met zes nominaties die op Nederlandse bodem zijn ontwikkeld, doet de eigen industrie het heel goed, meent Ewald Lohmann, juryvoorzitter van de Made in Holland Award. Delegaties van zowel de jury voor de ESEF Awards als de Techni-Show Innovatie Awards hebben uit de beide groepen genomineerden de winnaar gekozen van de Made in Holland Award. Belangrijk criterium hiervoor is dat het om een ontwikkeling van Nederlandse bodem gaat. Ook deze prijs zal aan het eind van de eerste beursdag van de ESEF en Techni-Show (9 tot en met 12 maart 2010 in Jaarbeurs Utrecht) bekend worden gemaakt.

Kritische kanttekeningen
Ondanks alle lofuitingen over de genomineerden, klinken er bij de jury ook twee kritische kanttekeningen. Ewald Lohmann vindt het jammer en onbegrijpelijk dat bij de inzendingen het thema layerwise manufacturing ontbreekt. "Juist nu deze nieuwe technologie voor rapid manufacturing op het punt staat door te breken in de industrie, had ik voor de Techni-Show Innovatie Awards inzendingen op dit punt verwacht. Net als geavanceerde toepassingen van visionsystemen.", aldus Lohmann. Bart Meijer, vindt het jammer dat de machinebouwers en leveranciers blijkbaar onvoldoende beseffen dat een innovatie ook een heldere en marktgerichte communicatiestrategie vergen. "Innovatie houdt meer in dan een machine ontwikkelen. Ik zie aan de manier waarop soms heel innovatieve toepassingen gepresenteerd worden, dat men die marketing skills nog onvoldoende beheerst." Ongetwijfeld blijft daardoor potentieel onbenut.

Nominaties
De jury heeft de volgende inzendingen genomineerd (alfabetische volgorde):
* Bokhoven Tool Management - FCS opspansysteem
* Dymato - Röders RHP Serie
* Dynobend - Pijpeindbewerkingsmachine DP15T-16-2
* Fanuc Robotics Benelux - Robot M-1iA
* Hembrug Machine Tools - Mikroturn 100 CNC Hybrid
* Hermle Nederland - Lineaire robotcel RS2L
* Interlas - Virtual Welding Fronius
* Renishaw Benelux - Optische encoder Resolute
* Trumpf Nederland - Kantpers TruBend 7036
* Trumpf Nederland - Lasermicrobewerkingsmachine TruMicro 5000

Naast de keuze van de vakjury kiest ook het publiek wie van de tien genomineerden de Techni-Show Innovatie Award 2010 verdient. Hiervoor kan gestemd worden via de website www.technishow.nl. Hier zijn alle nominaties zichtbaar.

De Techni-Show 2010 vindt plaats van 9 tot en met 12 maart 2010 in Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie is te vinden op www.technishow.nl.

.-.-.-.

Noot voor de redactie (