Nr.11
Hilversum, donderdag 14 januari 2010
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 3
Ingang Oost, maandag 18 januari, 19.25 uur, Nederland 1
Tijdens een introductiespel is bij Tessa Heye de knie uit de kom geraakt. Niet voor het eerst.
De Ambulancedienst brengt meneer Joosen naar de Eerste Hart Hulp van het Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht in Breda, hij heeft last van pijn op de borst.
Carla Haket rijdt dagelijks paard, en is vandaag van het paard gevallen.
Paul Teeuwen heeft zich bij de Spoedeisende Hulp gemeld. Hij is met zijn hand op de punt van een hek terechtgekomen.
Afslag UMC Utrecht, dinsdag 19 januari, 19.25 uur, Nederland 1
In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
In deze aflevering ontmoet Mirjam de vijf weken oude Ymke en haar ouders. Ymke moet een operatie ondergaan om haar lever te kunnen behouden.
Aliefka heeft een ziekte die haar stem ernstig aantast, spamodische disfonie. In een eerdere aflevering zagen we hoe Aliefka botox-injecties direct in haar stembanden kreeg.
Zal het nu, een paar weken na de behandeling, beter met haar gaan?
De dertienjarige Pieter verblijft op de afdeling Kikker van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hij lijdt aan erfelijke sferocytose en heeft een PowerPoint-presentatie gemaakt over deze zeldzame aandoening die zijn milt aantast.
En Mirjam leert tijdens een reanimatiecursus hoe je moet handelen als iemand een acute hartstilstand heeft.
Rail Away, dinsdag 19 januari, 19.55 uur, Nederland 2
Zwitserland/De TMR-lijnen
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties.
Vanuit Martigny in Zuid-West Zwitserland lopen twee regionale spoorlijnen naar Frankrijk en Italië, met prachtige beelden in een winters landschap.
Uit Elkaar, dinsdag 19 januari, 20.50 uur, Nederland 2
Jos en Mieke kennen elkaar vanaf hun puberteit. Tijdens hun studietijd krijgen ze een relatie. In 2003 trouwt het stel, maar al snel gaat het mis. Jos gaat helemaal op in zijn tandartsenpraktijk en voelt zich daarin niet gesteund door Mieke. Door miscommunicatie groeien ze uit elkaar, vindt Jos. En wanneer hij na verloop van tijd zijn relatie met een andere vrouw opbiecht, barst de bom. Ze gaan om in relatietherapie. Dat blijkt niet te helpen en Jos en Mieke besluiten in 2006 uit elkaar te gaan. In het jaar erna worden ze op een bijzondere manier, door hun geloof, weer bij elkaar gebracht. Bijzonder, want in 2008 trouwen ze opnieuw met elkaar.
Jong, dinsdag 19 januari, 21.40 uur, Nederland 3
Ik heb kanker
Deze week een bijzondere aflevering. Marissa en Michelle hebben Kanker. Marissa (22) geniet volop van haar studententijd, als ze plotseling een epileptische aanval krijgt. Na onderzoek blijkt er een hersentumor van ruim 10 cm in haar hoofd te zitten die niet te behandelen is. De diagnose veranderd haar leven totaal. Ze gaat weer thuis wonen en moet dagelijks dealen met achteruitgang van haar lichaam en geest. Marissa's grootste angst is te veranderen in een kasplant. Inmiddels heeft ze samen met haar familie nagedacht over een euthanasieverklaring en deze ook ondertekend.
Michelle (29) vecht al jaren tegen leukemie, in deze aflevering ondergaat ze een pittige beenmergpunctie. Wat de uitslag is en of ze kankervrij is, zie je dinsdag in Jong.
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 22 januari, 15.00 uur, Z@pp
De tandarts
Dop wil op Spierbal rijden. Spierbal heeft geen zin. Maar Kurk wel! Nu rijdt Dop op Kurk. Oh pas op! Dop valt op de grond. Au, hij heeft zijn mond pijn gedaan. Au. 'Je moet naar de tandarts', zegt Kurk. Maar dat vindt Dop helemaal niet leuk. De tandarts is eng, weet hij. Elly vertelt een verhaal over iemand die ook valt. Saulus. Hij valt van zijn paard. Maar Dop kan niet zo goed luisteren. Zijn mond doet zo'n pijn! Dan is Kurk weer het paard van Dop, hij brengt hem naar de tandarts. Maar Dop is zoooo bang!
De Dorpsdokter, vrijdag 22 januari, 19.25 uur, Nederland 1
Dit jaar maken we kennis met drie nieuwe artsen: Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet.
Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.
Doker Roelof gaat op de fiets door de sneeuw op kraamvisite bij een pasgeboren tweeling.
Angela Vos heeft een ontsteking aan haar linkeroog en vraagt dokter Piet er naar te kijken. Dokter Rosemarie ontvangt de heer Ackermeehorn, die diabetes heeft en een plekje op zijn voet heeft. Huisarts in opleiding Jacolien bekijkt een dubbelgeklapte enkel en een pijnlijke knie. De uitslag valt tegen...
Hidde Boersma komt met zijn moeder bij dokter Piet met zogenaamde zwemwratjes.
Roelof gaat zijn grote hobby bijhouden: hij heeft een aantal koeien in de wei recht tegenover de praktijk, echte blondes d'Aquitanes.
De heer Nawijn komt bij dokter Rosemarie na een kartongelukje.
Tot slot bezoekt Cynthia Groen dokter Piet, omdat ze al een paar dagen oorpijn heeft.
Living Rights, vrijdag 22 januari, 19.55 uur, Nederland 2
De elfjarige Nisha is ziek. Maar ze weet niet waaraan ze lijdt. Dat heeft haar moeder haar nog niet durven vertellen. Hoe vertel je je kind dat ze HIV heeft? Dat ze lijdt aan dezelfde ziekte waaraan haar vader al is overleden en waarmee haar moeder ook is besmet? Hoewel de tragedie het Indiase gezin overschaduwt, gaat dit niet ten koste van de liefdevolle sfeer in huis. De kinderen dansen en kijken samen met hun moeder televisie. Maar wat gebeurt er als Nisha dan toch te horen krijgt waaraan haar vader is overleden, wat haar moeder nu ziek maakt en wat haar te wachten staat?
Living Rights is een 5-delige documentaire serie over het Verdrag van de Rechten van het Kind (UN 1989). De films portretteren kinderen in Kenia, Japan, Peru en Wit-Rusland.
De serie Living Rights gaat over de moeilijke keuzes waarmee jongeren in het dagelijks leven te maken hebben. In het licht van de Rechten van het Kind gaat het over problematische situaties waarin geen eenvoudige en eenduidige oplossingen zijn. Living Rights heeft als doel het Verdrag van de Rechten van het Kind meer tot de verbeelding te laten spreken.
Checkpoint, zaterdag 23 januari, 10.00 uur, Nederland 3
Hoe voorkom je dat je doodvriest als je verwarming in de winter opeens uitvalt? Naast een warme trui en chocolademelk krijgen de testers tranen in de ogen van pittig eten. En welke jas kan het beste tegen een stootje? We braden 'm aan het spit en halen hem door de vuilniswagen. Voor de jongens/meiden-test gaan we naar een bijzondere locatie: de luchtmacht! Wie heeft de sterkste maag en doorstaat de flight simulator het best?
Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.
Nederland Zingt, zaterdag 23 januari, 18.30 uur, Nederland 2
Nederland Zingt vanuit de Grote Kerk in Gorinchem met medewerking van Vocalgroup Greatful o.l.v. Monica de Geus, het Christelijk Krimpens Mannenkoor, het Interkerkelijk Gemengd Koor Les Chantres en het Christelijk Gemengd Koor ASAF o.l.v. Hans van Blijderveen. De samenzang wordt geleid door André van Vliet en begeleid door een prachtig strijkkwintet, hobo, trompet, dwarsfluit en op het orgel door Martin Zonnenberg.
Nederland Zingt op Zondag, zondag 24 januari, 9.00 uur, Nederland 1
Op de VU in Amsterdam heeft ds. Arie van der Veer een ontmoeting met psycholoog Peter Roelofsma. Peter komt uit een niet-gelovig gezin, maar kreeg toen hij als kind de bijbelverhalen op school hoorde, het verlangen naar een ontmoeting met God. Hij ging zonder dat zijn ouders het wisten naar de kerk en bad dagelijks, maar hij ervoer God nog niet in zijn leven. Dit veranderde na een bijzondere ervaring die hij had. Peter vertelt ds. Van der Veer over zijn moeilijke zoektocht.
Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.
Verborgen Verhalen, zondag 24 januari, 14.36 uur, Nederland 3
Schuld
De Bijbel zegt: 'Wees sterk, en laat je handen niet verslappen want er is loon naar je werk."
Tanya gaat met haar klas naar Berlijn. Leuk, toch? Het kost alleen 400 euro, en dat heeft Tanya's moeder niet. Niet dat het haar moeder iets interesseert, zij heeft genoeg aan haar eigen problemen. Nee, als Tanya mee wil dan moet ze zelf iets bedenken. Ze neemt een bijbaantje en werkt hard. Ze heeft het geld bijna bij elkaar verdiend. Alles lijkt goed te komen, maar dan staat er een man voor de deur.
'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.
Hoedoejijdat.nu, zondag 24 januari, 24.00 uur, Nederland 2
Ik ben Ruby, 34 jaar en getrouwd met Nils. Ik kom uit Frankrijk waar ik ook opgegroeid ben. Een paar jaar na mijn komst in Nederland ontmoette ik de levende God. Nils kwam iets later tot geloof. Het was en is nog steeds een uitdaging voor ons om God te betrekken bij ons dagelijks leven en bij dat van onze kinderen. We willen ze graag een christelijke opvoeding geven. Maar hoe doe je dat? Enkele vragen die wij hebben, zijn : Hoe leren we onze kinderen bidden? Hoe kiezen we een kinderbijbel? Hoe maken we ze duidelijk dat ze bijzonder geliefd zijn door God? Ik hoop, dat jullie ons verder kunnen helpen!
Met deze vraag van Ruby begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en laat haar drie tips van deskundigen zien. Een van de tipgevers wijst erop dat het vaak heel goed werkt om je geloof op een creatieve en speelse manier over te dragen. Ruby gaat naar aanleiding van deze tip met haar kinderen naar een voorstelling van poppenspeler André Verhagen.
Ondertussen vraagt Mirjam Bouwman aan mensen op straat welke rol een christelijke opvoeding heeft gespeeld in hun leven.
Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!
---
Noot voor redactie,
Evangelische Omroep