Dierenbescherming en AH: akkoord over diervriendelijker varkensvlees
Embargo tot 14 januari 17.00 uur
Al het varkensvlees dat Albert Heijn verkoopt heeft in 2011 het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Dat betekent dat 's lands grootste kruidenier stopt met de verkoop van 'gewoon' varkensvlees. Door een breed assortiment diervriendelijker producten aan te bieden verdient Albert Heijn dit jaar 'De Gouden Kwispel' van de Dierenbescherming. Dat maakte directeur Frank Dales van de Dierenbescherming donderdagavond bekend in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag waar de vereniging haar nieuwjaarsreceptie hield. De prijs verving vorig jaar de titel 'Dierenbeschermer van het Jaar', die toen naar 'Hart van Nederland' van SBS6 ging.
Historische doorbraak
"Voor ons was de selectie dit jaar niet al te ingewikkeld", zegt Frank Dales van de Dierenbescherming. "Albert Heijn heeft de Gouden Kwispel dubbel en dwars verdiend. De supermarkt heeft in 2009 haar nek uitgestoken door in plaats van een groot aantal gangbare vleesproducten een breed assortiment met diervriendelijkere producten onder de noemer 'AH puur&eerlijk' aan te bieden". Dales noemt het een historische doorbraak dat Albert Heijn nu ook volledig gaat stoppen met de verkoop van gangbaar varkensvlees.
Geen castratie
De nieuwe General Manager van Albert Heijn, Sander van der Laan, nam de prijs in ontvangst en zei vereerd te zijn met deze mooie onderscheiding. "Dierenwelzijn staat hoog op onze agenda. Met AH puur&eerlijk hebben we veel nieuwe duurzame vleeskopers getrokken en ik ben er trots op vandaag te kunnen melden dat Albert Heijn binnen anderhalf jaar alleen nog maar varkensvlees verkoopt met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Dit betekent dat één miljoen varkens per jaar een beter leven krijgen. De leefomstandigheden van de varkens worden verbeterd en stallen worden anders ingericht. Varkens krijgen meer ruimte en voldoende afleiding. Bovendien worden de mannelijke biggen niet langer gecastreerd. Samen met de Dierenbescherming, Vion en andere leveranciers gaan we hard aan de slag om ervoor te zorgen dat in de tweede helft van 2010 het Beter Leven varkensvlees met één ster in het schap ligt".
De producten in het assortiment biologisch en scharrel binnen "AH puur&eerlijk" hebben in 2009 al het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming gekregen. Een voorbeeld is het AH puur&eerlijk Beter Leven scharrelvarkensvlees met twee sterren. Daarbij is Albert Heijn bereid geweest van zijn leveranciers te eisen dat zij belangrijke huisvestingsnormen voor dierenwelzijn invoeren die veel verder gaan dan de wet voorschrijft.
Beter Leven
Albert Heijn heeft volgens de Dierenbescherming de afgelopen periode fors geïnvesteerd in betere leefomstandigheden van dieren, een prijzenswaardige vorm van verantwoord en diervriendelijk ondernemen, zo vindt de organisatie. Hierdoor is zowel het aanbod als de zichtbaarheid van diervriendelijkere producten op landelijke schaal aanzienlijk vergroot. Volgens Dales hebben miljoenen dieren dankzij Albert Heijn een beter leven gekregen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kalveren zonder bloedarmoede, langzamer groeiende vleeskuikens met meer ruimte en afleiding en varkens op stro met uitloop. Albert Heijn heeft zelf substantieel bijgedragen aan deze zichtbaarheid. "Met een uitgebreide promotiecampagne en met name aandacht voor het Beter Leven kenmerk in het eigen magazine 'Allerhande', heeft ons kenmerk en de denkwereld die er achter zit, een enorme bekendheid gekregen", stelde Frank Dales van de Dierenbescherming
.."De grootste dierenwelzijnsorganisatie van Nederland begon in 2007 met de introductie van haar kenmerk. Inmiddels zijn de producten met de Beter Leven-sterren steeds beter verkrijgbaar. Met name producten uit het zogenaamde 'tussensegment', die meestal één van de maximaal drie sterren krijgen, doen het goed. Met dit tussensegment wil de Dierenbescherming de kloof tussen vlees uit de vee-industrie en het dure biologische vlees overbruggen. Steeds meer consumenten kiezen daardoor voor diervriendelijker geproduceerd vlees.
http://www.dierenbescherming.nl