Algemene Rekenkamer: Tweede overzicht interventies kredietcrisis
14/01/2010 15:16
Algemene Rekenkamer
Algemene Rekenkamer biedt voor tweede keer overzicht van interventies kredietcrisis
Ontwikkelingen in tweede en derde kwartaal 2009 op een rij gezet
De Algemene Rekenkamer publiceert vandaag haar tweede rapportage over de interventies van de Staat in de financiële sector in het kader van de kredietcrisis. De periodieke rapportages hebben als doel om een systematisch overzicht te bieden van de ontwikkeling en eventuele afwikkeling van de interventies. Een aantal interventies heeft namelijk een lange looptijd en het financieel belang voor de Nederlandse Staat is groot. In de rapportages wordt geen oordeel uitgesproken.
Vanaf het najaar 2008 heeft de minister van Financiën een aantal ingrijpende maatregelen genomen in het kader van de kredietcrisis. Op Verantwoordingsdag 2009 (20 mei 2009) publiceerde de Algemene Rekenkamer haar eerste rapportage over deze interventies ('Kredietcrisis 2008/2009; September en laatste kwartaal 2008. Eerste kwartaal 2009').
In 'Kredietcrisis 2008/2009; tweede rapportage: tweede en derde kwartaal 2009', dat zij op 14 januari 2010 publiceert, schetst de Algemene Rekenkamer de belangrijkste ontwikkelingen in het tweede en derde kwartaal van 2009 ten aanzien van de volgende interventies:
- de deelneming van de staat in Fortis/ABN AMRO;
- de kapitaalverstrekkingsfaciliteit (ING, AEGON en SNS REAAL);
- de garantiefaciliteit voor bancaire leningen;
- de verruiming van het depositogarantiestelsel;
- de voorfinanciering van de uitkering depositogarantiestelsel IJsland;
- de back-upfaciliteit ING.
De Algemene Rekenkamer zal conform haar wettelijke taak in het jaarlijks rechtmatigheidsonderzoek op Verantwoordingsdag 2010 (19 mei 2010) de (financiële) ontwikkelingen van de interventies betrekken in haar oordeel over de rijksrekening. Op die dag zal zij daarnaast naar verwachting komen met de derde rapportage in de reeks 'Kredietcrisis 2008/2009'.
Bezoek voor meer informatie het webdossier Kredietcrisis van de Algemene Rekenkamer op www.rekenkamer.nl/kredietcrisis. Hier staan ook rapporten van rekenkamers van andere landen en de activiteiten die zij in het kader van de kredietcrisis ontplooien.