Sittard-Geleen houdt participatieconferentie
Sittard-Geleen, 24 december 2009- Onder het motto 'iedereen doet mee' ontwikkelde de gemeente Sittard-Geleen een jaar geleden de methodiek van het Participatiehuis. Inmiddels heeft het Participatiehuis zo'n 350 deelnemers. Zowel van gemeenten en maatschappelijke instellingen als vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is er veel belangstelling voor deze methodiek. Om aan deze groeiende belangstelling tegemoet te komen organiseert de gemeente op 14 januari 2010 in de schouwburg van Sittard een participatieconferentie onder het motto 'Perspectief op Structurele Participatie' waarin onder andere de methodiek uitgebreid aan de orde komt.
Eén van de speerpunten van dit kabinet is het verhogen van de participatiegraad in Nederland. Tijdens deze conferentie wordt er dan ook stilgestaan waarom het maatschappelijk noodzakelijk is te investeren in deze kwetsbare doelgroepen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma en de voorzitter van Divosa, René Paas, hebben toegezegd de conferentie actief bij te wonen. De dag wordt voorgezeten door Marco Wilke, kroonlid van de S.E.R. Meer informatie over de conferentie en het Participatiehuis vindt u op de website
Een jaar geleden opende het Participatiehuis van de Westelijke Mijnstreek haar deuren aan de Odasingel 90 in Sittard. Het Participatiehuis is er voor burgers die ten gevolge van diverse vormen van problematiek niet actief kunnen deelnemen in de samenleving. Het gaat vaak om mensen met schulden, psychische en fysieke klachten, verslaving of het ontbreken van een normale woonsituatie. Ook in economisch gunstiger tijden konden zij niet aan regulier werk of andere vormen van maatschappelijk nuttige arbeid worden geholpen. Dit leidde tot de bizarre situatie dat er allerlei arbeid en vrijwilligerswerk lag te wachten terwijl honderden mensen met een lage uitkering, inactief en zonder perspectief thuis zaten.
Onder het motto 'iedereen doet mee' ontwikkelde de gemeente Sittard-Geleen de methodiek van het Participatiehuis. Dit onder de erkenning dat het weinig zin heeft mensen met 'multi- problematiek' naar (maatschappelijk nuttige) arbeid toe te leiden als niet tegelijkertijd systematisch aan hun problemen wordt gewerkt. Elke deelnemer in het Participatiehuis krijgt een vaste coach toegewezen. Enerzijds zorgt deze coach er voor dat de cliënt actief aan de slag gaat in de maatschappij. Al naar gelang de mogelijkheden kan dat vrijwilligerswerk zijn of deelname aan een van de vele projecten. Een enkele keer behoort betaald werk tot de mogelijkheden. Anderzijds zorgt de coach ervoor dat de noodzakelijke hulpverlening tijdig en op juiste wijze wordt geboden. Hierbij kan gedacht worden aan gezondheidszorg, maatschappelijk werk, verslavingszorg, schuldhulpverlening enz.
Inmiddels heeft het Participatiehuis zo'n 350 deelnemers. In 2010 zullen daar enkele honderden bij komen. Halverwege 2010 zal de gemeente het project evalueren. Tot nu toe zijn de eerste resultaten bemoedigend. De methodiek blijkt te werken en bij veel deelnemers is er sprake van verbetering van hun situatie en actievere deelname in de samenleving.