13-01-2010
Herstructurering Zuid en Zevenhuizen aandachtspunt
Leefbaarheidsenquête laat positieve cijfers zien
De waardering van Apeldoorners voor hun woonomgeving is onveranderd hoog gebleven, zo blijkt uit de onlangs gepresenteerde Leefbaarheidsenquête 2009. Inwoners geven gemiddeld een acht als rapportcijfer aan de leefbaarheid van hun buurt. Apeldoorn doet het in vergelijking met andere gemeenten dan ook op veel gebieden goed. "Een geweldige uitslag", zo geeft wethouder Paul Blokhuis aan. "Deze cijfers laten ons zien dat we op de goede weg zijn. Samen met alle Apeldoorners gaan we er komende jaren voor zorgen dat we deze stijgende lijn vasthouden en verder uitbouwen." Uit de enquête kwamen ook aandachtpunten naar voren zoals de herstructurering in Zuid en Zevenhuizen en verkeersveiligheid.
Bijna 6.500 inwoners hebben aan het onderzoek meegewerkt. De Leefbaarheidsenquête is een onderzoek dat de gemeente Apeldoorn elke twee jaar uitvoert onder inwoners, afkomstig uit alle buurten en dorpen die tot de gemeente behoren. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat driekwart van de inwoners van Apeldoorn (zeer) gehecht is aan zijn woonplaats. Hierbij valt op dat deze groep in stedelijk en landelijk gebied ongeveer even groot is. Steeds meer inwoners vinden dat Apeldoorn vooruit gaat, waarbij jongere mensen en hogere inkomensgroepen het meest positief zijn over de recente ontwikkelingen in Apeldoorn. Verder is in 2009 de waardering voor de binnenstad toegenomen waarbij Apeldoorners vooral tevreden zijn over restaurants en eetgelegenheden, cafés en de kwaliteit van de winkels.
Hondenpoep en rommel hardnekkig
De waardering voor de fysieke woonomgeving in de Apeldoornse buurten en dorpen is op veel
punten ruim voldoende. De waardering van de groenvoorzieningen en het ophalen van het huisvuil is in 2009 gestegen. Winkels, verlichting en verkeersveiligheid kenden in 2009 een achteruitgang ten opzichte van 2007. In vergelijking met 2003 is voor de meeste voorzieningen een stijging zichtbaar. Uitzondering vormt het onderhoud van wegen en fietspaden. Vernielingen komen in 2009 minder vaak voor. Net als in voorgaande jaren vormen hondenpoep, rommel op straat en agressief verkeersgedrag de grootste ergernissen.
Inwoners betrokken
Apeldoorners zijn in 2009 vaker gehecht aan hun buurt en een overgrote meerderheid vindt zijn of haar buurt prettig om in te wonen. Verreweg de meeste inwoners van Apeldoorn zijn gelukkig en men heeft in de meeste gevallen voldoende sociale contacten. Van de mensen die hebben aangegeven te weinig sociale contacten te hebben of meer contacten willen, voelt 6 procent zich wel eens eenzaam. In 2009 doet 42 procent van de inwoners aan vrijwilligerswerk. Dat is een lichte stijging in vergelijking met 2007. In 2009 doet 18 procent van de Apeldoorners zorggerelateerd vrijwilligerswerk. Daarnaast doet bijna tweederde van de Apeldoorners aan sport. De grootste groep sport nog altijd op eigen gelegenheid. Verder blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat mannen iets vaker sporten dan vrouwen. Ook blijkt er een positieve relatie te bestaan tussen opleidingsniveau en het daaraan gekoppelde inkomen en de sportdeelname.
Aandachtspunten
Maar er zijn ook enkele punten die laten zien dat er nog genoeg te doen is. De herstructurering in Zuid en Zevenhuizen leidt voor de meeste buurten tot een positieve ontwikkeling, maar op enkele plekken lukt het nog onvoldoende om antwoord te vinden op de hardnekkige problematiek.
Verder scoort de overlast en verrommeling in de binnenstad hoger dan in de rest van de gemeente. Wethouder Blokhuis: "Om hier verandering in te brengen staat de binnenstadsontwikkeling hoog op de strategische agenda 2010-2020 van het college. De kwaliteit van de openbare ruimte speelt daarin een doorslaggevende rol. Ondanks de financiële beperkingen waarmee de gemeente te maken krijgt, hoopt het college hier de komende jaren flinke vooruitgang te boeken."
Einde persbericht
Gemeente Apeldoorn