Gemeente 's-Hertogenbosch

13-01-2010
Aanpassingen hondenbeleid

Naar aanleiding van burgerinitiatief 'Gemeente bijt hond'

Een aantal actieve hondenbezitters heeft in mei 2008 een burgerinitiatief `Gemeente bijt hond' ingediend. In het initiatief stelden zij dat het huidige beleid van de gemeente te weinig rekening houdt met de positieve kanten van honden en hun behoeften. Zij wilden graag dat de gemeente o.a. voor meer losloopmogelijkheden zorgt, er betere opruimvoorzieningen voor hondenpoep komen en stimuleert dat honden en hun baas een opvoedcursus volgen.

Gemeente aan de slag
Eind juni 2008 heeft de gemeenteraad over dit eerste burgerinitiatief in 's-Hertogenbosch gesproken. Zij besloten om op basis van het burgerinitiatief het huidige beleid op onderdelen bij te stellen. In het najaar van 2008 zijn de mogelijkheden om in het buitengebied honden los te laten lopen en rennen onderzocht. Ook is gekeken of de bestaande kleinere uitrenvelden voor honden binnen de bebouwde kom, waar dat mogelijk is, kunnen worden vergroot, uitgebreid of verplaatst. Suggesties voor diverse alternatieve locaties zijn op de mogelijkheden onderzocht. De voorstellen van de initiatiefnemers zijn hierbij betrokken.
De uitkomsten en voorstellen zijn in 2009 met de diverse bestuursraden, wijkraden en wijktafels besproken. De initiatiefnemers zijn hierbij betrokken en veelal aanwezig geweest. De resultaten uit de raadpleging zijn dit najaar 2009 uitgewerkt tot een voorstel.

Aanpassingen
Het college heeft 5 januari 2010 besloten op basis van het voorstel tot uitbreiding van de hondenvoorzieningen. De belangrijkste wijziging is het inrichten van losloopgebieden in het buitengebied rondom de stad. In het plan "Groene Delta" worden op negen locaties hondenlosloop-mogelijkheden ingepast. Daarnaast wordt voorgesteld in de komende 3-4 jaren het aantal uitrenvelden binnen de bebouwde kom uit te breiden met maximaal 30.
De aanlegkosten kunnen uit de lopende middelen (Groene delta, wijkspeerpunten, BIG-gelden) worden gedekt. De benodigde middelen voor exploitatie (schoonhouden, reparatie en (bij)maaiwerk) van de extra uitrenvelden worden gedekt uit al beschikbaar gestelde middelen voor de openbare ruimte. Voor de losloopgebieden buiten de bebouwde kom zijn geen opruimwerkzaamheden c.q. exploitatiekosten gepland.

Hondenpoep waar laat je dat?
Iedere hondenbezitter is verplicht, behalve op de uitlaatroutes, uitrenvelden en hondentoiletten, de poep van zijn viervoeter zelf op te ruimen. Dit mag gewoon in een normale afvalbak worden weggegooid. Op dit moment staan er ruim 1800 normale afvalbakken in 's-Hertogenbosch. Ruim 90% van de bewoners heeft een afvalbak binnen 200 meter afstand van zijn woning. Bij bijna 70% is dit zelfs binnen 100 meter. Voor de kern Engelen is geconstateerd dat in dit kader afvalbakken ontbreken. Voorgesteld wordt om hier circa 20 afvalbakken bij te plaatsen. In de rest van de stad zijn slechts op enkele plaatsen aanpassingen nodig. Dit betreft circa 30 locaties, waar afvalbakken (tijdelijk) zijn verwijderd of vernield. Daar worden afvalbakken teruggeplaatst of bijgeplaatst. De afvalbakken worden regelmatig door de afdeling Beheer Openbare Ruimte geleegd. Bijvoorbeeld in de Maaspoort worden de bakken één keer per week leeggemaakt en in het voetgangersgebied van de Binnenstad zelfs twee keer per dag. Voor het plaatsen van andere, speciale afvalbakken ziet het college geen noodzaak. Speciale afvalbakken zijn daarom in het plan niet opgenomen. Door het regelmatig legen, blijft overlast tot een minimum beperkt. Bij incidentele problemen (insecten, stank, overvol) wordt via meldingen bij het meldpunt apart ingegrepen.

Hondentraining
De initiatiefnemers hebben in hun aanbeveling de gemeente ook gevraagd te stimuleren dat hondenbezitters een hondentraining volgen. Het ligt niet voor de hand dit tot een gemeentelijke taak te maken. Maar dat wil niet zeggen dat de gemeente deze aanbeveling niet van harte ondersteund. Het zou een goede zaak zijn als iedereen met een hond een training volgt. Er zijn genoeg mogelijkheden in de buurt.

Planning
Borden geven de hondenuitlaatroutes, -velden en -toiletten aan. De afdeling Beheer Openbare Ruimte heeft de bestaande hondenvoorzieningen inmiddels aangepast aan het ingezette beleid. Het verder uitbreiden en eventueel vergroten van de hondenuitrenvelden en -uitlaatroutes gaat nu starten. De beoogde locaties binnen en buiten de bebouwde kom uit de raadpleging worden voorgesteld aan belanghebbenden en/of de betrokken buurt. Wanneer dit tot voldoende overeenstemming leidt, wordt de voorziening aangelegd.
De bedoeling is de voorzieningen in verloop van 3 tot 4 jaar te gaan realiseren.

Laatste info
Op deze website wordt de informatie geactualiseerd. In de rubriek "stad en wijken" en "hondenvoorzieningen" treft u steeds de volledige en bijgewerkte informatie en kaarten aan.