Gemeente Coevorden

dichterbij huis terecht voor hulp en ondersteuning

Mantelzorgers gemeente Coevorden kunnen dichterbij huis terecht voor hulp en ondersteuning

woensdag 13 januari 2010

De mantelzorgondersteuning en de inzet van zorgvrijwilligers is sinds 1 januari 2010 ondergebracht bij Stichting Welzijn 2000. Door de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is de gemeente verantwoordelijk geworden voor de mantelzorgondersteuning. De gemeente had hiervoor een contract met Icare, maar Icare heeft het contract met ingang van 1 januari opgezegd. De gemeente kiest ervoor om het contact, de dienstverlening en eventuele hulpverlening dichterbij de mantelzorgers en zorgvrijwilligers aan te bieden. Stichting Welzijn 2000 heeft verschillende locaties in de gemeente.

In de gemeente Coevorden heeft zo'n 10 tot 15 procent van de volwassen inwoners de dagelijkse zorg (meer dan 8 uur per dag) voor een partner, kind, ouder of kennis. Dat zijn zo'n 1700 mensen. Ze zijn onmisbaar in de samenleving. Bij sommige mantelzorgers is sprake van overbelasting, zijn er vragen of is er behoefte om problemen te delen. Goede lokale ondersteuning voor deze groep is dan ook noodzakelijk. Mantelzorgers kunnen sinds 1 januari 2010 bij Stichting Welzijn 2000 terecht voor vragen en ondersteuning en de inzet van zorgvrijwilligers. Zorgvrijwilligers kunnen de mantelzorger tijdelijk vervangen in de zorg.

Loket steunpunt vrijwilligerswerk
Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs de beleidsnotitie `Vrijwilligers en mantelzorgers de kracht van Coevorden 2010-2013' vastgesteld. Deze notitie wordt op 19 januari 2010 in kamer 2 van de Politieke Markt Coevorden (gemeenteraad) besproken. In de notitie staat onder meer dat de gemeente samen met Stichting Welzijn 2000 een Loket Steunpunt Vrijwilligerswerk opzet dat vanaf 1 juni 2010 is geopend. Dit steunpunt beheert de vrijwilligersvacaturebank, promoot vrijwilligerswerk en ondersteunt organisaties bij de werving en het behoud van vrijwilligers. Ook organiseert het steunpunt maatschappelijke stages. Met ingang van het schooljaar 2011-2012 gaat iedere leerling in het voortgezet onderwijs op maatschappelijke stage. Tenslotte realiseert het steunpunt vanaf 1 oktober 2010 twintig vrijwilligersplaatsen voor mensen met een Wet Werk en Bijstand-uitkering. Door vrijwilligerswerk te doen, maken mensen met een uitkering meer kans op een baan. Ze doen kennis en vaardigheden op, breiden hun netwerk uit en komen erachter welk werk goed bij hen past.