Nederlandse Akkerbouw Vakbond
Lupine kansrijk maar ...
Zo'n 35 akkerbouwers zijn geïnteresseerd in de lupineteelt, blijkt na een oproep van de NAV in het ledenblad. Op 15 december zijn belangstellenden geïnformeerd over de teelt en de markt.
De EU is slechts voor 20% zelfvoorzienend voor plantaardige eiwitten. Het EU-invoerbeleid belemmert teelt eiwitgewassen in EU. Enkele EU-landen waaronder Frankrijk en Polen, stimuleren de teelt eiwitgewassen wel, Nederland (nog) niet. Plantaardig eiwit is goed voor de gezondheid. Dit is een van de belangrijke argumenten voor de teelt van meer eiwitgewassen waaronder lupine. De huidige lupinerassen zijn geschikt voor lichtzure (schrale) zandgronden en kleigronden met een pH 6 (beter 5,5) of lager en weinig kalkrijk. Er zijn 3-4 rassen, waaronder Buruta, beschikbaar die het redelijk goed doen. Voor menselijke voeding gelden strenge regels voor het bitterstofgehalte (alkaloïde). Verdere veredeling is noodzakelijk richting hogere opbrengst per ha. Er zijn ook initiatieven voor het kweken van rassen met meer kalktolerantie / hogere pH). Op rivierklei met pH 5,7 zijn al goede resultaten behaald.
Marktprijzen
De wereldmarktprijs van gangbaar geteelde lupine is ca. ¤ 0,28 per kilo (geschoond, afgeleverd op verwerkingslocatie in Nederland). De integrale kostprijs (incl. vergoeding voor arbeid en vermogen) van in Nederland geteelde lupine bedraagt bij 4 ton opbrengst per ha ca. ¤ 0,44 (dit is inclusief 15% ondernemersmarge) per kilo. Volgens dezelfde berekeningsmethode ligt de kostprijs van op klei geteelde wintertarwe op ¤ 0,28 per kilo bij 9 ton opbrengst en van gerst op zand bij 6 ton opbrengst op ca. ¤ 0,35 per kilo. De (wereld)marktprijzen van lupine, tarwe en gerst liggen dus ver beneden de kostprijzen. De kostprijs van biologisch geteelde lupine in Nederland is ongeveer gelijk aan die van de gangbaar geteelde lupine. De opbrengstprijs van biologisch geteelde lupine ligt ongeveer op het niveau van de hiervoor genoemde kostprijs of iets hoger. De biologische teelt van lupine is nu interessant als een redelijke ha-opbrengst gehaald wordt. Op basis van saldovergelijkingen van lupine, tarwe en gerst, dan kan ook de gangbare lupineteelt al interessant zijn op (droge) zandgronden. Dat blijkt zowel uit berekeningen van de NAV als het Louis Bolk Instituut. Men moet dan wel kans zien voldoende opbrengst per ha te realiseren (3-4 ton).
We zullen doorgaan
De NAV gaat door met het ijveren voor 'Meer eiwit van Europese akkers' zowel in de vorm van concrete projecten als via lobby bij de politiek. Beide zijn van belang om 'Meer eiwit van Europese akkers' daadwerkelijk tot een succes te brengen. Er wordt ingezet op lupine voor producten met een hogere toegevoegde waarde die een voor de teler faire prijs opleveren. Een aan- en verkoopvereniging moet helpen een goede prijs te realiseren. Begin februari wordt duidelijk of al in 2010 op bescheiden schaal gestart met de teelt voor een faire prijs. We bepalen zelf onze kostprijs plus marge, er is markt voor een product met bijzondere eigenschappen.
Noordhoek, 12 januari 2010