Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA betreurt neerbuigende houding van Vanackere en Leterme t.a.v. Vlaanderen (12/01/10)

Bij de opening van de jaarlijkse Diplomatieke Dagen klonken minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en premier Yves Leterme opvallend neerbuigend ten aanzien van de Vlaamse diplomatie. Dat er inzake diplomatie op de verschillende niveaus moet samengewerkt worden, is logisch. Waar we betere resultaten kunnen boeken door samen te werken, moeten we dat vooral doen. Maar dan wel met respect voor de grondwettelijke bevoegdheidsverdeling, benadrukken N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon en Kamerlid Peter Luykx. Sinds de overdracht van buitenlandse handel naar het regionale beleidsniveau is het aandeel van Vlaanderen in de Belgische export alleen nog maar gestegen. Het Vlaamse beleid werkt dus goed. Ook hier dient het gepalaver over samenwerkingsfederalisme alleen maar als rookgordijn om de aandacht af te leiden van het eigen falen in het creëren van een beter investeringsklimaat, zegt Luykx.

Dat Vanackere nu plots mag verkondigen dat de Gewesten te zelfstandig zijn in hun economische diplomatie, de merknaam Vlaanderen nog weinig zin heeft en België voor hem het merk bij uitstek is om te promoten, betekent voor de CD&V opnieuw een ommezwaai van jewelste. In haar federaal verkiezingsprogramma van 2007 staat immers letterlijk te lezen dat Vlaanderen versterkt moet worden vanuit een grotere zelfstandigheid. En nu beweren Vanackere en Leterme plots het omgekeerde. Vanackere gaat zelfs zo ver om te pleiten voor een herziening van het samenwerkingsakkoord rond Buitenlandse Handel, terwijl de federale regering ter zake geen enkele bevoegdheid heeft. Schaamteloos hoe CD&V stuk voor stuk alle Vlaamse standpunten lost om toch maar aan de macht te kunnen blijven, zegt Jambon.

Nochtans zijn de afspraken duidelijk. Volgens het principe in foro interno, in foro externo kan elke overheid zijn eigen bevoegdheden naar het buitenland promoten. Het is dan ook logisch dat een eigen Vlaamse diplomatie deze vertegenwoordiging naar het buitenland verzorgt. En die jonge Vlaamse diplomatie is succesvol. Ook volgens ministerpresident Kris Peeters, nochtans een partijgenoot van Vanackere. Begin mei zei Peeters in De Standaard: Sinds de overdracht van buitenlandse handel van het federale naar het regionale beleidsniveau in 1993 is het aandeel van Vlaanderen in de Belgische export gestegen van 68% naar 81% in 2007. Dit cijfer alleen al toont aan dat een herfederalisering geen goede zaak zou zijn voor Vlaanderen.

De bewering van Leterme dat de merknaam Vlaanderen veel onbekender is dan die van België houdt al helemaal geen steek. Het is niet omdat iets bekend is, dat het daarom ook meteen goed is. Wat men in het buitenland vooral weet, is dat België niet werkt, dat we een gigantische schuldgraad hebben en dat België vooral hoog scoort inzake loonkosten en vennootschapsbelasting alsook in lijstjes als de internationale rangschikkingen inzake corruptie. In plaats van zich te verschuilen achter samenwerkingsfederalisme zou onze premier beter die Belgische problemen eindelijk eens structureel aanpakken, zegt Luykx.

Auteur:
Jan Jambon, N-VA-fractieleider Kamer
Peter Luykx, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be