Milieudienst Rijnmond

Geluid grote bron van ergernis in Rijnmond; vaak wettelijk toegestaan, toch overlast

12.01.2010 15:00
Persbericht

In 2009 daalde het aantal meldingen bij de Meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond tot 20.586. Dit blijkt uit het vandaag verschenen verslag `Milieumeldingen in Rijnmond - De gegevens over het jaar 2009'. Ook het aantal meldingen over geluidhinder nam af van 16.866 in 2008 naar 14.922 in 2009. Toch was geluid een grote bron van ergernis voor de Rijnmonders in 2009. Naast horecalawaai en geluid van vliegverkeer, kwam geluidhinder in 2009 ook van laagfrequent geluid en van treinverkeer. De huidige geluidwetgeving voorkomt overlast vaak niet.

Geluidhinder komt vooral van wegverkeer, treinen, vliegtuigen, industrie, horeca en evenementen. Geluid heeft veel bronnen, soms niet makkelijk vast te stellen, zeker niet bij laagfrequent geluid. Laagfrequent geluid is een verzamelnaam voor hele lage tonen, vaak waarneembaar als een bromtoon. Dit geluid kan je ver van de bron horen en is niet specifiek voor een bepaalde bron: moeilijk zoeken dus. Eenmaal gevonden, biedt handhaving van de geluidwetgeving geen soelaas want voor laagfrequent geluid geldt geen wet- of regelgeving. De Wet geluidhinder voorkomt overigens sowieso geluidoverlast vaak niet. De normen gaan namelijk uit van het gemiddeld aantal decibellen per jaar en houden geen rekening met de overlast van geluidgebeurtenissen, bijvoorbeeld het moment dat een trein voorbij rijdt. Wet- en regelgeving biedt wanneer het gaat om handhaven van geluidoverlast bij horeca-ondernemingen, daarentegen wel diverse instrumenten om geluidoverlast te voorkomen. De DCMR handhaaft de geluidwetgeving alleen bij bedrijven die vallen onder de Wet milieubeheer, maar zet zich namens de lokale en regionale overheden tot in Brussel in voor nieuwe toereikende geluidwetgeving.

De decibellen van geluid

De DCMR meet ook geluid om mogelijke normoverschrijding vast te stellen en de herkomst van het geluid te bepalen. In 2009 onderzocht de milieudienst onder andere de herkomst van geluid in de omgeving van Westvoorne en Capelle aan den IJssel. In 2010 vervolgt de DCMR het onderzoek naar de herkomst van het laagfrequent geluid in Nesselande. Ook start de DCMR geluidmetingen aan de HSL-lijn in Lansingerland en staat er al één vast meetpunt in het gebied bij de Callandbrug bij Rozenburg. Dit geluidnetwerk wordt in 2010 uitgebreid met een meetpunt in Westvoorne en in Pernis.
De hinderbeleving van geluid Jan van den Heuvel, directeur DCMR Milieudienst Rijnmond: "Naast harde decibellen, wil de DCMR inzicht krijgen in de geluidhinderbeleving van mensen." Hinderbeleving is van allerlei factoren afhankelijk. Een belangrijke factor is de geluidverwachting. In de duinen verwachten mensen minder geluid dan op de Coolsingel. Van den Heuvel: "Geluidhinderbeleving moet meewegen in de ruimtelijke inrichting van het Rijnmondgebied. Inzicht in hinderbeleving is dus hard nodig. De DCMR zal in 2010 met het RIVM een onderzoek doen naar de invloed van laagfrequent geluid in de geluidhinderbeleving. Daarnaast zijn verschillende initiatieven gestart met andere partijen zoals de Erasmus Universiteit en de GGD voor onderzoek naar geluid- en gezondheidsbeleving."

Milieumeldingen en incidenten 2009

Meldingen zijn vanzelfsprekend aanleiding om het toezicht aan te scherpen en bedrijven nemen dan ook vaak hun verantwoordelijkheid. Zo kwamen zeven horecabedrijven niet meer terug in de meldingen top 10 van 2009 en werd de overlastsituatie bij verschillende bedrijven verbeterd. Niet alleen het totaal aantal meldingen daalde, het aantal meldingen in alle categorieën daalde. Het aantal stankmeldingen daalde ook dit jaar verder naar 4.569 tegen 4.693 in 2008. De incidenten van 2009 veroorzaakten geen onveilige situaties met verstrekkende gevolgen in de woonomgeving.
Het incident met de meeste meldingen van bewoners ging over stankoverlast in januari van 2009. Een lekkage van een mengsel van mercaptaan en sulfide bij het bedrijf C. Steinweg Handelsveem veroorzaakte 201 meldingen.
Het complete milieumeldingenverslag 2009 is te vinden op www.dcmr.nl/jaarverslagen.

Overzicht aantal meldingen en aantal voorvallen over de jaren

Grafiek

Voorval is een bundeling van meldingen en gegevens met dezelfde (vermoedelijke) oorzaak. Overig zijn meldingen over visuele hinder, onveiligheid, bodem, water en afval.

* excl. vliegtuigmeldingen