VNG heeft de vaste Kamercommissie voor OCW een petitie aangeboden
12/01/2010 16:48
VNG
De VNG heeft de vaste Kamercommissie voor OCW een petitie aangeboden over de toekomst van de kinderopvang. De VNG vraagt daarin de Tweede Kamer gemeenten meer mogelijkheden te geven breed toegankelijke en ongedeelde voorschoolse voorzieningen (kindcentra) met een pedagogisch hoogwaardig aanbod voor ieder kind te realiseren ongeacht of de ouders werken of niet, hoog of laag opgeleid zijn, Nederlands of een andere thuistaal hebben.
De VNG vindt dat het tijd wordt voor een duidelijke koers en een noodzakelijk veranderingsproces in de voorschoolse voorzieningen in het belang van kinderen en van de samenleving als geheel.
Het huidige stelsel van voorschoolse voorzieningen is te versnipperd om optimaal bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Kinderopvang, peuterspeelzalen, voorschoolse educatie en vroegschoolse educatie kennen gescheiden financieringstromen en verantwoordelijkheden.
De VNG pleit voor het mogelijk maken van een ongedeelde publiekprivate basisvoorziening, van een hoogwaardig pedagogisch niveau, die toegankelijk is voor alle kinderen. Op termijn zou de voorschoolse voorziening voor elk kind van 2 en 3 jaar voor 4 dagdelen per week gratis toegankelijk moeten worden.
Aanleiding voor het indienen van de petitie is de behandeling, later deze middag, van het wetsvoorstel OKE (Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) van Staatssecretaris Dijksma, dat een verdere harmonisatie tussen peuterspeelzalen en kinderopvang beoogt. De VNG is niet tegen het wetsvoorstel, maar vindt dat het niet ver genoeg gaat en een te beperkt perspectief biedt.
Ook als de nieuwe wetsbepalingen per 1 augustus 2010 ingaan, is er nog steeds sprake van gescheiden financieringsstromen en verantwoordelijkheden voor de kinderopvang, het peuterspeelzaal werk, voorschoolse - en vroegschoolse educatie. Ook de segregatie tussen kinderen in de kinderopvang (veelal kinderen van werkende hoger opgeleide ouders) en in de peuterspeelzalen (veelal kinderen van allochtone lager opgeleide ouders) zal niet afnemen. Gemeenten hebben meer sturingsmiddelen (financiële en wettelijke) nodig om kindcentra van onderaf, door samenwerking te laten groeien.
De VNG staat geen blauwdruk van een voorschoolse voorziening voor ogen. Wel staat zij voor een groeimodel van onderop, afgestemd op de lokale wensen en mogelijkheden.
De VNG roept ook de Staatssecretaris op, werk te maken van het door haar aangekondigde wegnemen van bureaucratische hindernissen en wettelijke belemmeringen en er voor te zorgen dat het van onderaf realiseren van kindcentra een kans krijgt.
Den Haag, 12 januari 2010