Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over het investeren van 1 miljoen euro in groen in het Van der Vennepark


12 januari 2010 - kamerstuk

Kamerbrief over de investering van groen als onderdeel van de wijkaanpak. De gemeente Den Haag koos voor bundeling van de investering op één plek: het Van der Vennepark. Bewoners zijn nauw betrokken.

Datum 12 januari 2010
Betreft Kamervragen over het investeren van 1 miljoen euro in groen in het Van der Vennepark

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen mijn antwoord op de vragen van het lid Van Velzen (SP) over 'Het investeren van 1 miljoen euro in groen in het Van der Vennepark' (ingezonden 8 december 2009).

1
Is het waar dat u voornemens bent om bijna 1 miljoen euro te investeren in groenvoorzieningen in één parkje in de Schilderswijk, namelijk het Van der Vennepark? Wie heeft dit plan bedacht en waarom? Op basis van welke criteria is er gekozen voor het Van der Vennepark? Wat zijn uw voornemens met dit wijkparkje? 1
Omdat groen goed is voor een leefbare wijk, waar je zicht hebt op groen en waar aantrekkelijke ruimte is om elkaar te ontmoeten en om te spelen en bewegen, heb ik in 2009 convenanten afgesloten met 18 gemeenten voor realisatie van groen in hun krachtwijken. Ik heb me zo sterk gemaakt voor groen als onderdeel van het WWI-beleid. De Tweede Kamer ondersteunde dat en nam de Motie-Van Gent/Van Bochove aan (31700 XVIII, nr. 14), waarin extra middelen bepleit werden voor groen in krachtwijken.
In dat licht investeer ik over een periode van drie jaren bijna een miljoen aan een groenproject in de Haagse Schilderswijk. De criteria voor ondersteuning zijn dat de gemeente zelf ook investeert, dat een combinatie wordt gezocht met de wijkaanpak en dat de plannen zich breed richten op maatschappelijke effecten van groen. De gemeenten waren verder vrij in de opzet van hun plannen. De reden voor Den Haag om in te zetten op de locatie Van der Vennepark is dat daar sprake is van veel sociale kwesties en een hoge gebruiksdruk.
1 AGD.nl, 2 december 2009: "Verburg plant boom in Schilderswijk"

http://www.agd.nl/1090280/Nieuws/Veehouderij/Verburg-plant-boom-in-Schilderswijk.htm

De gemeente wil een helder signaal geven dat samen met de mensen die het park gebruiken het park verbeterd wordt.

2
Is het u bekend dat dit park herhaaldelijk en ook recent is 'heringericht' en dat er al veel bomen staan en grasveldjes zijn? 2
De gemeente Den Haag heeft er voor gekozen om dit park opnieuw in te richten omdat de Schilderswijk relatief weinig groen heeft. Voor intensief gebruik is het nodig het park passend te maken. Daarbij zijn groene wensen van bewoners leidend. Het park moet een ontmoetingsplek worden waar verschillende groepen zich thuis en veilig voelen.

3
Deelt u de mening dat het wenselijk is om aan de bewoners te vragen welke wensen zij hebben vóór dat u een schep in de grond steekt om de eerste boom te planten?
Het streven is ook om sámen met bewoners een groene openbare ruimte te ontwerpen die voldoet aan hun wensen, die beter wordt benut en waar iedereen zich veilig voelt. Om dit proces tot een succes te maken is Nahied Koolen als ontwerper aangetrokken. Zij heeft uitgebreide ervaring met zogenaamde Bewonersateliers. De bewoners/gebruikers dragen daarin aan de ontwerper wensen en ideeën aan. Zij worden vervolgens betrokken bij alle stappen in het traject tot aan het definitieve ontwerp. Om zeker te stellen dat de resultaten van het Bewonersatelier ook tot uitvoering komen, werkt de ontwerper nauw samen met het Ingenieursbureau Den Haag. Bewoners worden na uitvoering ook gestimuleerd te participeren bij onderhoud en beheer. Daar is al ervaring mee, want op dit moment maken kinderen en moeders iedere woensdag het park schoon in ruil voor knipjes op een spaarkaart.

4
Is het u bekend dat de afdeling Den Haag van de SP bij vijftig bewoners, winkels en cafés heeft aangebeld om te inventariseren welke behoeftes mensen rond dit park hebben en dat niemand extra groen noemde?3 Is het u bekend dat de bewoners rond dit park liever méér speelvoorzieningen voor (kleine) kinderen zouden willen dan extra of nieuwe bomen? Is het u bekend dat de bewoners rond dit park liever zouden willen dat de speelvoorzieningen die er zijn sneller gerepareerd zouden worden als ze weer eens door vandalisme onbruikbaar zijn?
2 Google maps, Snijdersstraat/Van der Vennestraat

http://maps.google.nl/?ie=UTF8&hq=&hnear=Amersfoort,+Utrecht&ll=52.06598,4.303025& spn=0,359.986063&z=17&layer=c&cbll=52.066703,4.299776&panoid=EdQHoF2uiJsElwR0xYqrg& cbp=12,96.43,,0,5

3 SP Den Haag, 7 december 2009: "Besteed 1 miljoen voor Van der Vennepark anders" http://www.denhaag.sp.nl/bericht/39137/091207-
besteed_1_miljoen_voor_van_der_vennepark_anders.html

Is het u bekend dat de bewoners rond dit park graag zouden zien dat ouders begeleiding krijgen bij het opvoeden van hun kinderen in plaats van extra of nieuwe bomen? Is het u bekend dat de bewoners rond dit park zouden willen dat er wordt opgetreden tegen drugsrunners.
Inderdaad weet ik van uw onderzoek onder vijftig personen in de wijk af. Met de impuls via de groenconvenanten investeer ik in de maatschappelijke effecten van groen. Voor ondersteuning van opvoeding bestaan andere delen van de wijkaanpak. De hierboven genoemde aanpak van de gemeente Den Haag met bewonersateliers is gekozen om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de vragen en wensen van bewoners. De gemeente geeft de bewoners daarbij de gelegenheid om aan te geven of ze inderdaad speelvoorzieningen in het groen de hoogste prioriteit geven. De herinrichting van het Van der Vennepark staat verder niet op zichzelf. Het is onderdeel van een breed scala aan activiteiten en maatregelen die de uitstraling en leefbaarheid in de wijk verbeteren, waaronder intensievere handhaving in de openbare ruimte.
5
Bent u bereid te overleggen met deze bewoners en uw plannen aan te passen aan hun wensen?
Zie het antwoord op vraag 3.
6
Bent u bereid een overzicht te sturen van alle plannen die de verschillende ministeries, anders dan het ministerie van VROM, hebben met deze zogenaamde krachtwijken en welke budgetten daarvoor worden uitgetrokken? Wie heeft deze projecten aangemeld en welke criteria gelden daarvoor, en kunt u tevens uiteenzetten welke invloed bewoners op deze projecten hebben of zullen krijgen? Op de site groenendestad.nl zijn de plannen te zien van alle steden die met mij een convenant over groen in hun krachtwijken afgesloten (klik op tab leefbaarheid, pagina krachtwijken). Voor een overzicht van alle projecten van de andere ministeries in de krachtwijken kunt u terecht bij de Minister van WWI. Wat betreft de criteria voor de groenprojecten in mijn convenanten met de 18 steden verwijs ik u naar het antwoord bij vraag 1.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT

G. Verburg