FNV

12-1-2010

Marktwerking kost kwaliteit, banen en arbeidsvoorwaarden

De invoering van marktwerking in de publieke sector kost kwaliteit, banen en arbeidsvoorwaarden. Dat concludeert de vakcentrale FNV na onderzoek in vijf sectoren voor publieke diensten. Het streven naar meer efficiency verkwanselt het belang en de kwaliteit daarvan. De effecten van marktwerking kunnen vooral voor werknemers vervelend uitpakken.

De onderzoeken naar de gevolgen van marktwerking zijn uitgevoerd door Regioplan in de sectoren inburgering, thuiszorg, taxivervoer, regionaal openbaar vervoer en goederenvervoer per spoor. De FNV vindt dat de overheid bij de introductie van marktwerking alleen aandacht heeft voor efficiency en kostenbesparingen en niet voor de positie van werknemers.

Negatieve effecten Bedrijven en organisaties moeten werken tegen lage tarieven, soms zelfs beneden de kostprijs, om opdrachten binnen te halen. De verliezen worden afgewenteld op de arbeidsvoorwaarden van werknemers. Vaak kunnen organisaties niet meer concurreren met private instellingen. En dat leidt tot banenverlies.

Zo bleek bijvoorbeeld vorige week dat op het Rotterdamse ROC Zadkine de komende drie jaar ruim 250 banen (meer dan 175 fte) op de tocht staan. Het ROC krijgt door de gemeente maar een handvol cursussen toegewezen. Ook het Albeda College uit dezelfde stad dreigt in de problemen te komen. Het merendeel van de cursussen gaat naar goedkopere aanbieders.

Randvoorwaarden en sturing De FNV is niet voor of tegen marktwerking. Wel vindt de vakcentrale dat er eerst een grondige analyse moet plaatsvinden van de effecten van marktwerking. Op basis daarvan moeten goede randvoorwaarden gesteld worden. Ook moet de overheid veel sturender optreden.

Meer informatie Hieronder kun je de onderzoeksrapporten van de sectoren inburgering, thuiszorg, taxivervoer, regionaal openbaar vervoer en goederenvervoer per spoor downloaden.
Zie het origineel