Vereniging Eigen Huis

Laat uw woonlastenverzekering u in de steek?

Vereniging Eigen Huis opent meldpunt voor ervaringen met woonlastenverzekeringen

Helpen woonlastenverzekeringen als u ze nodig hebt bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, of bieden ze niet meer dan een schijnzekerheid? Vereniging Eigen Huis opent een meldpunt speciaal voor mensen die een claim bij hun verzekeraar hebben ingediend.

Woonlastenverzekeringen van vóór 2007
Het gaat om woonlastenverzekeringen die vóór 2007 samen met een hypotheek zijn afgesloten. Deze polissen hebben slechtere voorwaarden dan die na 2007 zijn afgesloten. Door de oplopende werkloosheid zal het aantal mensen dat een beroep doet op hun woonlastenverzekering toenemen, terwijl naar verwachting veel claims op basis van de ongunstige verzekeringsvoorwaarden kunnen worden afgewezen. Voor polishouders betekent dit vaak dat zij niet meer dan een schijnzekerheid hebben gekocht.

Minder inkomen door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid Een woonlastenverzekering keert maandelijks of ineens een bedrag uit als de verzekerde minder inkomen heeft door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De uitkering is bedoeld om de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen waardoor het eigen huis niet hoeft te worden verkocht. Deze verzekeringen werden in het verleden vaak snel en makkelijk verkocht bij het afsluiten van een hypotheek.

De verzekeringspremie werd tegen een eenmalige koopsom meegefinancierd met de hypotheek en leek daardoor goedkoop. Klanten werden niet of nauwelijks gewezen op belangrijke beperkingen en uitsluitingen in de verzekeringsvoorwaarden. Bovendien ging gemiddeld 42% van de betaalde premie op aan provisie voor de adviseur die de verzekering verkocht, waardoor het bedrag dat daadwerkelijk is bestemd voor het afdekken van het verzekeringsrisico veel lager is.

Onderzoek Vereniging Eigen Huis
Hoe groot is de kans dat u met succes aanspraak kunt maken op de woonlastenverzekering als het echt nodig is? Wat zijn de redenen waardoor een verzekeraar niet uitkeert? Vereniging Eigen Huis wil het graag weten en gaat verzekeraars aanspreken op geconstateerde misstanden. Als mensen misleid zijn, moet dit worden opgelost.

Iedereen die vóór 2007 een woonlastenverzekering heeft afgesloten in combinatie met zijn hypotheek en die bij de verzekeringsmaatschappij een schadeclaim heeft ingediend, kan dit tot 1 maart 2010 melden op www.eigenhuis.nl/meldpuntwoonlasten. Alle informatie wordt door Vereniging Eigen Huis vertrouwelijk behandeld en na verwerking vernietigd. Het meldpunt staat open voor zowel leden als niet-leden van de vereniging.

Meer informatie
Meldpunt Woonlastenverzekering
Woonbeschermingsverzekering

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 12 januari 2010.
____________________