Gemeente Lopik

GEMEENTE
LOPIK Persgesprek 12 januari 2010

Nadat het presidium de agenda heeft bepaald van de commissie- en raadsvergadering van de P gemeente Lopik worden de belangrijkste onderwerpen toegelicht via een persbericht en persgesprek.

Agendapunten commissie 12 januari 2010 en E raad 26 januari 2010

R Seizoensverslag 2009 zwembad Lobeke

Medewerkers van zwembad Lobeke presenteren hun seizoensverslag 2009 S tijdens de commissievergadering. Het zwembad trok 60.850 bezoekers. De losse kaartverkoop bedroeg 8.567 stuks. Door de hoge opkomst bij het schoolzwemmen en instructiezwemmen zijn zeer goede resultaten behaald. B In totaal zijn 799 diploma's en certificaten uitgereikt. Gezien het aantal voorinschrijvingen worden voor het seizoen 2010 net zoveel aanmeldingen voor de zwemlessen verwacht. Op 28 april 2010 start het nieuwe seizoen. E
Het seizoen 2009 startte voor openluchtzwembad Lobeke op 25 april en eindigde op 19 september. Er kwamen in totaal 60.850 zwemmers naar het openlucht- R zwembad. Dat zijn er 2.852 meer dan in 2008. Het aantal van 1.155 verkochte abonnementen bleef iets achter op 2008 (1.224 verkochte abonnementen). De losse kaartverkoop was daarentegen dit jaar met 8.567 stuks flink hoger dan 2008 (6.768 kaarten).
I
Schoolzwemmen en instructiezwemmen
Voor de start van het zwemseizoen heeft teamleider de heer B. Oskam alle scholen bezocht. De kinderen kregen persoonlijk een brief mee naar huis met C uitleg over het diploma waarvoor zij gingen zwemmen. Het schoolzwemmen is na het instructiezwemmen de belangrijkste activiteit van zwembad Lobeke. Veiligheid van kinderen wordt het best gewaarborgd door deskundig instructiezwemmen. In totaal waren er 9.918 schoolzwemmers en 12.051 instructiezwemmers in 2009. In H 2008 lagen de aantallen op respectievelijk 9.629 en 11.934. Tijdens de zomervakantie zijn in vervolg op 2008 extra ondersteuningslessen aangeboden voor het A-diploma. In totaal is er 186 maal gebruik gemaakt van deze lessen. In 2008 lag dit aantal op 194. T Door de hoge opkomst bij het schoolzwemmen en instructiezwemmen zijn zeer goede resultaten behaald. Dankzij de motivatie van de leerkrachten en medewerkers van de basisscholen en de grote inzet van de zwemonderwijzers zijn in totaal 799 diploma's en certificaten uitgereikt. In 2008 werden 837 diploma's en certificaten uitgereikt.

Seizoen 2010
Gezien het aantal voorinschrijvingen voor de verschillende diploma's worden voor het seizoen 2010 net zoveel aanmeldingen voor de zwemlessen verwacht als in 2009. Het nieuwe seizoen start op woensdag 28 april 2010 om 13.30 uur en wordt


1




op zaterdag 18 september 2010 om 16.00 uur gesloten. De voorverkoop van abonnementen vindt plaats van 13 tot en met 16 april 2010. De zwemvierdaagse is van 14 tot en met 18 juni 2010. Het seizoenverslag 2009 wordt ter kennisname aangeboden aan de gemeenteraad.

Verordening Wmo-raad Lopik

Het Wmo-platform heeft een verzoek ingediend om de naam te wijzigen in Wmo-raad. Deze naam sluit beter aan bij de landelijke trend en de andere adviesraden van de gemeente. Het college stelt de gemeenteraad voor dit verzoek in te willigen en daarvoor een nieuwe verordening vast te stellen. In deze nieuwe verordening worden tevens enkele verbeteringen voorgesteld.

De gemeente Lopik kent sinds december 2006 een Wmo-platform. Inwoners kunnen hier terecht met hun ervaringen bij de uitvoering van de Wet maatschap- pelijke ondersteuning (Wmo) en met hun suggesties. Anderzijds heeft het platform de taak de besluitvorming op het gebied van de Wmo en de uitvoering van de besluiten kritisch te volgen en het gemeentebestuur daarover gevraagd en onge- vraagd te adviseren. Het Wmo-platform heeft een verzoek ingediend om de naam te wijzigen in Wmo-raad. Deze naam sluit beter aan bij de landelijke trend waarbij veelal de term Wmo-raad wordt gebruikt. Daarnaast ervaren de leden dat het be- grip `platform' verwarring oplevert in de Lopikse samenleving door de vergelijking met andere platforms in plaats van de bestaande senioren- en cliëntenraad.

Naar aanleiding van dit verzoek is de huidige verordening bekeken en is een nieuwe verordening Wmo-raad Lopik opgesteld. In deze nieuwe verordening wordt voorgesteld af te stappen van het verplicht een aantal keren per jaar organiseren van bijeenkomsten en dit op verzoek/noodzaak te gaan organiseren. Ook wordt voorgesteld af te zien van een onafhankelijk voorzitter. Tenslotte wordt voorge- steld het platform een budget toe te kennen voor het notuleren en niet meer een notulist vanuit de gemeente beschikbaar te stellen.

Het college stelt de raad voor de verordening Wmo-raad Lopik vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de verordening Wmo-platform Lopik.

Verzoek om medewerking aan de bouw van twee
woningen in de kern Polsbroek

Het college stelt de gemeenteraad onder voorwaarden voor in principe medewerking te verlenen aan de bouw van twee woningen op het perceel gelegen naast Dorp 1 in Polsbroek.

De heer J. Schouten uit Polsbroek is al jaren bezig twee (senioren)woningen te realiseren naast de woning Dorp 1 in Polsbroek. De percelen hebben een agrarische bestemming op grond van het geldende bestemmingsplan. Tot nu toe heeft de gemeente Lopik geen medewerking aan het plan toegezegd, omdat het perceel in de invloedsfeer ligt van het agrarische bedrijf Slangenweg 1 in de gemeente Vlist. De afstand is kleiner dan 100 meter en dat is een belemmering vanwege milieuwetgeving.


2




De gemeente Vlist heeft een concept geurbeleid opgesteld, waarin de afstand tussen agrarische bedrijven en bebouwde kom wordt verkleind tot 50 meter, net als in de gemeente Lopik al gebruikelijk is. Als het geurbeleid door de gemeente- raad van Vlist naar verwachting in februari 2010 zal worden vastgesteld, zijn er milieutechnisch geen bezwaren meer.

Het college stelt de gemeenteraad voor in principe medewerking te verlenen aan de bouw van twee woningen op de percelen kadastraal bekend gemeente Lopik, sectie D, nummers 62 en 63. Voorwaarden hierbij zijn dat de gemeenteraad van Vlist het geurbeleid conform het concept vaststelt, de kosten voor het opstellen van het bestemmingsplan voor rekening komen van de aanvrager, evenals de ambtelijke kosten, de eventueel te vergoeden planschade en de kosten voor aanpassing van de weg en aanleg riolering.

Aanvraag subsidie cultuurparticipatie provincie
Utrecht

De provincie Utrecht stelt subsidies beschikbaar voor cultuurparticipatie wanneer gemeenten ook zelf investeren. Het college stelt de gemeenteraad voor akkoord te gaan met de aanvraag en het dekkingsvoorstel van de eigen investering van 6.000,-.

Het programma richt zich op amateurkunst, cultuureducatie en volkscultuur. Met de subsidieaanvraag bij de provincie krijgt de gemeente meer mogelijkheden om activiteiten in te zetten. Hiermee kunnen meer inwoners actief deelnemen aan cultuur. De gemeente komt voor subsidie in aanmerking wanneer ook eigen middelen worden ingezet. Het Cultureel Platform zal een rol spelen in het bundelen van gemeentebrede plannen voor cultuurparticipatieprojecten.

Het college stelt de gemeenteraad voor akkoord te gaan met de aanvraag subsidie cultuurparticipatie provincie Utrecht en het dekkingsvoorstel eigen investering ter hoogte van 6.000,-. Dit bedrag is opgebouwd uit 1.500,- uren ambtelijke inzet, 2.000,- algemene reserve en 2.500,- al begroot in 2010.

Representativiteitsverklaring Stichting Radio
Omroep Lopik en IJsselstein (RTV9)

Het Commissariaat voor de Media wil weten of Stichting Radio Omroep Lopik en IJsselstein (RTV9) voldoet aan de eisen die de Mediawet stelt, om te besluiten over het opnieuw toekennen van zendtijd. Het college stelt de gemeenteraad voor te verklaren dat RTV9 voldoet aan de representativi- teitseisen die de Mediawet stelt.

Het Commissariaat voor de Media heeft op 23 november 2004 voor vijf jaar zendtijd voor lokale omroep toegewezen aan Stichting Lokale Omroep Lopik en IJsselstein, beter bekend als RTV9. De periode van vijf jaar is nu om. Voordat het Commissariaat een besluit neemt opnieuw zendtijd toe te kennen aan RTV9 moet de gemeente aangeven of RTV9 voldoet aan de eisen die de Mediawet stelt.


3




Een belangrijke eis is dat het programmabeleid representatief is voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. Het college is van mening dat RTV9 aan deze en de andere eisen voldoet.

Het college stelt de gemeenteraad voor te verklaren dat RTV9 voldoet aan de representativiteitseisen die de Mediawet stelt.

Onderstaand agendapunt is door het presidium rechtstreeks op de agenda van de raad geplaatst en worden niet behandeld in de commissievergadering.

Agendapunt raad 26 januari 2010

Verordening Wet gemeentelijke antidiscriminatie-
voorzieningen

Op 28 juli 2009 is de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen in werking getreden. Gemeenten moeten inwoners een voorziening bieden waar zij klachten over discriminatie kunnen melden. Het college stelt de gemeenteraad voor de verordening Wet gemeentelijke antidiscriminatie- voorzieningen vast te stellen.

De regels moeten worden vastgelegd in een verordening Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen, die ter vaststelling aan de gemeenteraad moet worden aangeboden. Uiterlijk 28 januari 2010 moet de gemeentelijke verordening van kracht zijn.

De gemeente Lopik heeft eerder een intentieverklaring ondertekend met de provincie Utrecht over een provinciaal dekkend netwerk van antidiscriminatie- voorzieningen. Hierin is een centrale rol weggelegd voor de organisatie Artikel 1 Midden Nederland uit Utrecht.

Het college stelt de gemeenteraad voor de verordening Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen vast te stellen. Daarna zal een uitvoeringsplan worden opgesteld voor het organiseren van een antidiscriminatievoorziening in de gemeente Lopik.

Lopende projecten in de gemeente Lopik, gerangschikt naar portefeuillehouder.

Portefeuillehouder: Burgemeester R.G. Westerlaken-Loos: Algemene en bestuurlijke zaken, Intergemeentelijke samenwerking, Coördinatie beleid, Dualisme, Openbare orde en veiligheid, Buurtbemiddeling, Representatie en communicatie, Personeelszaken en organisatie, Burgerzaken. Project: Organisatieontwikkeling.

Geen nieuws over lopende projecten.


4




Portefeuillehouder; Wethouder G.J. Spelt:1e loco-burgemeester. Ruimtelijke ordening: -bestemmingsplannen waterplan, Volkshuisvesting, Verkeersbeleid, Infrastructuur en gemeentewerken, Gemeentereiniging, Grondexploitatie, Economische zaken, Sport en sportaccommodaties. Projecten: Inrichting MOB- complex, Ontwikkeling Centrumplan, Leefbaarheid Cabauw, Leefbaarheid Benschop, Revitalisering bedrijventerrein, Uitbreidingslocatie Uitweg.

Bankje op Lekdijk ter herinnering aan oud-
burgemeester Schakel

Oud-burgemeester Schakel heeft de bij zijn afscheid per 1 juni 2008 ontvangen giften ter beschikking gesteld voor de aanschaf van een bankje. Deze wordt op 20 januari 2010 om 14.00 uur in zijn aanwezigheid onthuld op de Lekdijk West tussen huisnummers 4 en 5.

Om het recreatieve karakter van de Lekdijk te versterken, worden uitzichtbalkons ingericht. Deze balkons bieden als picknickplek aan recreanten de mogelijkheid tijdens een fietstocht tijdelijk te pauzeren en eventueel een meegebrachte lunch te nuttigen.

Het eerste uitzichtbalkon wordt op woensdag 20 januari 2010 om 14.00 uur `geopend' in aanwezigheid van oud-burgemeester Schakel. Hij heeft de bij zijn afscheid per 1 juni 2008 ontvangen giften ter beschikking gesteld voor de aanschaf van een bankje voor deze picknickplek als cadeau voor de inwoners. Een op het bankje aangebrachte plaquette met de tekst "Geschonken aan de inwoners van de gemeente Lopik door drs. M.A.A. Schakel, burgemeester van
1 mei 1982 tot 1 juni 2008" biedt een blijvende herinnering.

De overige uitzichtbalkons zullen komend voorjaar worden aangelegd. Dat is de afronding in de gemeente Lopik van het project "Op de Fiets". Hiermee biedt de provincie Utrecht een nieuw en aantrekkelijk netwerk van fietspaden aan. Door het opwaarderen van bestaande verbindingen en het aanbrengen van ontbrekende schakels, zullen aaneengesloten en kwalitatief goede fietsroutes ontstaan. De gehele Lekdijk is één van de speerpunten in dit project.

Informatieavond bouwverkeer Cabauw

Er worden voorbereidingen getroffen om ten oosten van de Kerklaan in de kern Cabauw 35 woningen en een nieuwe school te realiseren. Belangstellenden zijn op woensdag 13 januari 2010 om 20.00 uur van harte welkom in `In 't Witte Paard'. Tijdens deze avond wil de gemeente haar inwoners graag informeren over het afwikkelen van het bouwverkeer. Indien alles meezit, kan in het voorjaar worden gestart met het bouwrijp maken van het gebied. Dit bevat in eerste instantie het slopen van enkele schuren, het dempen van een sloot, het verbreden van bestaande en graven van nieuwe waterpartijen en het treffen van voorbereidingen voor de geplande wegen.


5




Het bouwrijp maken en het bouwen van de woningen en school zullen het nodige bouwverkeer tot gevolg hebben. De gemeente wil haar inwoners graag informeren over de manier waarop zij het bouwverkeer de komende jaren wil afwikkelen. Belangstellenden zijn van harte welkom op de informatieavond op woensdag 13 januari 2010 om 20.00 uur in In 't Witte Paard, Cabauwsekade 42 te Lopik (Cabauw).

Portefeuillehouder: Wethouder J.W.M. Kooijman: 2e loco-burgemeester. Wet Maatschappelijke Ondersteuning: - Indicatiestelling, Maatschappelijke dienstverlening, Ouderenbeleid, Jeugdbeleid, Welzijn, Vrijwilligerswerk, Kinderopvang, Wijk- en buurt-beheer, Sociale zaken, Vreemdelingenbeleid, Gezondheidszorg, Onderwijs, Leerplicht, Volwasseneneducatie en inburgering, Kunst en cultuur, Natuur en landschap, Milieu, Recreatie en toerisme, Monumentenzorg, Financiën, Informatiebeleid en automatisering. Project: Cultureel Centrum Lopik.

Wethouder Kooijman is vanwege een andere afspraak verhinderd voor het persgesprek van 12 januari 2010. Hij is echter graag bereid onderstaand bericht nader toe te lichten. Hiervoor kunt u contact opnemen met Hanriëtte Verheul of Anja Kreileman.

Wethouder Kooijman stopt na gemeenteraads-
verkiezingen

Wethouder J.W.M. Kooijman maakt bekend dat hij na de gemeenteraads- verkiezingen van 3 maart 2010 niet zal terugkeren in de lokale politiek.

Wethouder Jan Kooijman (PvdA) werd na de gemeenteraadsverkiezingen in 1998 geïnstalleerd als wethouder. In drie opeenvolgende termijnen van vier jaar maakte hij deel uit van het college van de gemeente Lopik.

De laatste vier jaar bestond zijn portefeuille uit Welzijn, Wijk- en buurtbeheer, Sociale zaken, Vreemdelingenbeleid, Gezondheidszorg, Onderwijs, Kunst en cultuur, Natuur en landschap, Milieu, Recreatie en toerisme, Monumentenzorg, Informatiebeleid en automatisering en Financiën.

Voorafgaand aan zijn wethouderschap was hij twaalf jaar raadslid. Wethouder Kooijman (1952) vindt het tijd het stokje over te geven en zal na de gemeente- raadsverkiezingen van 3 maart 2010 niet terugkeren in de lokale politiek. Hij zal zich meer gaan bezig houden met gebiedsontwikkeling. Met name zijn activiteiten binnen Het Groene Hart zullen meer aandacht krijgen.

Lopik, 11 januari 2010