persbericht
Amsterdam, 7 januari
2010/001/JS
Milde paniek leidt tot veel leed
Milde paniekklachten komen veel voor en verdienen meer aandacht. De klachten zijn klinisch relevant, kosten de samenleving veel geld, en bovendien is een behandeling voorhanden die helpt de klachten te verminderen en verergering te voorkomen. Psychiater Neeltje Batelaan van GGZ inGeest deed onderzoek naar deze klachten. Zij pleit voor de herziening van het DSM IV-systeem. Batelaan promoveert 12 januari bij VU medisch centrum.
Een paniekstoornis is geclassificeerd in het huidige DSM IV-systeem en wordt behandeld met cognitieve gedragstherapie en/of medicatie. Elk jaar lijdt ongeveer 2,2% van de volwassen Nederlanders hieraan. Eenzelfde percentage kampt met milde paniekklachten. Deze klachten zijn echter niet opgenomen in DSM IV, zodat behandeling niet vanzelfsprekend is. Milde paniek kost de samenleving zo'n 6.000 euro per persoon per jaar aan zorgconsumptie en ziekteverzuim: dat is 121 miljoen euro per miljoen inwoners. Milde paniek is ook de belangrijkste voorspeller voor het ontstaan van angststoornissen en het meest belangrijke aangrijpingspunt voor preventie van angststoornissen.
Batelaan pleit op basis van haar onderzoek voor meer bewustwording van deze milde paniek. "Als de behandelaars zich ervan bewust zijn dat er sprake kan zijn van een paniekaanval en dat er een effectieve behandeling beschikbaar is, kun je veel ellende voorkomen. Door de hoge kosten ten gevolge van werkverzuim zou een vroegtijdige behandeling bovendien economisch gunstig kunnen zijn.'
GGZ inGeest biedt de cursus, 'Geen Paniek' aan die een gunstig effect heeft op patiënten met deze klachten. De paniek- en depressieve klachten nemen af en de kans op de ontwikkeling van een paniekstoornis wordt een stuk kleiner.
Neeltje Batelaan stelt dat een classificatie van milde paniek nodig is, zodat een beleid kan worden opgesteld hoe de eerste lijn en de geestelijke gezondheidszorg om zouden moeten gaan met milde paniekklachten. Deze conclusie is in overeenstemming met de (voorlopige) visie van de internationale werkgroep die de volgende versie van het DSM-classificatiesysteem voorbereidt.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum