Voor Valentijnsdag 2010 zoekt prof. Anton van der Geld de bonobo's op


ANTWERPEN/'S-HERTOGENBOSCH, 20100111 -- Voor Valentijnsdag 2010 zoekt de Vlaams-Nederlandse prof. Anton van der Geld de bonobo's op. "Wij kunnen een voorbeeld nemen aan de bonobo's, als mensapen het allerdichtst bij ons, ook wat betreft het liefdesleven. Hun gevoel voor elkaar beheerst en regelt heel hun leven en houdt het in balans. Zo hebben zij het vlooien bij elkaar uitgevonden, waarmee zij hun onderlinge aanhankelijkheid tonen. De intense aandacht daarbij voor elkaar is het seksueel voorspel bij uitstek om met de gezichten naar elkaar toe te paren. Populaire ideeën zoals mannen zijn van Mars en vrouwen zijn van Venus verdwijnen hierbij in het niets."

Met de bonobo's in ons achterhoofd krijgt Valentijnsdag op 14 februari a.s. een eigen betekenis: "De empathische bonobo's openen ons dus de ogen, hoe ze eigenlijk van iedere dag een Valentijnsdag maken. Hun geraffineerde lichaamstaal zegt vaak veel meer dan ons verfijnd taalgebruik. Ze komen altijd samen om met elkaar te eten, elkaar te koesteren en veilig uit te rusten." Psycholoog Anton van der Geld benadrukt dat in het intermenselijke verkeer altijd alles draait om echte aandacht voor elkaar te hebben. Dit opent de weg naar spontane waarden en normen, vriendschap en liefde. De echte aandacht voor elkaar op Valentijsdag met een kaart, bloemetje of cadeau kan wonderen doen en zou, zoals bij de bonobo's, bij ons dagelijks menu passen.

Liefde ontvangen of liefde geven? Psycholoog Van der Geld constateert dat deze tegenstelling de bron is van veel relatiemoeilijkheden. Mensen klagen erover dat zij te weinig aandacht en liefde krijgen. Zij zitten te wachten op genegenheid en intimiteit en op het initiatief dat de ander daarin zou moeten nemen. Wat zou er gebeuren als ze zelf eens het initiatief namen? Van der Geld beschrijft de eigen taal van de liefde in tien wezenlijke punten voor het ontstaan en het in stand houden van een relatie. In zijn onlangs verschenen boek `Je leven is van jou' (uitgeverij Davidsfonds) geeft Anton van der Geld tal van tips, hoe je in je leven, in je relaties en in je werk kunt zorgen voor een goede balans en echt geluk.

Ter informatie: Prof. dr. Anton van der Geld werkt in de praktijk als psycholoog en hoogleraar en leidt de stichting BeNeLux-Universitair Centrum voor wetenschap, cultuur en humaniteit in Europa.
E-mail: info@benelux-universitair-centrum.org