Agenda Raadsplein info/meningsvorming maandag 11 januari 2010
Tijd en plaats
Op maandag 11 januari 2010 vindt er een Raadsplein informatieronde/meningsvorming plaats van 19.30- 22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.
Informatieronde
Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde.
Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?
* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde.
Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.
Beleidskader WMO 2010-2013
Eind vorig jaar liep het huidig beleidkader Welzijn en Zorg 2006-2009 af. Ook meerjarige beleidsprogramma van het Wmo-beleid zijn aan actualisatie toe. Reden voor het opstellen voor een integraal actueel beleidskader op het gebied van de Wmo. Wettelijk is geregeld dat de gemeenteraad een plan vaststelt dat hoofdzaken bevat van het door de gemeente te voeren beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. De uitgangspunten van het beleidskader is het uitgaan van de eigen kracht van mensen waarbij rekening moet worden gehouden houden met verschillen in hun situatie en mogelijkheden. Het conceptbeleidskader is vrij gegeven voor inspraak. Verschillende belangenorganisaties hebben gereageerd. In de inspraakverantwoording is aangegeven hoe is omgegaan met de inspraakreacties.
Om te bevorderen dat er innovatieve instrumenten en voorzieningen worden ontwikkeld, is er subsidie beschikbaar. De raad wordt voorgesteld een subsidiedeelverordening vast te stellen, die voor organisaties ruimte geeft voor verandering en vernieuwing. Gevraagd wordt voor de uitvoering hiervan ¤ 100.000,- ter beschikking te stellen.
Nota van uitgangspunten Bestemmingsplan Buitengebied
Op 30 maart 2009 heeft de raad de visie buitengebied vastgesteld. De nu voorliggende Nota van Uitgangspunten is een uitwerking van de visie. Het dient als leidraad voor het op te stellen bestemmingsplan. Om als gemeente de regie te houden op de kwaliteit van het buitengebied, wordt een ontwikkelingsgericht bestemmingsplan opgesteld. Hierin wordt niet alleen aangegeven wat in ruimtelijk opzicht wel en niet mag, maar geeft ook de voorwaarden aan waarbinnen nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn.
In de Nota van Uitgangspunten worden de thema's uit de visie nader uitgewerkt. De Nota is tot stand gekomen in overleg met de provincie, het waterschap en diverse belangenorganisaties.
Voorgesteld wordt de nota vast te stellen als richtlijn voor het opstellen van de bestemmingsplannen voor de deelgebieden.
Wijziging bestuurlijke structuur GR WEZO
In verband met de Wet dualisering en herzieningen van de Wet sociale werkvoorziening is het nodig de Gemeenschappelijke regeling werkvoorzieningschap WEZO aan te passen. Er is ook nog onderzocht of de huidige bestuurlijke structuur wel de meests geschikte is voor een sterke gemeentelijke regierol en een financieel gezonde en slagvaardige uitvoeringsorganisatie. Geadviseerd wordt de huidige structuur te handhaven en slechts bovengenoemde wijzigingen door te voeren. Een van de wijzigingen is dat er voortaan geen raadsleden meer zitting hebben in het algemeen bestuur.
Verder dient de verordening cliëntenparticipatie te worden aangepast, omdat de huidige niet voldoet aan de wettelijke eisen. Op 2 december 2009 is er door de WEZO over de wijziging van de bestuurlijke structuur een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd.
Meningsvorming
Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp.
Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;
Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.
Vaststelling Cultuurvisie 2020
De cultuurvisie is een integraal en compleet kader voor de ontwikkeling van het culturele beleid in Zwolle. Dit kader bestaat uit twee onderdelen. De richting en de ambities worden verwoord in de Cultuurvisie 2020 en voor de concrete op uitvoeringgerichte plannen komt er de Cultuurnota 2011-2014. Thans wordt voorgesteld om de Cultuurvisie vast te stellen. In de visie is gekozen voor drie samenhangende lijnen waarlangs het cultuurbeleid verder wordt ontwikkeld. Het betreft: Ons creatief vermogen, Cultuur van iedereen en Versterken cultuurtoerisme. Bij het opstellen van de visie is het culturele veld nadrukkelijk betrokken geweest. Er zijn een viertal werkateliers georganiseerd en er is een afsluitende miniconferentie gehouden. Bovendien is de conceptvisie besproken in het overleg van directeuren van kunstinstellingen (DOK)
Tijdens de informatieronde op 8 december 2010 is namens zeven culturele organisaties ingesproken.
De meerderheid van de fracties waren voorstander van een meningsvormend debat, bij voorkeur nog in de huidige raadsperiode.
Uitgangspunten aanbesteding Leerlingenvervoer binnen Zwolle
Tijdens de besluitvormende vergadering van het Raadsplein op 7 december 2009 stond de informatienota "Uitgangspunten aanbesteding Leerlingenvervoer binnen Zwolle" ter kennisname op de lijst van ingekomen stukken. Op verzoek van de fractie van de ChristenUnie heeft de raad besloten deze nota te agenderen voor de meningsvormende ronde.
De ChristenUnie wil graag debatteren over de gevolgen voor het leerlingenvervoer van de invoering per schooljaar 2010-2011 van passend onderwijs. Verder wil men ingaan op de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor specifieke zorgleerlingen en op de kwaliteit van het leerlingenvervoer.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 18-12-2009 tot 11-01-2010
Gemeente Zwolle